Mikko Alakare pukeutuu päivällä liituraitaan ja illalla raitapaitaan

Hetki oli historiallinen, mutta Mikko Alakareelle jo perin tutuksi tullut rituaali. Ansioitunut salibandytuomari kukitettiin jälleen kerran. Nyt tuli täyteen 500 liigaottelua. Kun on lajin kokeinen salibandytuomari pääsarjatasolla, niin tasalukuja kukituksineen on kertynyt. Mikko tuomaroi ensimmäisen pääsarjatason ottelunsa jo vuonna 1996.

Niinpä TPS-Indians -ottelun alkuseremoniat menivät konkarituomarilta rutiinilla. Kiitokset ja kukat kouraan, jonka jälkeen herrasmies ojensi kauniin kukkakimpun häkeltyneelle toimitsijapöydän naispuoliselle henkilölle. Pelimies on pelimies, vaikka olisi tuomarikin.

Kokeneen tuomarikaksikon toinen osapuoli, Vesa Vilkki, seurasi sivusta kukitusta. Hänkin rutiinilla, sillä Vilkki ei suuremmin jää tilastoissa pitkäaikaista kaveriaan jälkeen.

Kukituksia on riittänyt salibandykaukaloiden ulkopuolellakin. Alakare on ollut Veikkausliigassa avustavana erotuomarina vuodesta 1997 lähtien. On kova saavutus olla samanaikaisesti kahdessa isossa lajissa, salibandyssä ja jalkapallossa, Suomen kokenein tuomari. Saavutus on jopa niin poikkeuksellinen, että vastaavaan ei ole kukaan yltämässä lähivuosina, ei edes vuosikymmeninä.

Vuodesta 2007 eteenpäin Alakare on ollut FIFA:n nimeämä kansainvälinen avustava erotuomari. Mikolta kysymättä, voi veikata, että hänen koko tuomariuransa huippuhetki osui syksyyn 2018. Alakare tuomitsi ensimmäisenä ulkomaalaisena tuomarina, yhdessä Mattias Gestraniuksen ja Riku Vihreävuoren kanssa, vuosikymmeniin ottelun Kreikan jalkapalloliigassa. Vieläpä menestyksellisesti, vaikka lähtökohdat otteluun olivat erittäin haasteelliset. Tällä kertaa kukaan ei astellut kentälle ase vyöllään.

Pohjanmaan Pietarsaaresta kotoisin oleva Alakare on saanut pitkän uransa aikana vastata toistuvasti innokkaiden toimittajien kysymyksiin. Hyviä vakiokysymyksiä ovat, miten kahden lajin tuomarointi onnistuu ja miten Alakare on onnistunut yhdistämään vaativan työn juristina asianajotoimistossa ja tuomaroinnin viheriöllä ja kaukalossa.

Pääkallo on useammankin kerran kysellyt Alakareen kuulumisia. Tässä on lukusuositus eli linkki laajaan haastatteluun, minkä Pääkallo toteutti, kun jälleen kerran yksi konkarin merkkipaalu oli tullut täyteen.

Haastattelussa kaikkien aikojen kokenein liigatuomari: ”Huutelusta saa vain buustia”

Kun takana on pitkä tuomariura, ei voi välttyä siltä, että joskus on sattunut ja tapahtunut. Suomalaisen huippuerotuomariparin ja kansainvälisen salibandyliiton IFF:n välille syntyi aikoinaan kärhämä. Ihmekös tuo, kun Alakare kokemuksen ja juristin ammattitaustansa myötä on tuonut esille tuomarointiin liittyviä epäkohtia. Tässä on toinen lukusuositus ja tämänkin tarinan taustalla on Pääkallon tekemä haastattelu.

Hyllylle joutuneet suomalaiset huippuerotuomarit ja kansainvälinen liitto riitelevät – edessä voi olla jopa oikeustoimia

Ei unohdeta jalkapalloakaan. Helsingin Sanomat päätti taannoin haastatella Suomen pitkäaikaisinta avustavaa tuomaria.

Asianajaja Mikko Alakare on Veikkausliigan kokenein avustava erotuomari ja salibandyn päätuomari – ”Ei voi sanoa, että mitään varsinaista lomaa olisi”

Vesa Vilkki ja Mikko Alakare, kokenut parivaljakko.

Mattias Gestranius, Mikko Alakare ja Jan-Peter Aravirta, kokenut kolmikko.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!