Uusi kiekkokausi on jo nurkan takana – Tepsin kannattajille on tiedossa komea avaustilaisuus

Mutkan merkitys on pelaajille iso. Mennyt kausi toi uusia nuoria kannattajia katsomoon. Heille kevään menestys paikan päällä hallissa oli uusi elämys. 

Eihän siitä ole aikaa kuin tovi, kun lätkäkausi päättyi. Silti uuden kauden aloitus on jo nurkan takana. HC TPS:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Eero Tuomisella on menossa eräs vuoden kiireisin aika.

Lähtökohdat uuteen kauteen ovat paremmat kuin pitkään aikaan. Vaikka torijuhlat jäivät toteutumatta, viime kausi hopeoineen saa Tuomiselle hymyn herkästi huulille.

– Päivä tai pari meni pettymystä sulatellessa. Ymmärsin kuitenkin, että suurin voitto seuraorganisaatiolle yhdessä joukkueen kanssa oli se, kun ihmiset palasivat hallille. Onnistuimme voittamaan uusia sieluja puolellemme. Haluan uskoa, että se kantaa tulevallekin kaudelle.

TPS:n avausottelu on myöhemmin syksyllä, mutta paljon ehtii tapahtua jo ennen sitä. Vieläpä nopeasti. Kannattajien kannattaa merkitä kalenteriin tulevan kesäkuun kolmas päivä (3.6), nimittäin silloin Turkuhallissa tapahtuu.

– Järjestämme spektaakkelimaisen tulevan kauden avaustapahtuman Gatograde Centerissä kello 17 alkaen. Silloin on uuden joukkueen esittely. Tiedossa on muun muassa taitokisa jäällä. Ja mikä parasta, kausikortin omistajat pääsevät tapaamaan pelaajia pukukoppiin, keräämään nimmareita, ottamaan yhteiskuvia, ruokailemaan ja viettämään aikaa yhdessä. Lapsetkin ovat tervetulleita, sillä Jore-karhu on paikalla.

Tuominen on ollut nyt neljä kautta mukana HC TPS:n organisaatiossa. Viimeisin kausi poikkesi aikaisemmista. Koronakurimus väistyi ja joukkueen ympärillä oli positiivinen ilmapiiri. Iltapäivälehdistölle ei ollut tarjolla kohuotsikoita.

– Urheilullisesti mennyt kausi oli mahtava tarina. Kausi alkoi upeasti, sitten tuli iso kuoppa ja sieltä valmentajien löytämien keinojen avulla nouseminen. Koko draamankaari huipentui finaaleihin. Tämä kaikki oli markkinoinnille ja viestinnälle otollista maaperää. Pääsimme tekemään tarinaa sekä ilonhetkistä ja jouduimme myös miettimään, miten tappion hetkillä pidetään liekkiä yllä. Pitää luottaa siihen, että urheilu alkaa taas kantamaan.

Millä mielin suunnittelet tulevaa kiekkokautta?

– Väreily TPS:n ympärillä on nyt positiivinen. Ei tarvitse todistella, että tulkaa jatkossakin hallille, vaikka olimme sarjassa kymmenes. Sävyero lähteä hyvän kevään jälkeen seuraavan kauteen on valtava. Uuden kauden aloitus ei ole helpompaa kuin aikaisemminkaan, mutta se on nyt mukavampaa.

Myös edellisellä kaudella tuli hopeaa. Kerro, millaisen eron koet hopeoiden välillä.

– Tämän kevään koin paljon voimakkaampana. Oma tunnetila otteluiden aikana tuntui hyvältä, ja kun näki, miten se tuntui samalta muistakin täydessä hallissa. Kun tuntemattomatkin ihmiset hyppivät kaulaan, spontaanit asiat tekivät yhteisestä asiasta vielä voimakkaamman. Kun Ilves-sarjassa Eetu Liukas teki ratkaisevan maalin, hain TPS-shopista ison kasan huiveja ja aloin jakamaan niitä ilmaiseksi katsojille. Kaikki tuli selkäytimestäni.

