Eero Markkasen tarina on eräs omituisimmista – tavoite on yhä yltäminen Huuhkajiin

Nimi, status, ja potentiaali kovemmat kuin näytöt. Tuntuu, että kaipaisi kunnon potkua takamuksiin tajutakseen kykynsä.

Siinä tiivistettynä Urheilulehden käsitys jalkapalloilija Eero Markkasen nykytilanteesta.

FC Hakaa edustavan jyväskyläläisen pelimiehen tarina on eräs kotimaisen palloiluhistorian omituisimmista. Markkasen tuhkimotarinassa edettiin pikatahdilla kolmessa vuodessa Suomen alasarjoista mahtiseura Real Madridin organisaatioon. Vain taivas oli rajana.

Toisin kävi. Markkanen pelaa nyt, ei La Ligaa Santiago Bernabéu -stadionin samettinurmella, vaan Veikkausliigaa historiallisella Tehtaan muovinurmikentällä.

Tavoitteet eivät ole kuitenkaan muuttuneet mihinkään. Markkanen haluaa olla mukana EM-kisakoneessa yhtenä Huuhkajien pelaajista. Jos lopullinen joukkue nimettäisiin tänään, Markkanen ei olisi lähelläkään valintaa. Kisojen siirtyminen antoi hänelle vuoden lisäaikaa.

Lähes kaksimetrinen Eero on syntynyt jättiläisten koripalloperheeseen. Äiti Riikka, hänkin entinen koripalloilija, on toki poikaansa lyhyempi, mutta isä Pekka, pikkuveljet Miikka ja NBA-tähti Lauri ovat Eeroa pidempiä, yli kaksimetrisiä. Esikoinenkin kokeili koripalloa, mutta tykästyi enemmän jalkapalloon.

Eero ei ole koskaan ollut nopeasta pituuskasvustaan huolimatta pitkä hujoppi, vaan vanttera voimanpesä. Isokokoiseksi futariksi Markkanen on ollut aina myös poikkeuksellisen nopea. Toisaalta supisuomalainen vaatimaton ja hiljainen luonne on ehkä joidenkin mielestä ollut urakehityksen jarruna. Tarvittaisiin enemmän röyhkeyttä, sillä fyysiset ominaisuudet ovat ainakin kohdillaan.

Blackbird, ViPa, JJK, JIlves, Warkaus JK, HJK, AIK, Real Madrid Castilla, RoPS, Dynamo Dresden, Randers, Dalkurd, PSM Makassar ja FC Haka. Siinä on Markkasen pitkä lista seuroista, joita hän on uransa aikana ehtinyt jo edustamaan. Listan alkupään keskisuomalaisille tutut seurat ovat suurelle yleisölle vähemmän tunnettuja alasarjajoukkueita.

Yksi on tietysti ylitse muiden, jalkapallolegenda Zinedine Zidanen aikoinaan valmentama Real Madridin kakkosjoukkue, joka pelasi Espanjan kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla. Markkanen teki seuran kanssa peräti neljävuotisen sopimuksen.

Kohu Markkasen ympärillä alkoi, kun hän siirtyi HJK:sta ruotsalaisen AIK:n riveihin. Erikoista tässä vaiheessa oli jo se, että Markkanen oli ennen siirtoaan Ruotsiin lainalla loppukauden ajan HJK:ssa saaden vaihtopelaajana vain vähän peliaikaa. Hän solmi AIK:n kanssa kolmivuotisen sopimuksen talvella 2013, mutta pesti kesti vain alle vuoden. Syynä oli Espanjasta tullut uskomaton yhteydenotto.

Markkaseen kohdistunut mediahuomio monikertaistui, kun jättiläinen teki komealla kääntölaukauksella voittomaalin paikallisottelussa Djurgårdenia vastaan. Ylänurkkaan painuva kanuuna oli seuraavan päivän urheilusivujen ykkösuutinen. Otsikot suurenivat kertarysäyksellä. Valmentaja Zidane tarttui luuriin ja soitti Markkasen agentille Ville Lyytikäiselle. Nuori hiomaton timantti haluttiin Madridiin.

Pian Markkasen nimi ilmestyikin seuran Mestareiden liigaan osallistuvien listalle 24 muun pelaajan kanssa. Real Madrid juhli nopeaan tahtiin kolmea peräkkäistä Mestareiden liigan voittoa. Markkanen ei sen sijaan pelannut ainuttakaan Mestareiden liigan ottelua. Hän oli jo siinä vaiheessa ihan muualla.

Markkanen ei pelannut La Ligassakaan yhtään ottelua, mutta Realin kakkosjoukkueessa sentään kymmenen ottelua. Real Madrid purki lopulta Markkasen sopimuksen. Yhdeksi syyksi oletettiin Markkasen tuhtia ylipainoa. Sopimuksen purku neuvoteltiin lopulta oikeudessa. Edessä oli paluu AIK:hon. Välietappina toimi Rovaniemen Palloseura.

Toinen kausi AIK:ssa meni pipariksi. Kun peliaikaa ei tullut, Markkanen siirtyi Saksan kakkosbundesliigan Dynamo Dresdeniin. Sekin oli pettymys, kuten seuraavakin kausi Tanskassa Randersissa. Seuraavaksi Markkanen siirtyi Ruotsin Allsvenskaniin. Jumbojoukkue Dalkurd taisteli sarjapaikastaan, mutta putosi.

Sitten tuli siirto eksoottiseen Indonesiaan. Markkanen halusi uralleen uuden alun uudessa ympäristössä. Länsimaalainen liki parimetrinen mies herätti ainakin huomiota kaupungilla, mutta siitäkään reissusta ei jäänyt paljoa positiivista kerrottavaa jälkipolville. Kahdeksan kuukauden jälkeen PSM Makassar purki suomalaishyökkääjän sopimuksen. Rahatkin taisivat jäädä saamatta.

Teemu Tainion valmentama FC Haka on kolmekymppisen ja maailmaa kiertäneen paluumuuttaja Markkasen uran neljästoista seura. Ennakko-odotukset ovat olleet jälleen suuret maalintekijäksi povatulla Markkasella. Viidessä ottelussa on syntynyt kaksi maalia. Riittävätkö otteet vielä ulkomaille tai Huuhkajiin? Asiantuntijoiden mukaan, kyse on vain Markkasesta itsestään. Potentiaalia on, kuten on ollut uran alkuvuosista alkaen.

Sitä odotellessa…

Isä Pekka Markkanen seuraa poikiensa uraa tarkasti. Pikkuveljistä poiketen esikoinen Eero halusi jalkapalloammattilaiseksi.
Pelaako Eero Markkanen vielä Huuhkajissa? Se jää nähtäväksi.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!