FBC Turulla on jokerikortti hihassaan pitääkseen salivuokrat kurissa

Kalliita tuuletuksia. FBC Turku harkitsee myös edullisimpia vaihtoja kuin pelata Kupittaan palloiluhallissa.

Otetaan alkuun hämmentävä vertailu. Kyse on rahasta.

Jos Hurrikaani-Loimaa tai saman paikkakunnan Bisons Loimaa pelaa liigatason kotiottelun, joukkueiden tulee myydä muutama pääsylippu, niin hallivuokra on kuitattu. Jos TPS Salibandy tai FBC Turku pelaa kotiottelunsa Kupittaan palloiluhallissa, yleisöä pitää saapua lehtereille 350-450 ennen kuin pakolliset kulut tulisivat kuitattua.

Kun Loimaalla puhutaan hallivuokran osalta kympeistä, Turussa puhutaan satasista.

Koronan kurittaessa on tilanne Turussa entisestään kurjistunut. Ei siis ihme, että turkulaisjoukkueet ovat pyrkineet löytämään korvaavia vaihtoehtoja. Naapurikunnassakin olisi edullisempaa pelata kotiottelunsa kuin kotihallissaan.

FBC Turussa ongelma on tiedostettu. Eikä pelkästään koronasta johtuen. Kun Kupittaan palloiluhallin kustannuksissa ei ole näköpiirissä muutoksia – ainakaan edullisempaan suuntaan, pitää miettiä uusia vaihtoehtoja. Sellainen voi löytyä turkulaisille tutusta Raunistulassa sijaitsevasta Salibandy Centeristä, nykyisestä Salibandy Areenasta. Ratkaisu kalliisiin salivuokriin, etenkin poikkeusaikoina, voisi olla hihasta vedetty jokerikortti.

– Nykyinen tilanne ei voi olla pidemmän päälle kestävää. Pitää keksiä muita ratkaisuja. Seuran hallinnoimassa Salibandy Areenassa tehdään tällä hetkellä muutoksia. Hallissa oli alun perin, kun se aikoinaan perustettiin, kolme kenttää. Ensimmäinen kenttä siirtyi jo ennen meitä kamppailulajeille ja nyt kakkoskentän paikalle tulee crossfitsali. Ykköskentästä katsomoineen tulee selkeästi parempi kuin Sport Garden, mutta ei tietenkään niin hieno kuin Kupittaan palloiluhalli. Oleellista on kuitenkin edullisempi vuorohinta ottelutapahtumille, kertoo FBC Turun toiminnanjohtaja Ville Lintunen.

Hallissa uusi kaukalo ja uusi matto ovat jo paikoillaan. Tiedossa on yli 300 hengen katsomo. Miesten liigaotteluita siellä ei voi pelata jatkossakaan, mutta uusittu tila antanee seuralle mahdollisuuden harkita uusia vaihtoehtoja kotiotteluille. Tällöin kentän päätyyn voitaisiin tuoda myös iso näyttötaulu Bläk Boksin tyyliin ja kuppi-istuimet kaikille istumapaikoille.

Salibandy Areenan muutostöiden taustalla ovat taloudelliset syyt.

– Mattorumba jatkuu jatkossakin Kupittaalla ja se maksaa Turun kaupungille paljon. Rahat otetaan seuroilta. Kupittaalla pelaaminen on kallista ja meillä on pelko siitä, että koronan jälkeen yleisö ei välttämättä heti palaa katsomoihin enää samalla tavoin kuin aikaisemmin. Voisi olla viisasta nyt ottaa pieni askel taaksepäin ja seurata, miten tilanne kehittyy. Kunnostettu Salibandy Areena antaa meille mahdollisuuden itse hallita tilannetta myös vastaisuudessa.

Kupittaan palloiluhalli on jo valmis ja uusia liikuntapaikkoja on tulossa Turkuun. Suunnitteilla on muassa uusi jäähalli, uimahalli, jalkapallohalli jne. Turkuhallin kohtalokin mietityttää, jos Ratapihan elämyskeskus rakennetaan.

– Totta kai on hienoa, kun tulee uutta. Urheiluseuroille ratkaisevaa on kuitenkin se hintalappu, mitä loppukäyttäjät joutuvat maksamaan tilojen käytöstä. Tällä hetkellä kaikissa lajeissa koetaan, että harrastamisen hinta on jo nyt aivan tapissa. Laskunmaksaja katsoo asiaa omalta kannaltaan, eli pitääkö aina olla kaikkein hienointa.

Kun korona väliaikaisesti väistyi, oli vahva oletus, että yleisö palaa katsomoihin. Näin ei käynytkään. Ehkä penkkiurheilijat tottuivat katsomaan urheilutapahtumia edullisesti kotisohviltaan suoratoistopalveluiden avulla.

– Lajiliitoille TV-sopimukset ovat imagollisesti tärkeitä. Seuratasolla tilanne on jo haastavampi. Otteluiden seuraaminen kotoa lähes ilmaiseksi ei tee seuratoimintaa kannattavammaksi. Seuran saama korvaus on niin pieni, että ainoastaan talkootyöllä tehtynä voi jotain pientä jäädä joukkueelle lähetyksistä.

Monet TV-ruudun kautta välitetyt niin sanotut fanikameralähetykset ovat olleet katsojien mielestä vaatimattomia.

– Jos korvaus olisi suurempi, seuralla olisi ihan eri tilanne lähteä kehittämään tuotetta. Nyt mennään hieman naivilla periaatteella, eli lyödään ulos kaikki pelit halvalla hinnalla ja sitten ihmetellään, miksi katsojat eivät enää käy otteluissa. Tosin, jos siirryttäisiin suoratoistoissa oikeaan markkinahintaan, mitähän ihmiset siitä tykkäisivät, kun ovat tottuneet katsomaan otteluita edullisesti.

Seuroille lyödään koko ajan painetta.

– TV-lähetysten takia olosuhteet pitäisivät olla sellaisia, että tapahtuma näyttäisi hyvältä lähetyksen näkökulmasta. Seurojen kannalta nykyisillä korvauksilla ei voida lisätä näyttävyyttä kameralle.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!