Pudotuspelit keräsivät ennätysmäärän yleisöä kaikilla liigapaikkakunnilla.

Miten itse koit tilanteen oman työsi kannalta?

– Kohderyhmä kasvoi oleellisesti, etenkin viime kauteen verrattuna. Se antaa tajuttomasti virtaa koko organisaation arkeen. Oli hienoa katsella, kun parkkipaikat täyttyivät hyvissä ajoin ennen ottelua. Sanoinkin useasti, että tämä on se syy, miksi tätä tehdään. Yleisölle tällä on iso merkitys.

TPS:n viimeisestä Suomen mestaruudesta on kulunut toistakymmentä vuotta. Vuosi sitten keväällä finaaleja pelattiin tyhjille katsomoille. Mennyt kausi toi uusia nuoria kannattajia katsomoon. Heille kevään menestys paikan päällä hallissa oli uusi elämys.

Huomasitko ilmiön?

– Jos rehellisiä ollaan, niin katsoin sitä vedet silmissä. Näin, että nyt on Mutka täynnä. Mukana oli uutta nuorta sukupolvea, mutta siellä seassa oli myös kokeneita konkareita. En unohda sitä näkyä koskaan.

Miten itse koet Mutkan merkityksen joukkueelle?

– Yhdellä sanalla ilmaistuna, valtava. Mutka elää täydellä tunteella, on tukena, mutta on myös seurajohdolle jatkuva mittari. Ydinporukka osaa olla myös kriittisiä ja heillä on siihen täysi oikeus. He voivat elää TPS:n mukana haluamallaan tavalla. Pelaajat arvostavat Mutkassa olevia kannattajia todella paljon. Heitä mennään aina pelin päätyttyä kiittämään. Tämän kevään jälkeen Mutkan merkitys on vain kasvanut. Olen varma, että siellä on ensi syksynä vielä enemmän väkeä.

Finaaliotteluiden alkuseremoniat olivat yksinkertaisuudessaan vaikuttavat. Maammelaulu korvattiin viulunsoitolla ja taitavat rumpalit sekä valoefektit loivat taianomaisen tunnelman.

Miten tapahtuman ideointi lähti liikkeelle ja miten se käytännössä toteutettiin?

– Se oli mediatiimin Viljami Haaviston ja Turku Liven Veera Oikarin yhteinen idea. Siitä sitten ideasta varsinaiseen toteutukseen ja lopputulos oli aivan fantastinen. Kun normaali ei riitä, pitää olla jotain rohkeaa ja vaikutuksellisempaa. Tämä oli malliesimerkki siitä.

Turussa on suuri haaste saada ihmiset hallille, jos joukkue ei menesty.

Onko olemassa keinoja, millä kevään suosio voitaisiin siirtää myös seuraavaan syksyyn?

– Turussa, kuten urheilubisneksessä ylipäätään, sinne mennään, missä on paljon ihmisiä. Luonnollisesti kilpailukykyinen urheilutoiminta näyttelee tässä merkittävää osaa. Toinen asia on seuran merkityksellisyys. Eli millä tavalla TPS onnistuu kasvattamaan myös sitä merkityksellisyyttä, mitä ihmiset haluavat ottelun lisäksi. Se on se meidän viisasten kivemme, jota käännellään koko ajan. Eli pitää olla muutakin tarjontaa urheilutapahtuman lisäksi.

Koppi on tyhjentynyt toviksi. Pelaajat ovat kesälomilla. Vastaavasti HC TPS:n markkinointi- ja viestintäpäällikkö Eero Tuomiselle menossa on eräs vuoden kiireisin aika.
Kevään finaaliotteluiden alkuseremoniat olivat yksinkertaisuudessaan vaikuttavat. Maammelaulu korvattiin viulunsoitolla ja taitavat rumpalit sekä valoefektit loivat taianomaisen tunnelman.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!