FC Interin maalivahtivalmennus siirtyi espanjalaiskomentoon

Yksi asia on ainakin varma. FC Interin uudenkarhea Kupittaan tekonurmikenttä uhkaa tällä vauhdilla kulua puhki. Seuran tuore maalivahtivalmentaja Juanjo Roa pitää suojattiensa kanssa sellaista vauhtia, että onneksi pinta on paremmin kulutuksen kestävää synteettistä tekonurmea.

FC Interin edellinen pitkäaikainen edustuksen maalivahtivalmentaja Jani Meriläinen voi tyytyväisin mielin siirtyä seuran sisällä kohti uusia haasteita. Tosin maalivahtien valmentaminen ei jää Meriläiseltä vieläkään kokonaan syrjään.

Napapiirillä syntynyt ja Rovaniemen Palloseurassa pelioppinsa ammentanut Meriläinen saapui Turkuun kaudeksi 2001, ensin maalivahdiksi ja pian uransa lopettamisen jälkeen maalivahtivalmentajaksi. Vuodesta 2004 alkanut valmennus edustuksen kanssa päättyi viime kauden päätteeksi, kun Meriläinen otti huolehtiakseen uusia mielenkiintoisia tehtäviä.

– Olin jo pidempään kertonut seuralle, että olisin kiinnostunut tekemään muita hommia kuin edustuksen maalivahtivalmennusta. Olinhan ollut jo vuosien ajan kentällä ja maalivahtien valmennus ei ehkä ole eläkevirka. Ei ollut minulle helppo päätös, mutta halu tehdä muita töitä voitti, kertoo Meriläinen.

Suomesta on tullut viime vuosina suhteessa enemmän kansainvälisen tason maalivahteja kuin kenttäpelaajia. Antti Niemi, Jussi Jääskeläinen, Jesse Joronen ja Lukas Hradecky ovat luoneet komean kansainvälisen uran. Eikä se ei ole ollut sattumaa.

– Koko Euroopan mittakaavassakin Suomessa maalivahtivalmennus on korkeatasoista. Olemme valmennuksellisesti monessa asiassa edelläkävijöitä Suomessa. Meillä tehdään asioita niin hyvin, että meistäkin voi ottaa jo mallia.

Meriläisen jäädessä pois, oli tarve etsiä Interille yhtä hyvä korvaaja. Tehtävä ei ollut kuitenkaan ihan yksinkertainen. Meriläinen joutui pohtimaan jopa apuun tulemista vielä kerran.

– Olimme uuden valmentajan etsimisessä hieman myöhään liikkeellä. Ensin seura kartoitti kotimaan tarjonnan, mutta ei löytynyt sopivaa. Lopulta José Riveiron omilla Espanjan kontakteilla löytyi hyvä valinta.

Juanjo Roa on kokenut valmentaja. Espanjalaisten seurojen nimet, Ud Alzira, CD Alcoyano, CF UD Ibiza ja Recambios Colón, eivät ehkä kerro kotimaisen jalkapallon ystäville juurikaan mitään. Yhtä lukuun ottamatta ne ovat kuitenkin kaikki Espanjan toiseksi korkeimmalta sarjatasolta. Sen sijaan Valencia CF, La Ligan suurseura, kuulostaa jo tutummalta. Roa oli yhtenä valmentajana kolmen kauden ajan syntymäkaupunkinsa mahtiseurassa.

Uusi maalivahtivalmentaja tuo aina tullessaan jotain uutta.

– Arki muuttuu, kun tulee uusia näkökulmia. Mutta se on vain hyvä asia. Henrik Moisanderin ja Aati Marttisen kanssa tein jo pitkään yhteistyötä. Se on nyt molemmille maalivahdeille uusi näytönpaikka ja varmaan molemmat veskaritkin ovat tilanteesta innoissaan.

Ihan tyhjästä uuden valmentaja Roan ei tarvitse aloittaa.

– Nykyään on paljon tietoa saatavana etukäteen, joten uusikin valmentaja pääsee pian perille itse kukin kyvyistä.

Kaikkea ei kuitenkaan vanhat videot kerro.

– Pelaajan henkisiä asioita ei näe videoilta. Maalivahtivalmentaminen vaatii paljon keskustelua. Pelipaikka tolppien välissä on niin erilainen kenttäpelaajiin verrattuna. Hyvin on kuitenkin kausi lähtenyt liikkeelle, sillä kevään otteluissa ei ole juurikaan tehty maaleja Interin verkkoon.

Paljon on tapahtunut maalivahtivalmennuksessa niistä ajoista, kun Meriläinen itse aloitteli pelaajauraansa Rovaniemellä. Jos on otettu isoja harppauksia maalivahtivalmennuksessa, on myös maalivahdin roolissa tapahtunut iso muutos.

Syynä on sääntömuutos, jonka mukaan maalivahti ei voinut enää ottaa palautuspalloa käsiinsä. Jalalla pelaaminen korostui. Entisaikojen yksijalkaiset maalivahdit ovat korvautuneet molemmilla jaloilla pelaavilla moderneilla maalivahdeilla. Pallotaitavalla maalivahdilla voi olla ottelun aikana enemmän pallokosketuksia kuin kärjen hyökkääjällä.

Uusi aika näkyy myös nykyajan maalivahtivalmennuksessa. Takana ovat ajat, jolloin maalivahti vain torjui palloja. Pallonhallinnan kautta maalivahdin pelinlukutaito ja jalalla pelaaminen ovat tulleet niin tärkeiksi, että se näkyy myös Roakin laatimissa harjoitteissa. Interin veskarit joutuvat koko ajan torjuntojensa ohella tekemään nopeita syöttöharjoituksia. Vieläpä molemmilla jaloilla.

Ja mikä parasta, iloinen ilme näyttää jatkuvan espanjalaisvalmentajan treeneissä. Roa jatkaa siitä, mihin Meriläisen kanssa jäätiin.

Juanjo Roa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!