FBC Turun Sillantaka ja Savonen – paljon vartijoina

FBC Turun maalivahti Jouni Savosen uran alku turkulaisjoukkueen veräjänvartijana oli eriskummallinen. Vastustajana Suomen cupin välieräottelussa oli maailman paras salibandyjoukkue Tampereen Classic. Erikoista oli se, että Savonen oli pelannut tätä ennen vain kaksi virallista täysimittaista ottelua.

Savosen aikaisemmat seurat Aurajoki Oilers, Kosken Kaiku, Pöytyän Urheilijat ja Marsalkan Pallo eivät juurikaan kuulosta vakavasti otettavilta salibandyseuroilta. On melkoinen hyppy siirtyä hallisarjasta suoraan Suomen cupin välieräotteluun.

– Olen Aurasta kotoisin. Siellä 1990-luvun puolessavälissä salibandy oli vielä pieni laji. Aloitin koulun kerhosta. Halusin pelata maalissa. Kirjastosta laitatusta kirjasta opin, miten salibandymaalivahti pelaa. Peruskouluikäisenä sähly jäi kuitenkin kokonaan. Innostuin uudestaan vasta armeijan jälkeen. 27-vuotiaana siirryin FBC:hen ja pääsin silloin vasta ensimmäistä kertaa oikeaan valmennukseen. Nyt on kuudes kausi menossa.

Aleksi Sillantakan pelaajapolku on ollut perinteisempi.

– Aloitin vuonna 1998 Hepokullan koululla TPS:n harrastekerhosta. Sieltä tieni vei kortteliliigan kautta TPS:n juniorijoukkueisiin. A-juniori-ikäiseni pullahdin ulos seurasta, kun ei enää löytynyt minulle joukkuetta. Jatkoin pelaamista Uudessakaupungissa ja sen jälkeen Hämeenkadun Pyöveleissä. Sieltä päädyin FBC Turkuun. Nyt on viides kausi menossa.

Pääsarjatasoilla maalivahtien paikat ovat kortilla. FBC Turussakin on koettu erikoisia tilanteita, kun parhaimmillaan joukkueessa on ollut kolmekin tasokasta maalivahtia. TPS Salibandyn maajoukkuestatuksen omaava Pyry Luukkonen oli pitkään tulppana nuoremmille maalivahdeille. Tommi Seesto oli vuosiin viimeisin turkulainen TPS-maalivahti seuran edustusjoukkueen ykkösveskarina. Luukkosen lopettaminen laittoi pelaajaliikenteen maalivahtien osalta liikkeelle.

Ennen Pyryn lopettamista nuori Olli Kuisma siirtyi TPS:n kakkosmaalivahdiksi ja Santtu Ylänen siirtyi lainalle naapuriseuraan.

– Kun Santtu tuli meille lainalle, yhtäkkiä FBC:ssä oli kolme aikuisikäistä maalivahtia. Peliaika oli entistä tiukemmalla.

FBC Turun värikäs maalivahtitilanne sai viime kaudella lisäväriä, kun TPS:n A-nuorten sekä U19-maajoukkueen maalivahti Oskari Fälden edusti rinnakkaisedustuksen avulla myös FBC Turun divarimiehistöä. Tilanne normalisoitui, kun Luukkosen ja Yläsen lopettamisen myötä Fälden siirtyi takaisin kasvattajaseuraansa.

Divari on ollut jo useamman vuoden ajan äärimmäisen tasainen. NST on sarjan viimeisenä, mutta joukkueen maalisuhde on positiivinen. Päästettyjen maalien määrä on monella joukkueella lähes samansuuruinen. Divarissa maalivahtien rooli on suuri. Savonen ja Sillantaka ovatkin paljon vartijoina.

– Maalivahdin pitää antaa mahdollisuus voittaa peli. Helpoille maaleille ei ole tilaa. Divarissa maalimäärät ovat pudonneet, sillä monet joukkueet puolustavat tiiviisti. Vaatii henkistä lujuutta, kun pitää pelata tasaisesti ottelusta toiseen. Loppusyksystä voitimme otteluita, kun päästimme vain kolme maalia. Divarissa yksittäisen maalin merkitys on suuri.

Divaripelit ovat kehittyneet.

– Peli on nopeutunut ja vauhti on lisääntynyt. Nykyään lauotaan vähemmän, mutta tarkemmin ja maalivahdin kannalta vaikeammista paikoista. Pelin alussa saattaa mennä pitkään ennen kuin tulee kunnon tilanne. Maalivahdin työmäärä on kuitenkin lisääntynyt, kun joutuu liikkumaan enemmän.

Maalivahtitilanne on nyt FBC Turun kannalta hyvä, kun joukkueessa on kaksi tasavahvaa maalivahtia.

– Koemme olevamme tasavertaisia. Kumpikaan meistä ei tässä enää olisi, jos meillä ei keskenään synkkaisi. Kannustamme toisiamme emmekä toivo toiselle huono peliä, jotta saisi itse peliaikaa.

Molemmat maalivahdit antavat kehittymisestään suuret kiitokset seuran maalivahtivalmentaja Hannu Fädenille.

– Tapaamme kerran viikossa. Maalivahtivalmennuksesta on ollut ihan järjetön hyöty.

Salibandy on Suomessa amatöörilaji, jossa harjoitellaan mahdollisimman ammattimaisesti. Asetelma vaatii tarkkaa ajankäytönsuunnitelmaa. Sillantaka ja Savonenkin joutuvat sovittamaan siviiliasiat salibandyn harrastamiseen.

– Opiskelen Turun ammattikorkeakoulussa tieto- ja viestintätekniikan insinööriksi. Meillä on melko paljon verkko-opetusta, joten saan pelimatkat hyvin hyödynnettyä. (Sillantaka)

– Olen töissä Kaarinan TR-Työstö -yrityksessä. Teemme viemärisaneerausalalle työkaluja. Vastaan yrityksen tuotteiden ulkomaankaupasta. Työni puolesta tulee matkapäiviä. Työnantajalleni iso kiitos, kun olen saanut aikataulut hämmästyttävän hyvin sovittua. (Savonen)

Aleksi Sillantaka.
Jouni Savonen.

ETUSIVU