FC Inter on palannut harjoituskentille – päävalmentaja Wissin treeneissä näkyy useita nuoria lahjakkuuksia

FC Interin uusi päävalmentaja Jarkko Wiss.

– Treenit tulevat olemaan vauhdikkaita, tavoitteena saada tempo ylös ja opitaan toimimaan kovalla tempolla, lupaa FC Interin tuore päävalmentaja Jarkko Wiss.

Näinhän ne uudet valmentajat sanovat aina uuden harjoituskauden alkaessa.

Otetaan selvää, onko Wissin puheissa perää. ”Jalluhan” itse ei suuremmin esittelyjä kaipaa. Tamperelainen tunnettiin ensin jalkapalloilijana aina maaotteluita myöten sekä nyt myöhemmin valmentajana perinteisen duunarifutiksen edustajana.

– Halusimme muutoksen tapaamme toimia ja Jarkon mukana sen varmasti saamme. Jarkolla on vahvaa näyttöä eteenpäin pyrkivien pelaajien kehittämisestä. Tuo on tapa mihin suuntaan haluamme seurana mennä ja Jarkon valinta tukee tätä täydellisesti, kertoi Jani Meriläinen seuran tiedotteessa.

FC Inter aloitti yhteisharjoitukset tämän viikon maanantaina, kun joukkue kokoontui ensimmäistä kertaa omatoimisen jakson jälkeen. Kupittaa Ykkösellä, seuran hallinnoimalla Turku Energia -tekonurmikentällä vilisee useita tuttuja Interin viime kauden pelaajia. Mutta, kun yhdeksän pelaajaa poistui kokoonpanosta, tilalle tarvitaan myös uusia. Muutamia on jo julkaistu.

Yksi uusi pelaaja on turkulaisittain mielenkiintoisin.

Toisen polven tepsiläinen Olli Jakonen päätti siirtyä Kupittaan jalkapallostadionin sisätiloissa käytävän toiselle puolelle. TPS:n pukukoppi vaihtui FC Interin koppiin. Jakonen olisi optionsa myötä jatkanut raitapaidoissa, mikäli TPS olisi noussut Veikkausliigaan. Näin ei käynyt.

Jakonen oli asettanut tavoitteeksi pelata Veikkausliigassa vuonna 2023. Niinpä 22-vuotiaan Salon Palloilijoiden kasvatin oli aika vaihtaa seuraa. Jakosen sanoin maalintekijän tavoite on uudessakin joukkueessa selvä: kymmenen maalin rajan rikkominen.

Interin toimintakulttuurin muutos näkyy aamupäivän harjoituksissa.

– Haluaisin yhdistää voittavan jalkapallon nuorehkoon kokoonpanoon, jossa totta kai myös kokeneita pelaajia tarvitaan, kertoi Vuoden valmentajaksikin valittu Wiss.

Valmentajan lupausten mukaisesti nuoria todellakin näkyy useita Interin harjoituksissa. Ryhmässä on tällä hetkellä mukana kymmenkunta akatemiapelaajaa, joista nuorimmat käyvät vielä yläkoulua. Yhteisharjoitukset ovat nuorille hyvä mahdollisuus tutustua edustuksen vauhtiin ja ammattilaisten tapoihin.

Nuoren, vaikkakin lahjakkaan, pelaajan kohdalla on arjen järjestelyissä aina omat haasteensa. Koulukin pitää hoitaa harjoittelun ohella, vieläpä mahdollisimman hyvin. Tässä isona apuna on Interin pitkäaikainen puuhamies ja Turun kaupungin työelämälehtori Matti Raho. Hänen avullaan monet Interin nuoremmat pelaajat voivat osallistua valmentaja Wissin vetämiin aamupäivän harjoituksiin.

– Tunnen hyvin Turun alueen opinto-ohjaajat ja rehtorit. Tunnen myös jalkapallopuolen maailman. Neuvottelumahdollisuudet koulun kanssa ovat paremmat, jos pelaaja on hoitanut opiskeluun liittyvät asiat hyvin. Lähtökohta on aina se, että kouluhommat hoidetaan. Ei siis riitä, että nostaa jalat pulpetille ja toteaa tulevansa jalkapalloammattilaiseksi.

Tavoite on, että nuori ei ole yhden kortin varassa.

– Käyn läpi kaikki Interin nuoret pelaajat, myös muutkin kuin akatemiapelaajat, ennen yhteishakua. Osa pelaajista ei oikein vielä tiedä mitä tekisi. Käymme läpi eri vaihtoehtoja ja mietimme, miten ne tukisivat mahdollisimman hyvin urheilua. Tavoite on, että nuori ei ole yhden kortin varassa. Aika harva kuitenkaan yltää kansainvälisille kentille. Ei ole myöskään haittaa, jos ammattilaisenakin on tullut käytyä koulut.

Wissin vetämät vauhdikkaat harjoitukset päättyvät puolenpäivän maissa. Kentän reunalla harjoituksia seurannut aktiivinen asiantuntijaraati on näkemäänsä tyytyväinen. Harjoitukset ovat kuulemma ainakin ihan erinäköisiä kuin aikaisemmilla kausilla. Yksi asia ei ole muuttunut. Joukkueen nuorimmat klopit saavat kerätä pallot ja kantaa pallopussit sisätiloihin.

Tuttu mies vielä viime kaudella TPS:n paidassa. Olli Jakonen vaihtoi käytävän toiselle puolelle Interin pukukoppiin.

Pallot pussiin ja takaisin nopeasti kouluun oppitunneille.
Kentän reunalla Interin harjoituksia seurannut asiantuntijaraati on näkemäänsä tyytyväinen.

ETUSIVU