FC Interissä puhaltavat muutoksen tuulet – uusi päävalmentaja ei tule olemaan ainoa uudistus

Jarkko Wissin asu vaihtui Tampereen Ilveksestä FC Interiin.

Ulkona sataa lunta. Maa on jäässä. Veikkausliigakausi 2023 alkaa vasta kuukausien päästä. Silti FC Inter halusi järjestää tiedotustilaisuuden seuran toiminnasta kiinnostuneille median edustajille. Talvisesta ajankohdasta huolimatta uutta mielenkiintoista kerrottavaa oli paljon.

Kuulostaa kliseemäiseltä, mutta FC Interissä puhaltavat oikeasti muutoksen tuulet.

Muutoksista vähäisin ei liene Kupittaan jalkapallostadionin luonnonnurmen vaihtuminen lämmitettäväksi tekonurmeksi. Olosuhteiden nykyaikaistaminen mahdollistaa harjoitteluolosuhteiden parantumisen. Uusi päätykatsomo mahdollistaa myös Interin kannattajatoiminnan kehittämisen. Valmista pitäisi olla remontin osalta ensi vuoden toukokuun puolessavälissä.

Paikalla Tuomas Välimäen isännöimässä tilaisuudessa olivat InterAction-päällikkö Jani Meriläinen, FC Interin kaupallinen johtaja Julius Håkans, urheilu- ja kehitysjohtaja Olli Kangaslahti ja päävalmentaja Jarkko Wiss.

Interin peruskannattajia kiinnostaa eniten, millaista peliä seuran Veikkausliigajoukkue aikoo ensi kaudella pelata uuden valmentajan alaisuudessa. Jo useamman vuoden joukkue oli espanjalaiskomennossa ja pukukoppi täyttyi eri maiden kansallisuuksista.

Tuore päävalmentaja Wiss on pesunkestävä tamperelainen. Kupittaalla komentokielikin on vaihtunut enemmän suomeksi kuin englanniksi. Harjoituksia seuranneet ovat kiinnittäneet huomiota siihen, miten meno ja meininki on ”Jallun” alaisuudessa erilaista kuin aikaisemmin. Uudet hankinnatkin puoltavat siirtymistä vauhdikkaampaan jalkapalloon.

FC Interin vuoden 2008 Suomen mestaruus tuli pelaamalla ajan hengenmukaisesti lyhytsyöttöpeliä. Nyt aika on toinen. Yleisö MM-kisoja myöten kaipaa suoraviivaisempaa peliä kuin usein päämäärätöntä pallonsiirtelyä, tylsää pallonhallintapeliä.

– Haluamme tuoda seuran lahjakkaat nuoret edustusjoukkueen porteille. Kymmenkunta on ollut mukana ja varmasti osa heistä saa sopimuksen. Kaikilla hankituilla pelaajilla on jokin erikoisominaisuus, mikä saattaa kiinnostaa jotakin seuraa ulkomailla. Tarkoitus olisi tuoda vauhtia Kupittaan viheriölle ja saada myös yleisö mukaan sekä saada mahdollisimman paljon Interin junioreita katsomoon, visioi Jarkko Wiss.

Vauhdikasta peliä lupaa siis valmentaja, jonka pelifilosofia tunnetaan vahvasta puolustuspelaamisesta.

Interin kannattajille on joka tapauksessa tarjolla nuorekkaampaa ja kotimaisempaa jalkapalloa. Vaikka seura ei aseta Wissille varsinaista tulostavoitetta, menetysnälkäisille turkulaisille yhtälö on haastava. Tamperelaisvalmentaja tunnetaan kuitenkin nuorten pelaajien arvostettuna kehittäjänä, joten tämä suuntaus miellyttänee Interin kannattajia enemmän kuin useat ulkomailta tuodut ”hutilaukaukset”.

– Tavoite on olla nuorekkaampi ja kotimaisempi joukkue kuin aikaisemmin. 70 prossaa pelaajista pitää olla sellaisia, jotka haluavat jatkaa uraansa eteenpäin. Loput ovat vahvempia nimiä, jotka ovat tukemassa joukkueen toimintaa. Toimintaympäristö pitää olla sellainen, että harjoitellaan pikkaisen enemmän ja kovemmalla tempolla sekä pidetään vaatimustaso korkealla jokaisena päivänä. Olen jo huomannut ensimmäisen harjoitusviikon aikana selvän eron intensiivisyydessä siihen mistä lähdettiin.

Interillä on toistaiseksi 24 julkistettua pelaajasopimusta, joista kuusi on kokonaan uusia. Heistä vanhimmat ovat 26-vuotiaat Iiro Järvinen ja Darren Smith. Kaikkia nykyisiä sopimuspelaajia ei tulla näkemään Veikkausliigassa ja muutama uusi jo urallaan jotain voittanut kokeneempi hankinta on vielä haussa.

Interin kannattajat janoavat eniten tietoa Petteri Forssellin tilanteesta. Neuvotteluyhteys on olemassa, mutta palkan suuruus lienee isoin kysymysmerkki. Tavoite on, että koko joukkue on lähes valmis tammikuussa.

Interin seuraorganisaatiossa pari vuotta sitten alkanut sukupolvenvaihdos etenee.

– Olemme veljeni Niklaksen kanssa ottaneet isompaa roolia. Omani lähti aikoinaan liikkeelle InterActionin kautta. Nyt olen ottanut roolia enemmän kaupallisella puolella. Tavoite on olla seurana tulevaisuudessa omavarainen. Tavoittelemme sitä kasvun kautta esimerkiksi seuran yhteiskunnallisen vaikuttavuuden avulla. Olosuhteitakin pyritään kehittämään entistä paremmiksi, kertoo FC Inter ry:n puheenjohtaja ja seuran kaupallinen johtaja Julius Håkans.

Interin lanseeraama InterAction-toiminta koetaan seurassa tärkeänä.

– Jos seura haluaa kasvaa, sen pitää olla isompi osa yhteiskuntaa ja olla mukana sen toiminnassa. Pyrimme pääsemään enemmän yhteiskuntaan kiinni tarttumalla niihin asioihin, mitkä ovat haasteellisia yhteiskunnassa. Iso haaste on löytää oikeat toimintatavat. Olemme paljon tutkineet, miten eri seuroissa ulkomaita myöten näitä asioita tehdään. Ehkä toistaiseksi näkyvintä on ollut yhteistyö MIELI ry:n kanssa. Toinen merkittävä asia on toiminta Lastensuojelun tukijoukkueen kanssa. Nämä ovat tärkeämpiä asioita kuin yhden Veikkausliigaottelun voittaminen, toteaa Jani Meriläinen.

FC Interin tilaisuudessa olivat InterAction-päällikkö Jani Meriläinen (vas.), FC Interin kaupallinen johtaja Julius Håkans, urheilu- ja kehitysjohtaja Olli Kangaslahti ja päävalmentaja Jarkko Wiss.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!