TPS 100 vuotta – TPS-kapteeni Tomi Jalon muisto elää vahvana

TPS 100 vuotta. Harvakseltaan, mutta namukkaasti. Näin osuvasti kertoi lehti otsikossaan syksyllä 1984. Turun Palloseurassa pitkän uran tehnyt Tomi Jalo ei useinkaan yltänyt maalintekijänä lehtien otsikoihin – siitäkään huolimatta, että hän oli joukkueensa tärkein pelaaja.

– Tomi oli taidoiltaan esimerkillinen pelaaja. Joukkueen sisällä täytyy olla johtajia, jotta joukkue menestyisi. Tomi johti joukkuettaan keskikentällä omalla esimerkillään. Hän ei ollut sanallinen johtaja, mutta vahva pelillinen liideri. Tomi pelasi kaikki tilanteet loppuun asti niin, että muidenkin oli tehtävä samoin, muistelee Jalon pitkäaikainen pelikaveri ja hyvä ystävä Pauno Kymäläinen.

Tomi tuli tunnetusta turkulaisesta Jalon jalkapalloperheestä. Isoveli Juha-Pekka ehti pelata vain yhden ottelun pääsarjatasolla ennen siirtymistään selostajaksi. Välittäessään tunnelmia radioon ensimmäisestä virallisesta pelistään, Uefacupin ottelusta TPS – Moskovan Spartak, pikkuveli Tomi sekä hänen identtinen kaksoisveljensä Timo pelasivat Kupittaan viheriöllä.

Yhteistä Jalon veljille oli opiskelu opettajakorkeakoulussa ja valmistuminen erityisopettajiksi. Juha-Pekan siirtyessä myöhemmin muihin tehtäviin, jatkoivat Tomi ja Timo opetustyössä.

Pojat erottaa erilaisesta hiusten jakauksesta, neuvottiin niitä, joille identtisten Jalon kaksosten erottaminen tuotti vaikeuksia.

– Erotin heidät toki muustakin kuin jakauksesta. Veljien luonteessa oli paljon samaa, mutta oli myös erovaisuuksia. Yhteistä oli loppuun asti taisteleminen. Molemmat olivat tsemppareita. He pitivät enemmän käsiään nyrkissä kuin levittelivät käsiään.

Kymäläinen muistaa, miten molemmilla oli hieman erilaiset luonteenpiirteensä, mutta paljon oli myös yhteistä.

– Tomi oli veljensä tavoin ulospäin suuntautunut. Tomi pelasi näkyvässä roolissa keskikentällä ja ehkä sai näin enemmän huomiota kuin puolustavana topparina pelannut Timo.

Jokaisessa joukkueessa muodostuu ajan myötä pelaajien kesken hierarkia. Siihen vaikuttavat pelaajien ikä, kokemus ja pelitaidot. Toiset ovat sosiaalisempia kuin toiset. Tomille kapteenin nauha sopi mainiosti.

– Tomi oli hierarkiassa sopivasti vedenjakajalla. Hän oli kaikkien kaveri, hierarkiassa alempanakin olevien, mutta nautti kaikkien kunnioituksesta. Kukaan ei varmaan voinut sanoa Tomista mitään pahaa. Hän puolusti hiekkalaatikon heikointa, mutta hiekkalaatikon vahvinkin arvosti häntä.

Useimmilla pelaajilla on kaksi erilaista roolia, kentällä ja kentän ulkopuolella. Tomi teki poikkeuksen.

– Jalo oli kentällä kippari, mutta myös johtava persoona kentän ulkopuolella.

Tomia vanhempi Pauno ehti voittaa urallaan kolme Suomen mestaruutta. Jalo ei saavuttanut ainuttakaan, mutta saavutti SM-hopeaa vuosina 1984, 1986 ja 1989 sekä pronssia vuosina 1977 ja 1987. Tomi pelasi TPS-paidassa 309 SM-sarjaottelua vuosina 1976–1989 ja teki niissä 47 maalia. Ottelumäärissä Jalon lukema on eräs TPS-historian suurimpia.

Tomille kertyi A-maaotteluita niukasti, mutta eräästä turnauksesta tuli sitäkin ikimuistoisempi. Suomi oli mukana Moskovan olympialaisissa 1980.

– Olympiajoukkueeseen valittiin siihen aikaan vain sellaisia pelaajia, jotka eivät olleet osallistuneet MM-karsintoihin. Tomin lisäksi Turusta mukana olivat Vesa Pulliainen, Risto Rosenberg ja Kari Virtanen.

Pauno lopetti peliuransa ennen Tomia, mutta ystävykset kohtasivat vuosia myöhemmin uudestaan. Tällä kertaa kentän laidalla.

– Minulta kysyttiin halukkuutta TPS:n valmentajaksi kesken kauden. Olin ollut sitä ennen valmentajana Porin Pallo-Tovereissa. Samalla minulta kysyttiin, kuka olisi hyvä kakkosvalmentajaksi. Ehdotin heti Tomia. Tiesin, että hän tuntee lajin ja on tehtävään sopiva persoona. Lisäksi Tomi opettajana saattoi vetää kesällä harjoituksia, kun minä olin vielä töissä. Siihen aikaan pelaajat alkoivat olla puoliammattilaisia.

Kymäläinen valittiin tehtävään TPS:n päävalmentajana, mutta todellisuudessa tehtäväjaosta tuli kollektiivinen.

– Hoidimme valmennusta tasapuolisesti. Jaoimme tehtävät, niin että hoidimme vuorotellen esimerkiksi otteluvastuut ja lehdistötilaisuudet. Olimme molemmat päävalmentajia.

Kausi jäi Kymäläisen osalta aikuistasolla viimeiseksi valmentajana. Jalo jatkoi myöhemmin FC Interin valmentajana. Tomi on niitä harvoja valmentajia, joka on toiminut päävalmentajana molemmissa turkulaisissa pääsarjaseuroissa.

Vuonna 1958 syntyneet Tomin kuolemasta on kulunut jo vuosia. TPS-legenda siirtyi suuremmille pelikentille talvella 2009.

Nostalginen kuva ajalta, jolloin Jalon pojat olivat vasta nappulaiässä. Kuvassa on Kupittaan vuoden 1968 mestarit. Isoveli Juha-Pekka on takarivissä kolmas vasemmalta, Tomi takarivissä toinen oikealta ja Timo on eturivin silmälasipäinen poika.
TPS:n joukkue vuodelta 1985. Tomi Jalo on kolmas vasemmalta kapteeninnauhan käsivarressaan.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!