Designmuseo Helsinki – Suomi tunnetaan maailmalla suunnittelijoista

UUSIMAA / HELSINKI – Alvar Aalto, Timo Sarpaneva, Tapio Wirkkala, Kaj Franck, Oiva Toikka…suomalaisten kansainvälisestikin tunnettujen muotoilijoiden lista on pitkä. Suomi tunnetaan maailmalla sisusta, saunasta ja suunnittelijoista. Helsingin Kaartinkaupunginosassa sijaitsevassa Designmuseossa vierailee paljon suomalaisesta muotoilusta kiinnostuneita ulkomaalaisia matkailijoita.

Helsingin ydinkeskustassa sijaitseva Designkortteli on tullut tunnetuksi luovien alojen ammattilaisista. Alueen liikkeissä voi ihastella kotimaisten kuruliikkeiden, gallerioiden, antiikkikauppojen ja vaateliikkeiden uniikkeja luomuksia. Korttelin Arkkitehtuurimuseossa ja Designmuseossa on kattava esittely suomalaisesta muotoilusta ja arkkitehtuurista.

Designmuseo sijaitsee Korkeavuorenkadulla arkkitehti Gustaf Nyströmin suunnittelemassa komeassa rakennuksessa. Ennen museotoimintaa rakennuksessa toimi ruotsinkielinen oppikoulu.

Designmuseo ensimmäinen kerros kertoo kotimaisen taideteollisuuden, taidekäsityön ja teollisen muotoilun kehityksestä läpi itsenäisen Suomen historian. Kahdessa ylimmässä kerroksessa järjestetään vaihtuvia näyttelyitä.

Tärkeä virstanpylväs suomalaisessa muotoilussa oli vuoden 1900 Pariisin maailmannäyttely. Tapahtumaa pidetään kotimaisen arkkitehtuurin ja taideteollisuuden läpimurtovuotena. Näyttelyyn pystytetty Armas Lindgrenin, Herman Gesliuksen ja Eliel Saarisen suunnittelema Suomen paviljonki kansallisromanttisine aiheineen edusti Suomea osana Venäjän suurruhtinaskuntaa. Paviljonki oli koristeltu Akseli Gallen-Kallelan, Albert Edelfeltin ja Eemil Halosen teoksilla.

Toisen maailmasodan jälkeinen aika oli Suomen taideteollisuuden menestyskautta. Eksoottisen pohjoisen maan vähäeleinen design herätti huomiota ulkomailla. Koruttomuus, toiminnallisuus, värit ja kotimaiset materiaalit ovat yhä suomalaisuuden muotoilun tärkeitä elementtejä.

(Kuvat kesältä 2022)

DESIGNMUSEO

Osoite: Korkeavuorenkatu 23, Helsinki.

KARTTA

Lue lisää

 

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

 

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!