FC Interin reservijoukkue on viime kautta vahvempi – jokainen peli on nyt kuin finaali

– Pelaamme kesän aikana sarjassa vain kaksitoista ottelua, joten jokainen peli tulee olemaan kuin finaali. Tasapelejä pelaamalla ei nousta sarjaporrasta ylemmäksi.

Siinä tiivistettynä Kolmosessa pelaavan FC Interin reservijoukkueen päävalmentaja Erol Atesin ajatukset tulevasta sarjakaudesta. Eikä FC Inter ole ainoa ylöspäin hamuava joukkue.

– Kolmosen taso on noussut viime vuodesta. Myös TPS, PaiHa, MaPS tai Peimari United haluavat varmasti nousta Kakkoseen.

FC Inter perusti oman reservijoukkueensa viime vuonna. Seuran tavoite on nostaa joukkue ennemmin tai myöhemmin Kakkoseen. Naapurikilpailija TPS:llä on samanlaiset tavoitteet. Palloseuran reservi, U23, nousi jo viime kauden päätteeksi Nelosesta Kolmoseen.

– FC Interin reservijoukkue aloitti toimintansa vasta viime vuonna. Pelaajien laatu ja määrä eivät olleet vielä sitä, mihin pyrimme. Seura on tehnyt paljon töitä sen eteen, mitä tulevaisuudelta halutaan. Eroa edustuksen ja reservin välillä pyritään pienentämään. Viime kaudesta opimme paljon. Nyt tiedostetaan mitä pitää parantaa.

Kansainväliseen tyyliin reservijoukkueen tavoitteena on FC Interissäkin kehittää pelaajia seuran liigajoukkueeseen. Enää ei puhuta seuran kakkosjoukkueesta. Reservijoukkue harjoittelee samoja asioita ja omaksuu saman pelityylin kuin seuran liigajoukkue. Pelaajapolku ylöspäin aina edustukseen tulee sujuvammaksi. Matka reservistä Veritaksen samettinurmelle on kuitenkin pitkä.

– Esimerkiksi Honka tai HJK on reservitoiminnassa meitä edellä, mutta nyt Interkin on oikealla tiellä. Kertoo paljon emoseuran halusta panostaa tulevaisuuteen, kun reservin toiminta on nyt taloudellisesti osa isompaa kokonaisuutta. Reservin pelaajat eivät enää maksa pelaamisestaan.

Reservitoiminta ei sovellu uraansa lopettaville pelaajille tai niille, joilla ei ole halua panostaa suuremmin jalkapallon pelaamiseen. Seura luo pelaajalle puitteet toteuttaa unelmaansa, mutta sen saavuttaminen on lopulta pelaajasta itsestään kiinni.

– Olemme kiinnostuneita ennen kaikkea lahjakkaista pelaajista. Oleellista on pelaajan omistautuminen unelmalleen, oma halu kehittyä. Tärkeää on myös elämänhallintataidot. Pitää olla sellainen luonne, mikä sopii joukkuetoimintaan.

FC Interin etuna on laaja oma pelaajatuotanto. Omille kasvateille halutaan luoda polku aina edustukseen asti. Ihan vielä yksinomaan omista junioreista ei riitä tuottamaan pelaajia Veikkausliigatasolle. Apuja saadaan ulkopuolelta.

– Meillä on paljon omia pelaajia, mutta ihan ei vielä pärjätä pelkästään heillä. Joukkueessa on hyviä nuoria, mutta he ovat kasvuvaiheessa. Kehittyminen on yksilöllistä. Nopea pituuskasvu aiheuttaa väliaikaisesti koordinaatio-ongelmia ja voimaa ei ole vielä riittävästi. Siksi tämän kauden joukkueessa on useita aikuisikäisiä pelaajia, jotka ovat pelanneet korkeammalla sarjatasolla. Otamme toki huomioon pelaajien tarpeet. Jokainen työssäkäyvät aikuispelaajat eivät aina pääse esimerkiksi kaikkiin aamuharjoituksiin, mutta he ovat joka kerta täysillä mukana harjoituksissa.

Kokoonpanosta löytyy parikin mielenkiintoista nimeä.

– Tunnen Leroy Malukan hyvin jo entuudestaan. Hän muutti puolisonsa kanssa takaisin Tampereelta Turkuun. Leroy otti minuun yhteyttä ja halusi tulla mukaan harjoituksiin. Jokainenhan tietää kuinka hyvä hän on. Olen sanonutkin nuorimmille, ottakaa oppia Malukan pallonkosketuksesta.

Etelä-Afrikasta aikoinaan Turkuun tullut Maluka on pelannut TPS:n pelipaidassa Veikkausliigaa. Kokemusta on tullut myös valmentajaroolista.

– Vaikka kaverilla on meriittejä, hän on tullut meille nöyrällä asenteella. Pallotaitavana pelaajana Leroy kokee Interin pelitavan soveltuvan juuri hänelle. Hän arvostaa sitä, kun harjoituksissa on idea, mitä pyritään toteuttamaan myös pelissä.

Toinen mielenkiintoinen tuttavuus on uusvanha Salomon Duah, seuran oma kasvatti, joka on pelannut TPS:ssä toiseksi korkeimmalla sarjatasolla.

– ”Solmu” pyysi mukaan harjoituksiin, kun uutta seuraa ei ollut tiedossa. Tämän tasoinen pelaaja nostaa meidän harjoitusten tasoa. Duah on kokenut ja tietää, mitä menestyminen vaatii. Hän on nyt meillä koko loppukauden.

Nousu sarjaporrasta ylemmäksi helpottaisi tulevaisuutta.

– Menemme vuosi vuodelta eteenpäin. Pyrimme luomaan kannustavan ilmapiirin ja tarjoamaan hyvän valmennuksen. Tavoite on, että harjoituksiin on kiva tulla ja siellä opitaan. Pelaajat keskustelevat juuri näistä asioista ja se lisää seuran houkuttelevuutta. Tietysti pelaaminen Kakkosessa parantaa entisestään pelaajien kiinnostusta seuraa kohtaan.

Leroy Maluka, FC Interin reservijoukkueen tuorein vahvistus.
Salomon Duah on tuttu kaikille turkulaisille jalkapalloa seuraaville.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!