FBC Loiston upea tarina on matka iltapäiväkerhosta liigatasolle

Viime keväänä FBC Loiston tytöt ja joukkueen pitkäaikainen valmentaja Matti Pienihäkkinen saivat jännittää, toteutuuko mahdollinen nousu naisten salibandyn pääsarjaan. Korona toi mutkia matkaan katkaisemalla sarjatoiminnan.

Naisten toiseksi korkeimmalla sarjatasolla, B-liigassa (NLB) pelannut turkulaisryhmä ehti ainakin periaatteessa varmistaa paikkansa tulevaksi kaudeksi korkeimmalla sarjatasolla (NLA). Loisto voitti B-liigan runkosarjan ykköspaikan ylivoimaisesti. Pudotuspelikarsinnoissa FBC Loisto kaatoi Pelicansin suoraan otteluvoitoin 3–0.

Vaikka NLA jäi kesken, eli mestaruutta ei ratkottu, Loisto sai pitää ansaitsemansa paikan naisten pääsarjassa. Se oli samalla komea palkinto siitä työstä, mitä valmentaja Pienihäkkinen on tehnyt pitkään saman joukkueen kanssa. Useana kautena Loiston lahjakkaita pelaajia on houkuteltu korkeimmalla tasolla pelaaviin joukkueisiin, mutta tytöt ovat halunneet nostaa itsensä joukkueen mukana pelaamalla ylös.

Kaikki sai alkunsa Turun kaupungin iltapäiväkerhojen sählyturnauksesta. Tapahtuman puuhamies Pienihäkkinen kyseli turnauksen jälkeen osallistujilta kiinnostusta lähteä mukaan pelaamaan oikeaa salibandyä.

Pienihäkkinen tuskin aavisti, millainen menestys siitä tulikaan. Joku toinen laji-ihminen sen sijaan ei ihmettele, sillä Pienihäkkinen tunnetaan juniorivalmennuksen huippuosaajana. Salibandyliiton vuoden juniorivalmentajaksikin valitun velhovalmentajan meriittilista mestaruuksista on pidempi kuin monella muulla.

Pienihäkkisen ura kulki TPS Salibandyn kautta oman seuran perustamiseen.

– Ajattelin, että olisi kiva lähteä aivan pienistä ja todistaa, että kyllä tytöistäkin voi tulla kovia pelureita ja pystyvät tekemään samoja juttuja kentällä kuin pojatkin. Vuonna 2010 perustin uuden seuran ja keksin sille nimen Loisto. Aluksi oli vain yksi junnujoukkue, mutta sana alkoi kiirimään ja joukkuemäärä kasvoi. Harjoittelimme aluksi pelkästään koulusaleissa. Vähitellen sain apuvoimia. Isot kiitokset vuosien aikana pelaajien aktiivisille vanhemmille ja valmentajille. Risto Särkelä oli isona apuna alkuaikoina.

Loisto on ollut niitä harvoja suomalaiseuroja, joka on erikoistunut vain tyttösalibandyyn. Seuran tunnuslause ”Turkulaista tyttö- ja naissalibandyenergiaa” on osuvasti valittu. Vähitellen toiminnan laajuus alkoi olla sitä luokkaa, että yhden, eikä edes kahden ihmisen aika riittänyt.

– Otin yhteyttä FBC Turkuun ja saimme nopeasti yhteistyön sujumaan. Olen erittäin tyytyväinen, sillä nyt saan keskittyä vain valmentamiseen. Loisto-nimen käytöstä luovutaan asteittain junioreissa, kun kyseisissä juniori-ikäluokissa pelaavat tytöt kasvavat niistä ylitse. Naisten joukkueiden osalta Loisto-nimeä voidaan käyttää niin pitkään kuin joukkueet tätä haluavat. Punainen on yhä pelipaitojemme väri.

Moni alkuperäisistä Loiston tytöistä on yhä mukana. Kehitys on ollut huima, sillä Loisto on voittanut useita Suomen mestaruuksia sekä ulkomailla järjestettyjä kansainvälisiä turnauksia. Samoin FBC Loiston vanhemmat juniorijoukkueet ovat yleensä olleet myös sarjataulukon kärkipäästä.

– Junioreissa olemme voittaneet useita peräkkäisiä Suomen mestaruuksia. Useat tytöt ovat voineet ikänsä puolesta pelata eri joukkueissa. Joukkueisiin on ollut imua. Pelaajamäärissä on silti vielä paljon parantamisen varaa ja uusia pelaajia otetaan mielellään uusiin joukkueisiin.

Loiston ja FBC Turun yhdistyminen teki seurasta, ei pelkästään Turun, vaan koko Länsirannikon yhden suurimmista tyttöjen ja naisten salibandyseuroista.

– Meillä on nyt tyttöpuolellakin junioriputki pienemmistä lapsista naisten joukkueisiin asti. Tyttö- ja naissalibandy tulee olemaan eräs FBC Turun seuraavien vuosien painopistealueista. Hienoa, että meillä on naisten ja tyttöjen valmennuspäällikkönä Pienihäkkinen, sillä hän on yksi Suomen parhaimpia tyttövalmennuksen osaajia, kertoo FBC Turun toiminnanjohtaja Ville Lintunen.

F-Liigan NLA:ssa on turkulaisittain mielenkiintoinen tilanne, kun sarjassa jo useita vuosia mukana ollut naapuri, TPS Salibandyn naiset, sai paikalliskilpailijan. Joukkueet kohtaavat kauden aikana ainakin viidesti, kahdesti harjoitusottelussa ja kolme kertaa runkosarjassa.

Naisten liigan ennustetaan olevan erittäin tasainen. Joukkueet tulevat pelaamaan paljon ristiin. FBC Loisto ja TPS voivat voittaa minkä tahansa joukkueen. Vaikka Loisto on jo voittanutkin Suomen cupissa tulevia vastustajiaan, pidetään sitä kuitenkin sarjan yhtenä haastajana. Tilanne on voittamaan tottuneille pelaajille uusi. Nyt vastus on huomattavasti kovempi kuin aikaisempina vuosina.

FBC Loiston upean tarinan takana on valmentajavelho Matti Pienihäkkinen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!