TUTO Hockeyn Robin Colomban tuo ranskalaista väriä Mestikseen

Ligue Magnus? FFHG Division 1? Kuulostavatko tutuilta? Osa kiekkojännäreistä saattaa tietää, että kyseessä on Ranskan kiekkoliigan pääsarja ja toiseksi korkein sarjataso. Sen sijaan ranskalaiset seuranimet, TUTO Hockeyn Robin Colombanin aikaisemmin edustamat joukkueet, Diables Rouges de Brianço ja Rapaces de Gap Boxers de Bordeaux, vaativat jo enemmän lajituntemusta.

Jouni Virpiölle, entiselle Tuto-hyökkääjälle ja nykyiselle TUTO Hockeyn urheilukoordinaattorille, ranskalaiset sarjat ja seuranimet ovat tuttuja. ”Jone” pelasi itse kaksi kautta Ranskan pääsarjassa juuri Rapaces de Gap -joukkueessa.

– Ranskan pääsarja on mennyt tosi paljon eteenpäin. Kun kärkijoukkueet pelaavat CHL-sarjassa, se kertoo maan tasosta. Itsekin olen yhä paljon tekemisissä Ranskaan. Siellä on harjoittelukulttuurissa menty eteenpäin, vaikka Suomea ollaan vielä jäljessä. Ranskassa pelaa tällä hetkellä 24 suomalaista kiekkoilijaa, kertoo Virpiö.

Colomban saapui Suomeen jo kaudeksi 2020-2021. Joukkue oli Mestiksen Rovaniemen Kiekko, RoKi. Kausi jäi koronan ja lomautusten myötä kesken. Niinpä Colomban palasi takaisin Ranskaan ja kasvattajaseuraansa Briançoniin.

– Eräältä agentilta sain tiedon, että Robin olisi halukas palaamaan takaisin Suomeen ja haluaisi sen myötä vakiinnuttaa paikkansa myös Ranskan maajoukkueessa. Sitä varten tarvitaan kovia pelejä. Robin näkee Suomen ja suomalaisen valmennuskulttuurin hyvänä pohjana edetäkseen urallaan. Muualla Euroopassa arvostetaan suomalaista valmennusta. Muistin kyllä hänet jo Rovaniemen ajalta. Robin tuli meille ensin kuukauden koeajalle, jonka jälkeen hänen kanssaan tehtiin sopimus.

Millainen vaikutelma sinulla oli Robinista etukäteen?

– Robin pelasi ihan hyvin Rovaniemellä, vaikka ei ollut joukkueensa kärkipelaaja. Henkilökohtaisen fysiikan kanssa oli vielä tekemistä. Siinä hän on nyt ottanut isoja askeleita oikeaan suuntaan. Robin on perusranskalainen kiekonpelaaja, eli jaksaa pelata, mutta voimaa tarvitaan lisää.

Entä millaisen pelaajan oikeasti saitte?

– Colomban on kohtelias ja iloinen kaveri. Hän on nuoresta iästään (24 v) joukkueemme kokeneempaa kaartia, sillä hän on pelannut monta vuotta miesten pelejä. Robinilla on selkeät tulevaisuuden tavoitteet ja hän tekee niiden saavuttamiseksi koko ajan nöyrästi töitä. Kun Robin oli Ranskan pääsarjassa joukkueensa kapteeni, se kertoo paljon myös kaverin johtajaominaisuuksista.

Alkukaudesta ranskalainen on viilettänyt kaukalossa kultainen kypärä päässään. Tehoja on ainakin löytynyt.

– Kokonaisuus on aina tärkeä, mutta erityisesti Robinin työteliäisyys ja kyky tehdä peliä, ovat kiinnittäneet huomiotani. Halu edetä jonnekin, on tärkeä asia, mitä Tuton valmennus pelaajilta haluaa. Kun urheilijalla on tavoitteita, tekemisen taso on jo itsestään parempi. Valmennuksenkin tavoite on viedä pelaajia eteenpäin. Robin on paikkansa joukkueessa lunastanut. Toki aina ulkomaalaisten kohdalla odotuksetkin ovat kovat.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!