Ei tullutkaan kiusallista puolueen vaalitilaisuutta, vaan tuli kunnon salibandyottelu – illan tähtivieras oli erotuomari Mikko Alakare

Muistan ajan, kun Kokoomuksen puoluetoimisto ja Turun Palloseuran jääkiekkopuolen toimistot sijaitsivat samassa rakennuksessa Uudenmaankadulla. Hyvä niin, sillä molempien organisaatioiden miehitykset vaikuttivat kovin samanlaisilta. Matka siirtyä toimistolta toiseen oli perin lyhyt.

TPS on eräs Suomen vahvimmat Kokoomustaustat omaava klubitakkiseura, mikä ei toimintakulttuuriltaan kuitenkaan ole maassamme mikään poikkeus. Seura kuin seura tai valtakunnallinen liitto kuin liitto on oivaltanut värvätä toimintaansa mukaan yhteiskunnan kärkivaikuttajia eli politiikkoja. Heillähän vaikuttamisverkostot ovat valmiina.

Otetaan esimerkki. Turkulaisittain tiivistettynä, ilman kiekkovaikuttaja ja kunnallispoliitikko Hannu Ansasta TPS:n kultaiset vuodet mestaruuksineen eivät olisi toteutuneet. Jääkiekkoleijona #170 ansiosta Turkuun saatiin myös uusi komea jäähalli. Se oli aikaa, kun paikallispoliitikon oikeasti kannatti käydä Kupittaan Citymarketissa ostoksilla TPS:n kahiseva kansitakki yllään.

Aika on nyt kuitenkin toinen.

Varttuneemmalla väellä on toki vielä vanhat käsityksensä. TUTO Hockey on monelle yhä Turun Toverit ja osalle Turun Palloseura on perinteinen porvariseura. Nuorempi sukupolvi ajattelee kuitenkin toisin. Samaan seuraan mahtuu nykyään erilaisia maailmankatsomuksia ja mielipiteitä – oli sitten demari tai porvari tai mikä tahansa.

Nyt ja jatkossakin seurojen hallituksissa istuu kunnallispolitiikkoja ja kansanedustajia. Ongelmaa ei synny, kun merkittävä yhteiskunnallinen toimija edesauttaa suhteillaan seuran toimintaa. Ongelma syntyy, kun seuraa käytetäänkin näkyvällä tavalla oman poliittisen uran ja tavoitteiden toteuttamiseen.

”Kyseessä on ummehtunut tuulahdus jostain menneiltä ajoilta, eikä sille pitäisi olla paikkaa TPS:n nykytoiminnassa” (TPS-kannattajat)

Näin osuvasti totesi TPS-kannattajat kannanotossaan, kun paljastui, että TPS Salibandyn otteluisännyys oli myyty kansanedustajaehdokkaalle. Näin ottelutapahtumaan liitetään näkyvästi puoluepolitiikka. Kyse ei ole enää avauskiekon pudottajasta tai avausheiton heittäjästä. Kyse ei ole edes ottelutapahtumassa nähdystä yksittäisestä poliittisen ehdokkaan mainoksesta, vaan toimintatavasta, joka uutena ilmiönä närästää monia – omasta puoluekannastaan riippumatta. Ottelutapahtuman hyödyntäminen puoluepolitiikan ajamiseen on keino, joka voi kääntyä nopeasti myös itseään vastaan.

Kyseinen kansanedustajaehdokas itse ulkoisti tilanteen twitterviestissään: ”En ole henkilökohtaisesti sopinut yhteistyöstä, mutta tiimini selvittää asiaa. Pääasia, että kaikki saavat mennä hyvällä mielellä matsiin ja kannustamaan TPS:n tärkeän matsin voittoon!”

Ja näinhän siinä kävi, että TPS käänsi pelipäivänä viisaasti takkinsa ja perui alun perin suunnitellun otteluisännyyden näkymisen kotiottelussaan Indiansia vastaan. Vahinko oli kuitenkin jo tapahtunut. Osa katsojista ei tullut paikalle, koska ei halunnut sekoittaa puoluepolitiikkaa urheilutapahtumaan.

Vaikka otteluisännyys peruttiin, kyseinen kansanedustajaehdokas lienee kuitenkin tyytyväinen. Harva saa valtakunnan päälehteen Helsingin Sanomiin näkyvää ja ilmaista mainosta.

Illan tähtivieras olikin, ei paikallispoliitikko, vaan ottelun toinen erotuomari Mikko Alakare, joka ylsi 500 ottelun rajapyykkiin.

ETUSIVU