FBC Turun päävalmentaja Stenfors tietää, mistä alkukauden rökäletappiot johtuvat

FBC Turun taival F-liigassa on ollut toistaiseksi matalalentoa.

3-17, 1-12, 2-8, 1-7, 1-7, 4-11, 4-10…. Ei hyvältä näytä. Liigajoukkueiden määrääkin supistettiin tälle kaudelle, jotta tasoerot pienentyisivät.

FBC Turku on tehnyt ensimmäisellä liigakaudellaan yhdessätoista ottelussaan 33 maalia ja päästänyt liki 100 osumaa. Tilasto on peräti 62 maalia pakkasen puolella, reippaasti enemmän kuin yhdelläkään toisella F-liigajoukkueella.

Nousijajoukkueella ei ole koskaan ollut helppoa ensimmäisellä liigakaudellaan. FBC Turku ei ole poikkeus. Sen sijaan joukkueen pelien epätasaisuus on ollut yllätys.

Divarissa FBC Turku pelasi illasta toiseen tasaisen varmasti. Nyt yhden ottelun sisällä on nähty vuoristoratamaista pelaamista. FBC Turku on usein ollut liigaotteluissaan ajoittain jopa hetken kuskin paikalla, kunnes eteen on tullut täydellinen musta hetki. Oppirahoja on makseltu oikein kunnolla. Lähes yhdeksän päästettyä maalia ottelua kohden on paljon.

Tilanne on turkulaisjoukkueen pelaajille uusi, sillä tuskin yksikään pelaaja, ei myöskään päävalmentaja Mikko Stenfors, ole kokenut urallaan vastaavanlaisia rökäletappioita. Nyt jos koskaan, pitkä maaottelutauko tulee FBC Turulle hyvään saumaan.

Turkulaisjoukkue oli kauden ennakkoarvioineissa sarjataulukon hännillä. Tappioita on tullut, mikä oli odotettavissakin.

Onko kuitenkin muutama rökäletappio ollut yllätys?

– Omasta kokemuksestani tiedän, mitä liigapelaaminen vaatii. Tiedostin jo ennen kauden alkua tilanteen, eli jos pelaamme huonosti, rökäletappiot ovat mahdollisia. Olemme siis olleet huonoja. Divarissa riitti, että saavuit paikan päälle ja silti voitto tuli. Nyt se ei enää riitä, vaan kyyti on ollut kylmää viimeiset pari viikkoa. Eli en ole yllättynyt rökäletappioista. Mutta häviönkin voi ottaa myös positiivisesti, sillä se voi toimia herätyksenä, muistuttaa Stenfors.

FBC Turku on pelannut aikaisemminkin divarikaudellaan, esimerkiksi Suomen Cupissa, liigajoukkueita vastaan ja tulokset ovat olleet mainioita.

– Cupin ottelut tai harjoitusottelut ovat aivan eri asia kuin liigapelit. Ne eivät ole keskenään vertauskelvollisia. Liigaottelu on aina liigaottelu. Niissä pärjäävät ne joukkueet, jotka ovat henkisesti ja fyysisesti valmiina.

Mistä alkukauden tappiolliset ottelut ovat mielestäsi johtuneet? Eli missä olisi eniten parantamisen varaan?

– Sitä on viimeiset pari viikkoa mietitty ja kiviä on käännetty. Joukkueen heikko tekeminen lähti yllättäen LASB-pelin voittamisen jälkeen. Se kuulostaa mielenkiintoiselta. Toki meillä on ollut viime aikoina myös kovia joukkueita vastassa. Kauden ensimmäisissä otteluissa pelasimme hyvää salibandyä pysymällä pitkään vastustajan vauhdissa maalivahtipelaamista myöten. Nuorella ja kokemattomalla joukkueellamme suoritustaso voi vaihdella tosi paljon.

– Viime aikoina joukkueen itseluottamus on ollut pohjalukemissa. Kun vastustaja on saanut maalit heti ottelun alkuun, niin on tuntunut siltä, että koko peli olisi päättynyt siihen. Olisimme voineet ensimmäisen erän jälkeen lähteä bussilla takaisin Turkuun.

Aaro Ollikaisen pistetilasto (9+3=12) on mainitsemisen arvoinen. Löytyykö vaikeasta alkukaudesta jotain muuta positiivista?

– Kauden ensimmäiset ottelut todistivat sen, että pelaamalla hyvin, olemme hyvä liigajoukkue. Joukkueessa on huikea potentiaali. Pelillisesti olisimmekin valmiita liigatasolle.

Koronan kurittaessa Nurmon Jymy nostettiin kabinettipäätöksellä liigaan. Samalla kaudella nurmolaiset hävisivät kahdesti FBC Turulle. Nurmon Jymystä on kuitenkin tullut kelpo liigajoukkue, kun ovat saaneet pelata liigaa jo pidempään.

Eli voisiko FBC Turullakin sarjapaikan säilyttämisen jälkeen olla seuraava liigakausi helpompi, kun pelaajat ovat vuoden kokeneempia liigapelaajia?

– Asia on juuri näin. Ei omanikaan liigapelaaminen ollut aluksi mitään voittavaa pelaamista, mutta mitä enemmän saat liigapelejä, sitä parempi liigapelaaja sinusta tulee. Liigaottelut nimenomaan kasvattavat eniten. Tiedän sen kokemuksesta entisenä liigapelaajana. Positiivista tässä onkin juuri FBC:n nuorten pelaajien kannalta se, että tilanne on sama kuin laittaisi rahaa pankkiin kasvamaan korkoa.

– Tärkeintä on nyt säilyttää liigapaikka. Joukkueen runko muodostuu nuorista pelaajista, joilla on halu kehittyä. Kolmatta liigakauttaan pelaava Nurmon Jymy on hyvä esimerkki. Joukkueena sekin oli aluksi altavastaaja. Tällä kaudella heitä vastaan pelatessamme Jymyssä oli minulle tuntemattomia pelaajia, jotka pärjäävät nyt hyvin liigatasolla. Itse koen, että omallakin joukkueellani on kirkas tulevaisuus edessä.

Millaisiin asioihin haluat paneutua MM-kisatauon aikana?

– Tauko tulee hyvään saumaan. Harjoittelemme yhdessä ihan perusasioita. Kun ne ovat kunnossa, itseluottamus nousee. Sen jälkeen hiomme yksityiskohtia, esimerkiksi maalintekemistä. Hienoa on myös, kun saamme tauon aikana loukkaantuneet mukaan harjoitteluun.

Näitä näkymiä pitäisi turkulaisittain saada lisää.
Mikko Stenfors.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!