TPS 100 vuotta – John Allen – Walesin tiikerin tuntevat kaikki

Mihin helvettiin olen joutunut?

Siinä päällimmäinen tunne, kun Brittein saarilla syntynyt nuorimies, 19-vuotias John Allen, saapui 1980-luvulla Suomeen. Maa oli valkoinen, oli pimeää ja kylmää. Joukkueen harjoitukset pidettiin jäisellä hiekkakentällä. Äänekosken Huiman 1-divisioonajoukkueen pelaajat kiinnittivät kenkiensä pohjaan autojen talvirenkaiden nastoja liukastumisen estämiseksi.

Ensivaikutelma Keski-Suomessa sijaitsevasta talvisesta Äänekoskesta ei siis ollut kummoinenkaan. Allenin mielessä oli lähinnä pikainen paluu kotiin heti kesän jälkeen. Toisin kävi, kuten monen muunkin ulkomaalaisen Suomeen kesäksi saapuneen pelimiehen kohdalla.

Allen on viihtynyt Suomessa jo yli kolme vuosikymmentä. Todellisuudessa se ei ole edes ihme, sillä kyse on kaverista, joka osaa sopeutua ilmeisesti, minne vaan. Kysyy keneltä tahansa mielipidettä ”Walesin tiikeristä”, vastaus on aina sama.

– Ihan mahtava tyyppi. Kaikki tykkää Johnista. Kavereita riittää kaikkialla ja kaikki haluaa aina tulla hänen kanssaan juttelemaan. Hänen vahvuutensa on tulla toimeen ihmisten kanssa. Kellään ei ole hänestä mitään pahaa sanottavaa, toteaa Inter-fani Ville Törnqvist, Allenin hyvä ystävä.

Erityistä Allenissa on se, että hän suosittu seuramies, oli sitten kyseessä piinkova FC Interin kannattaja tai ikitepsiläinen. Vaikuttaa siltä kuin kaikki tuntisivat Allenin. Liikkuessaan Kupittaan jalkapalostadionin alueella John saa ahkerasti moikkailla niin sinimustien kuin mustavalkoistenkin pelaajille, valmentajille, huoltajille ja kannattajille. Allen on niitä harvoja, joka on toiminut sekä FC Interin että TPS:n päävalmentajana. Tomi Jalo on toinen.

Suomeen jäämisen syynä oli tietysti nainen, Allenin suomalainen silloinen tyttöystävä. Mukavat pelikaverit, kaunis Suomen suvi ja eksoottinen suomalainen sauna olivat lisäbonus. Niinpä Allen saapui seuraavaksikin kesäksi Äänekoskelle ja jäi tänne lopullisesti.

Sopeutumista Suomeen auttoi, kun peliurakin edistyi. Äänekosken jälkeen Allen siirtyi pääsarjatasolle. Vuosina 1987–1988 hän edusti Mikkelin Palloilijoita. Myös vuosina 1990–1992 Allen edusti mikkeliläistä seuraa.

Chester, Allenin syntymäpaikka, on pikkukaupunki Luoteis-Englannissa lähellä Walesin rajaa. Varhaisimmat pelivuodet sujuivat paikallisessa joukkueessa sen pelatessa parhaimmillaan Englannin kolmanneksi korkeimmalla sarjatasolla.

Pienen lehti-ilmoituksen perusteella Allen suuntaisi tuntemattomaan Suomeen. Peliura päättyi vasta 37-vuotiaana 2000-luvun alussa. Pelivuosiin mahtuu myös lyhyt visiitti Ruotsin puolelle. Pääsarjatasolla Allen edusti MP:n lisäksi Rovaniemen Palloseuraa, Turun Palloseuraa, Myllykosken Palloa, Tampereen Pallo-Veikkoja ja Kuopin Palloseuraa. Alemmilla sarjatasoilla tutuiksi tulivat Salon Palloilijat ja ÅIFK. Otteluita kertyi pääsarjatasolla yhteensä 234. Maaleja syntyi 40.

Vain muutama vuosi sen jälkeen, kun Allen oli ripustanut nappikset naulaan, alkoi värikäs valmentajaura. John oli mukana TPS:ssä seuran ”hulluina vuosina”, kun päävalmentajia tuli ja meni. Hän aloitti apuvalmentajana, mutta Martti Kuuselan saatua lopputilin Allen nostettiin päävalmentajaksi kaudella 2008. Pasi Rautiaisen aikana John siirtyi reservijoukkue ÅIFK:n sekä TPS:n A-nuorten valmentajaksi.

RoPS oli tullut Allenille tutuksi jo pelivuosina. Seuraavaksi myös valmentajana. Allen nosti napapiirin joukkueen takaisin Veikkausliigaan, mutta sai sekasortoon ajautuneesta seurasta potkut seuraavalla kaudella. Heti potkujen jälkeen tuli soitto etelästä ja Allen siirtyi Salon Palloilijoiden jalkapallojaoston valmennuspäälliköksi. Matka jatkui myöhemmin FC Jazzin päävalmentajaksi.

Vuonna 2016 alkanut jakso FC Interissä muodostui vaiherikkaaksi. Allen aloitti junioreissa valmennuspäällikkönä sekä pian myös edustusjoukkueen kakkosvalmentajana. Kun Job Dragtsman ura päävalmentajana tuli päätökseen, Allen toimi Jami Walleniuksen apuvalmentajana. Sama rooli jatkui Shefki Kuqin ja Fabrizio Piccaretan päävalmentajajaksoilla. Kun jälkimmäinen erosi, oli Allen jälleen yllättäen päävalmentajana, tosin vain kauden loppuun asti.

FC Interin reservijoukkueen päävalmentajajakson jälkeen Allen jatkoi valmennusuraansa Ruotsin kolmannella sarjatasolla Oskarshamns AIK:ssa.

– John on tehnyt paljon hyvää työtä niin edustus- kuin nuorten joukkueissakin. Ammattitaidon lisäksi seurasta lähtee mahtava, iloinen persoona, totesi FC Interin tekninen johtaja Vesa Mäki seuran tiedotteessa.

Koronavirus sotki Ruotsin suunnitelmat ja Allen palasi Turkuun. Uusi tehtävä löytyi nopeasti TPS:n naisten Kansallisessa liigassa pelaavan joukkueen apuvalmentajana.

Vaikka naisten valmentaminen on uutta Allenille, on hänen kaltaisen meriitit omaava valmentaja naisten pääsarjassa melko poikkeuksellinen. Päävalmentaja Sami Haltia on saanut aisaparikseen kaverin, joka nähnyt ja kokenut Suomessa lähes kaiken.

– John on todellinen jalkapallon rautainen ammattilainen. Hän ymmärtää jalkapallon jokaista osa-aluetta todella hyvin. Oli kyseessä pelaamisen, tai harjoittelun vaatimustaso, niin Johnilta löytyy tietoa ja todella hyviä harjoitteita oikeisiin paikkoihin, kertoi Haltia seuran sivuilla.

Oli kuitenkin selvää, että pesti naisten joukkueen mukana oli Allenille vain väliaikainen. Ehkä hänet nähdään täysipäiväisenä miesten joukkueen päävalmentajana, todennäköisesti Veikkausliigassa. Siinä vaiheessa TPS Juniorijalkapallon toiminnanjohtaja Leena Allen, Johnin vaimo, voi jälleen todeta reissumiehensä olevan tien päällä.

Allenilla on takanaan vaiherikas ura pelaajana ja valmentajana. Hän on ollut Sami Haltian apunakin TPS:n naisten liigajoukkueessa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!