Jani Säterin arki vaihtui huoltamoyrittäjästä padelympyröihin – värikkäät kiekkoselostukset kuitenkin jatkuvat

Tutunnäköinen kaveri iskee voimalla palloja verkon yli. Lätkämaailmasta ja selostajana paremmin monelle tutuksi tullut turkulainen Jani Säteri nauttii uuden työpaikkansa tuomasta luontaisedusta. Säteri vastaa vastikään Turun Räntämäkeen Emmauksenkadulle avatun uuden hallin, Padel X Turku, toiminnan pyörittämisestä.

Pitkään huoltamoyrittäjänä toiminut Säteri oli yllättäen uuden tilanteen edessä, tosin ilman omaa syytään.

– Yhdessä yössä katosivat kaikki vakioasiakkaani. Koronasta vielä selvittiin, mutta maailman tapahtumat tekivät huoltamotoiminnastani liian vaikean. Irtisanoin kauppiassopimukseni käytännössä saman tien, kun Ukrainan sota syttyi. Enpä ole aikaisemmin ollut tilanteessa, että itse en pysty mitenkään vaikuttamaan syihin.

Kun Säterin Teboil-yrittäjyys tuli päätökseen, oli aika etsiä uusi työpaikka.

– Turkuun avattiin uusi padelhalli ja tänne etsittiin paikan vetäjää. Hain ja sain paikan. Viihdyn tällaisessa urheiluympäristössä erittäin hyvin. Itse olen pelannut paljon padelia ja tunnen monia muitakin lajin parissa viihtyviä. Tämä on miellyttävä paikka työskennellä, koska asiakkaat tulevat tänne aina hyväntuulisina. Tykkään siitä, kun itselläni on aika vapaat kädet tehdä tätä.

Padel X on Suomen suurin kotimainen padelketju, jolla on useampia toimipisteitä eri puolella Suomea. Turun padelhalli avattiin vasta parisen kuukautta sitten. Väritykseltään musta rakennus sijaitsee Jumppala-nimisen hallin vieressä Räntämäessä lähellä Halisten kaupunginosaa.

Turun alueen ensimmäisiä padelkenttiä rakennettiin Kaarinan Aktia Areenan viereen vasta muutama vuosi sitten. Moni ohikulkija pysähtyi aluksi ihmettelemään uutta suosiotaan nopeasti kasvattavaa lajia. Nyt padelin tietävät kaikki. Parin viime vuoden aikana Suomeen on perustettu tiuhaan uusia halleja ja ulkokenttiä.

Vaikka padel saapui Suomeen jo 2000-luvun alkuvuosina, kesti pitkään ennen kuin laji lähti meillä leviämään. Aluksi padelhallien rakentamista pidettiin riskinä. Taustalla kummitteli toisen pallopelin squashin suosion nopea hiipuminen. Osa koki, että padelin kohtalo olisi sama, mutta toisin kävi.

Nyt innokkaimmat padelin harrastajat nyrpistävät nenäänsä vanhoihin teollisuushalleihin nopeasti rakennettuja tiloja. Modernit hallit on rakennettu vain padelkenttiä varten. Hukkaneliöitä ei ole. Olosuhteet valaistuksineen ovat lajille optimaaliset.

– Hallillamme on riittävästi korkeutta, eli ei tarvitse pelätä katto-osumaa. Alustana on Supercourt Mondo -tekonurmi, missä on hiekkaa seassa. Hiekka hidastaa pallon liikettä.

Vaikka Säteri siirtyi päivätöissä sujuvasti toiseen, ei lätkä ole kadonnut turkulaisen sanasepon arjesta. Suosittu Puun takaa -podcast jatkunee, ja samoin jatkuvat kiekko-otteluiden selostaminen.

– TUTO Hockeyn kotiotteluita tulee edelleen selostettua. Se on yhä mielenkiintoista hommaa. Tosin ottelumäärät eivät enää ole samanlaisia kuin joskus aikoinaan hulluina vuosina. Silloin mentiin nuorena perheettömänä tiuhaan ympäri Suomea. Kauden aikana saattoi olla 120 ottelua selostettuna. Maanantaina olin Helsingissä, tiistaina Rovaniemellä ja keskiviikkona Espoossa. Siihen aikaan ei paljoa ehtinyt kotona olemaan.

Selostaessaan Säteriltä pulppuaa värikästä ja tunnepitoista lätkätarinaa. Kukaan ei ainakaan jää kylmäksi. Toinen tykkää, joku ei. Säterille tärkeintä on välittää kaukalon aitoja tunnelmia. Värikkäimmät sutkautukset ovat päättyneet iltapäivälehtien sivuille.

Kun selostusuraa on takana jo toistakymmentä vuotta, onko omintakeisessa tavassasi selostaa tapahtunut muutoksia?

– Onhan se muuttunut. Osittain omasta halustani, osittain ympäristön luomana. Kahdessatoista vuodessa maailma on ehtinyt muuttua. En ole itse välittänyt selostaessani, mitä joku siitä ajattelee. Ihan samalla tavoin ei kuitenkaan voi enää selostuksia tehdä. Nykyään joutuu miettimään tarkkaan, mitä voi sanoa.

Tuskin on toista, joka tuntee yhtä hyvin Mestis-pelaajat ja -joukkueet. Toiseksi korkeimman sarjatason muutokset riipaisevat Mestis-ystävän sydäntä.

– Olen nähnyt ja kokenut Mestiksen kulta-ajat. Siihen sarjaan itselläni on hyvin pitkäaikainen rakkaus. Minulla on kova ikävä Mestiksen parhaimpiin vuosiin. Lapsuudenkotini oli ihan Kupittaan hallin vieressä ja paljon tuli käytyä katsomassa Tuton Mestiksen pelejä. On ollut aikoja, kun oli siistiä Vaasan Sportin tullessa Kupittaalle. Hallissa oli silloin ihan älytön meininki. SM-liigankin pitäisi olla huolissaan omasta tuotteestaan. Nykyään kotimaisessa Liigassa tehdään vähemmän maaleja kuin Englannin Valioliigassa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!