FBC Loisto jatkaa, vaikka nimi Loisto katoaa juniorisarjoista – naispelaajien värväys on keväällä kiihkeimmillään

FBC Loisto voitti A-tyttöjen Suomen mestaruuden. Näistä tytöistä iso osa jatkaa liigatasolla. (Kuva Anssi Koskinen)

– Nyt on haikea mieli, koska tämä oli viimeinen junioripeli Loiston nimellä. Aika hienon päätöksen tytöt pelasivat Loiston junioriuran päätökselle, kovia likkoja!

Näin totesi Matti Pienihäkkinen, kun FBC Loiston tytöt olivat voittaneet A-tyttöjen (T21) Suomen mestaruuden. Saavutus ei kuitenkaan ollut poikkeuksellinen, sillä kahden kädet sormet eivät riitä, kuinka monta junioreiden SM-mitalia Loisto-niminen joukkue onkaan voittanut.

Kaikki sai alkunsa vuonna 2010 Turun kaupungin iltapäiväkerhojen sählyturnauksesta. Tapahtuman puuhamies Pienihäkkinen kyseli turnauksen jälkeen osallistujilta kiinnostusta lähteä mukaan pelaamaan oikeaa salibandyä. Pienihäkkinen perusti uuden seuran ja keksi sille nimen Loisto.

Toiminnan paisuessa ja työmäärän kasvaessa Pienihäkkinen otti yhteyttä FBC Turkuun. Sen jälkeen Matti sai keskittyä lähinnä valmentamiseen ja Loiston tyttöjoukkue liitettiin osaksi FBC Turun seuraorganisaatiota. BeeCeellä oli jo valmiina nuorimmat tyttöjuniorit sekä vanhemmista ikäluokista B- ja A-juniorit. Loisto täydensi mainiosti tuomalla C-juniori-ikäluokan.

Yhdistymisen yhteydessä vuonna 2015 sovittiin, että Matin oma ikäluokka kulkee FBC Loisto nimellä kunnes kyseisissä juniori-ikäluokissa pelaavat tytöt kasvavat niistä ylitse. Naisten joukkueiden osalta Loisto-nimeä voidaan käyttää niin pitkään kuin joukkue tätä haluaa. Seuran muut juniorijoukkueet pelaavat FBC Turun nimellä.

Loiston ja FBC Turun tekemä yhteistyökuvio on toiminut, mutta on toteutukseltaan poikkeuksellinen. Pääsarjatasolla ei ole muita vastaavaa. Voisi kuitenkin olettaa, että markkinoinnista vastaavat ovat joutuneet useasti selittämään yhteistyökumppaneille erikoista järjestelyä. Loiston alkuperäinen punainen pelipaita on siirtynyt joukkueen vieraspelipaidaksi, mutta kotiottelut pelataan samoilla väreillä kuin muutkin FBC Turun joukkueet. Naisten liigajoukkueen pelipaitaa koristaa kuitenkin Loiston alkuperäinen logo.

Pienihäkkiselle, seuran perustajalle, Loisto-nimen katoaminen juniorisarjoista on tunteikas hetki.

– Se on ollut pitkään jo tiedossa, että näin tulee jossain vaiheessa käymään. Loisto on ollut aina itselleni tosi tärkeä. Onneksi naisissa jatketaan vielä Loisto-nimellä, toteaa Pienihäkkinen.

Loiston tarina iltapäiväkerhosta liigajoukkueeksi on kiehtova, mutta siihen on liittynyt myös käytännön ongelmia.

Kun joukkueen pelaajien ikäjakautuma on hyvin samanlainen, tietyt pelikenttien ulkopuoleiset asiat tapahtuvat kaikilla lähes samanaikaisesti. Lopputulos on se, että alkuperäistä joukkuetta on haastavaa pitää kasassa, kun elämäntilanteet opiskelupaikkoineen vievät nuoria naisia eri suuntiin. Niinpä nykyjoukkueesta enää vain osa on Loiston alkuperäisiä pelaajia. Muutos on ollut nopea.

Kun vuosi sitten Loisto menetti kärkipelaajansa ulkomaille, joukkueelle ennustettiin vaikeaa kautta. Toisin kuitenkin kävi. Vaikka mennyt kausi jätti Pienihäkkiselle paljon jossiteltavaa, oli joukkueen suoritus hyvä. A-tyttöjen finaaliotteluihin SBS Wirmoa vastaan Loisto sai ehkä jopa paremman kokoonpanon kuin liigan pudotuspeleihin.

Muutoksia on tiedossa tulevallekin kaudelle. Mahdollisuus pelata ulkomailla on parikymppiselle mielenkiintoinen tilaisuus. Myös paikalliskilpailijakin on ahkerasti soitellut Loiston pelaajille. Lähinnä kahdella ketjulla pelannut Suomen mestari on ilmeisesti luvannut peliaikaa nuorille loistolaisille.

– Loiston liigajengi nuorenee entisestään, kun naapurikin ottaa meiltä pelaajia. Emme ilmoittaudu T21-sarjaan, kun suurin osa tytöistä pelaa meillä jo liigaa.

Pienihäkkinen näkee kuitenkin tulevaisuuteen pidemmälle kuin vain seuraavaan kauteen. FBC Turku on alueen suurin tyttösalibandyyn erikoistunut seura. Naisten liigauudistus tulee FBC Loiston kannalta myös hyvään aikaan. NLB lakkautetaan ja NLA laajenee.

– Sarjajärjestelmän muutos antaa mahdollisuuden uudistaa ja muuttaa joukkuetta. Voimme paineetta rakentaa nuorta joukkuetta, kun ei ole vaaraa tippumisesta. Pelaamme junnuilla koko kauden. Näin voidaan pelata runkosarjaa pelaajan kehitys edellä. Uskon, että FBC Loiston tulevaisuus on ihan hyvä, kun vielä saadaan vuoden kuluttua ulkomailtakin palaavat takaisin joukkueeseen.

Matti Pienihäkkinen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!