FBC Turku kesälomalle pakkasten paukkuessa

Odotukset olivat kaikilla suuremmat. FBC Turun miesten edustusjoukkueen toinen peräkkäinen kausi Divarissa päättyi kuten viime vuonnakin. Sarjapaikka varmistui vasta viime hetkillä ja kesäloma koitti jälleen pakkasten paukkuessa.

Miesten mennyt kausi oli viime vuoden tapaan kahtiajakautunut. Vuosi sitten sarjanousijan otteet olivat kauden alkupuoliskolla vahvoja. FBC Turku oli pitkään Divarin kärkijoukoissa. Keväällä 2017 kausi päättyi kuitenkin mahalaskuun. Tämä kausi oli edellisen kauden peilikuva. Sarjapaikan kannalta ratkaisevat pisteet tulivat vasta viimeisten pelien myötä.

FBC Turun miesten joukkueen runko on pysynyt melko vakiona jo pidempään. Joukkuetta on vahvistettu sopivasti yksittäisillä pelaajilla. Vaikka joukkue on pelannut menetyksellisesti liigajoukkueitakin vastaan, on peliesityksien taso Divarissa vaihdellut vuoristoratamaisesti. Komean voiton jälkeen on seurannut usein mahalasku.

Syyskauden otteluita oli katsomon puolelta kiusallista seurata. Joukkue alisuoritti. Maalinteko tökki ja puolustus ei toiminut. Osa pelaajista synnytti taitojensa osalta mielikuvan väärästä sarjatasosta. Etenkin alivoimalle joutuessaan FBC Turku oli suurissa vaikeuksissa. Vastustaja teki ylivoimalla paljon maaleja, joista moni syntyi vasta ottelun loppuhetkillä.

Kevätkierroksen suurinumeroiset kotivoitot ja arvokkaat vierasvoitot todistivat kuitenkin joukkueen kuuluvan taidoiltaan valtakunnan toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, vaikka minimitavoite saavutettiinkin rimaa hipoen.

Minkälaisia ajatuksia mennyt FBC Turun kausi Divarissa synnytti seuran toiminnanjohtajassa?

– Kauteen valmistuminen vaikutti onnistuneelta. Pelaajat eivät laiskotelleet kesän aikana. Olisimme voineet pelata muutaman kovan harjoitusottelun ennen kauden alkua. Näin olisimme saaneet paremmin mittaria siitä, missä itse mennään. Otteluohjelma on tällä kaudella meille huono. Sarja alkoi kolmella vierasottelulla sarjan kärkijoukkueita vastaan. Vasta neljäs ottelu oli kotiottelu. Vaikea alku vaikeutti henkisesti kauden jatkumista, myöntää Ville Lintunen.

– Viime kaudella joulun jälkeen tapahtui paha notkahdus. Siitä otettiin opiksi ja nyt sellaista ei tapahtunut. Keväällä lyhyessä ajassa pelattiin paljon pelejä ja niistä saadut pisteet riittivät sarjapaikan säilyttämiseen. Olo on helpottunut.

Divaripaikan säilyttäminen oli turkulaisen salibandyn uskottavuuden kannalta ensiarvoisen tärkeää. Enemmänkin pitää ihmetellä, miksi Turun alue ei onnistu tuottamaan useampia pääsarjajoukkueita, vaikka juniorimestaruuksia on tullut tänne vuosien aikana jo useita. Sama ongelma koskee muitakin turkulaisia palloilulajeja.

Jotain on tehty esimerkiksi Tampereella toisin, kun Salibandyliigassa pelaa peräti kolme alueen joukkuetta, ja vieläpä menestyksellisesti.

– Pelaajatuotanto on Tampereen alueella ehkä suurempaa kuin täällä. Maantieteellisesti Tampere pystyy saamaan pelaajia laajemmalta alueelta. Turussa on meri vastassa.

Miksi divaripaikan säilyttäminenkin vaikuttaa Turussa vaikealta?

– Divari on erittäin tasainen sarja. Liigassakin tasoero on suurempi. Divarin sarjataulukossa on monta joukkuetta parin pisteen sisällä. Yhdellä ylimääräisellä pisteellä olisimme yltäneet pudotuspeleihin.

FBC Turun miesten edustusjoukkueen taustojen kohdalla puhaltavat uudet tuulet. Seura kertoi uudesta yhteistyökuviosta TUTO Hockeyn kanssa ja samalla edustusjoukkueen toiminta eriytetään pääseurasta.

Nyt olisi mahdollisuus myös uudistaa joukkueen ilmettä. Mennyt kausi osoitti, miten joukkueen kaikilla pelaajilla taitotaso ei riitäkään divaritasolle. Nuorille olisi odottanut enemmän peliaikaa. Muun muassa Juhana Räikkösen saama vaatimaton peliaika herätti ihmetystä katsomossa. Kentän laidalla syntyi kauden aikana myös mielikuva, miten joukkueen sisäinen kemia ei ollut edellisvuosien kaltainen. Sooloilijat unohtivat joukkuepelaamisen.

Onko Turussa tilaa kahdelle salibandyn liigajoukkueelle?

– Ehdottomasti on. Turku on opiskelukaupunki. Tämä on muuttovoittoaluetta. Eikä FBC Turun nykyiseen joukkueeseen tarvitsisi tulla kovin paljon lisää liigatason pelaajia, niin olisimme varmasti Divarin kärkijoukkueita.

ETUSIVU