Elli Pikkujämsä on kahden lajin guru

Lajivalinta tulee olemaan vaikea. Jalkapallo vai lumilautailu? Toistaiseksi urheilullisesti monilahjakas Elli Pikkujämsä haluaa panostaa molempiin lajeihin – ainakin niin kauan kuin se on mahdollista.

Elli suhtautuu futikseen intohimoisesti ja rakastaa lumilautailua. Päätöksen tulevasta päälajista tekee entistä vaikeammaksi se, että Elli on saavuttanut menetystä molemmissa lajeissa. Pitkään Turun Palloseuraa edustaneella Ellillä on kokemusta jalkapallon puolelta nuorten maajoukkuepeleistä. Lumilautailussa palkintokaappia koristavat pronssimitalit nuorten MM-kisoista Slopestylessä ja Big Airissa sekä hopeamitali Slopetylessä nuorten olympiakisoista.

On poikkeuksellista, että urheilija voi menestyä hyvin kahdessa tyystin erilaisissa lajeissa. Joukkuelajin ja yksilölajin yhdistelmä on huipulla perin harvinaista.

– Lajiharjoittelu on erilaista, mutta hyötyä on molemmista. Lautailussa kehittyy tasapaino ja jalkapallossa oppii ottamaan vastaan iskuja, kertoo Elli Pikkujämsä.

Vuonna 1999 syntyneellä 18-vuotiaalla Elli Pikkujämsällä on elämä edessään. Kerttulin urheilulukion abiturientilla, tulevalla kevään ylioppilaalla, on aika tehdä isoja päätöksiä. Yksi niistä on jo tehty. Ellin jalkapalloura jatkuu pääkaupunkiseudulla, Espoon Hongassa, hallitsevassa Suomen mestarijoukkueessa.

– Honka oli minusta hyviin kiinnostunut ottamalla yhteyttä jo heti kauden päätyttyä. Siinä vaiheessa Tepsissä ei ollut vielä tietoa tulevasta valmentajasta ja päätös siitä venyi hyvin pitkälle. Pari muutakin seuraa kyseli halukkuuttani seurasiirtoon. Halusin kääntää uuden sivun elämässäni ja etsiä lajiin uusia näkökulmia.

Turun Nappulaliigan kasvatti Elli Pikkujämsä siirtyi jo varhaisessa vaiheessa Turun Weikkojen kautta Turun Palloseuraan. Yleensä taitavalle pelurille pelipaikka löytyi itseään vanhemmista ikäluokista. Vuodesta 2015 TPS:n liigajoukkueen vakiokokoonpanoon kuulunut Pikkujämsä ehti esiintyä Turussa 60 liigaottelussa, joissa syntyi viisitoista maalia. Niistä yksi, viime kesänä PK-35 Vantaan verkkoon tehty osuma, valittiin kauden komeimmaksi naisten liigamaaliksi.

Elli sai ensimmäisen kutsun oman ikäluokkansa maajoukkuetoimintaan vuonna 2014 ja pian sen jälkeen vuotta vanhempien. Siitä lähtien Elli on ollut mukana nuorten maajoukkueen kuvioissa. Tavoite on yltää naisten maajoukkueeseen.

– Se tavoite on mahdollista, jos jatkan harjoittelua ja kehityn edelleen. Olisi hienoa olla mukana viemässä osaltani naisten jalkapalloa eteenpäin sekä Suomessa että ulkomailla. Haluaisin olla vaikuttamassa naisjalkapallon suosion kasvattamiseen. Toivoisin, että monet naiset voisivat pelata ammatikseen.

Lumilautailu tuli mukaan jo alle 10-vuotiaana. Kun muu perhe lasketteli suksilla, Elli tykästyi lumilautailuun. Alkeet tuli opeteltua Hirvensalon hiihtokeskuksena. Eipä aikaakaan, kun Ellillä, Turun Slalomseuran kasvatilla, oli oma idolinsa: Enni Rukajärvi.

– Enni on erilainen kuin muut naislaskijat. Hänellä on ihan oma juttunsa ja tyylinsä laskea sekä käyttäytyä laskettelun ulkopuolella. Enni välttää sellaisia sponsoreita, jotka eivät sovi hänen tyyliinsä.

Lumilautailun kehitys on ollut nopea. Etenkin miesten puolella temput ovat tulleet entistä hurjemmiksi. Myös naisten puolella kehitys on muodostunut samansuuntaiseksi. Huipulle pääseminen ja siellä pysyminen vaatii entistä enemmän kokopäiväistä harjoittelua.

– Toivottavasti Etelä-Suomeen tulee talvella lunta, että pääsee harjoittelemaan. Lumilautailua voi harjoitella täälläkin, mutta Ruka on kuitenkin lempipaikkani.

Lumilautailu on olympialaji. Se on ollut olympialaisten ohjelmassa Naganon kisoista 1998 lähtien. Lajia vähemmän tuntevalle frontti tonni, tuplakorkki, droppi ja fakie kuulostavat vierailta. Lumilautailijoita on kritisoitu olympiakisojen arvostuksen aliarvioimisesta. Mikä on nykyinen totuus?

– Lumilautailussa on edelleen rento meininki, mutta kisa on aina kisa. Jokainen yrittää parhaansa. Olympiakisojenkin arvostus on laskettelijoiden keskuudessa noussut ja myös lumilautailun arvostus olympialajina on kasvanut.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!