Lentopallon sarjaohjelma herättää ihmetystä – kuka näitä oikein laatii

Miesten Mestaruusliigassa pelataan yhdentoista joukkueen kolminkertainen runkosarja. TUTO Volley ja Raision Loimu pelasivat jo kolmannen ja viimeisen paikallisottelunsa, vaikka sarja ei ole vielä puolessavälissäkään. Ensi keskiviikkona (7.12.) molemmilla joukkueilla on samanaikaisesti kotiottelunsa. Loimu kohtaa Savo Volleyn Raision Kerttulassa ja TUTO Hurrikaanin Turun Kupittaalla.

Sen lisäksi TUTO Hockeykin pelaa keskiviikkoiltana kotiottelunsa Kupittaalla.

Äkkiseltään kuulostaa siltä, että eihän tässä ole mitään järkeä. Kuka näitä sarjaohjelmia oikein laatii?

Kysytään asiaa TUTO Volleyn Oskari Ekolta.

– Hän, joka pystyy tekemään sellaisen sarjaohjelman, joka tyydyttää kaikkia seuroja, on melkoinen seppä. Itsekin pystyn tekemään sellaisen ohjelman, mihin oma joukkueeni on tyytyväinen. Tilanne tulee vaikeammaksi, kun yhtälöön lisätään Kupittaan palloiluhallin salivuorot ja ottelupäivät viiden muun turkulaisseuran kanssa.

– Lisähaastetta saadaan, jos pyrin ottamaan huomioon Mestiksessa pelaavan TUTO Hockeyn ja Loimun kotiottelut. Sen päälle vielä lentopallon Mestaruusliigan pitkämatkalaisten viikonloput Varsinais-Suomeen ja muidenkin liigajoukkueiden ottelut.

Turun alueella on tarjolla ainakin kahdeksantoista pääsarjatasoilla (14 liiga ja 4 divari) pelaavien joukkueiden kotiotteluita. Isoista palloilulajeista seitsemän eri lajia on edustettuina: jääkiekko, jalkapallo, salibandy, koripallo, lentopallo, käsipallo ja futsal. Kun lasketaan kaikkien edellä mainittujen talvilajien ja joukkueiden kotiottelut yhteensä, Turun alueella järjestetään syksystä kevääseen reilusti yli 200 liiga- ja divaritason ottelutapahtumaa. Päällekkäisyyksiä tulee pakostakin.

Mikä olisi TUTO Volleylle paras pelipäivä ja kellonaika?

– Käytännössä Turussa ei ole yhtä selvää parasta pelipäivää. Jos kaupungissa ei olisi muita lajeja, niin paras päivä ja kellonaika olisi lauantaina kello 17.00. Turussa se ei kuitenkaan toimi, kun samaan aikaan pelaa moni muukin joukkue.

– Keskiviikkopelit ovat toimineet hyvin etenkin yritysmaailman kannalta. Olemme pohtineet pelaamista kerran keskellä päivää ja kutsuimme silloin kaikki Turun koulujen oppilaat katsomaan ottelua. Tai pelaisimme myöhemmin iltapäivällä ja kutsuisimme silloin kaikki toisen asteen opiskelijat paikalle.

– Turussa on myös se ongelma, kun pelaamalla Kupittaan palloiluhallissa arkena oma joukkue ja muutkin joukkueet menettävät harjoitusvuoronsa. Kun pelit ovat usein keskiviikkona tai perjantaina, niin samat harjoitusvuorot katoavat aina samoilta joukkueilta.

Kuinka paljon lentopallossa seurat saavat vaikuttaa ottelupäiviin?

– Olemme saaneet seurana vaikuttaa, mutta on eri asia, kuinka paljon sillä on ollut merkitystä. Esimerkiksi olemme toivoneet, että meillä ei olisi samanaikaisesti kotiotteluita Loimun ja Tuton kakkossarjan joukkueen kanssa, ja silti niitä on. Olemme pelanneet nyt kolme kertaa Loimua vastaan, mutta emme vielä kertaakaan Hurrikaania vastaan. En osaa yksiselitteisesti kertoa, miksi näin on.

Syyhyn, miksi sarjaohjelmassa oli aikaisemmin vähemmän ongelmia, on Oskari Ekolla oma mielipide.

– Kun joukkueet nykyään sijoitetaan automaattiseen järjestelmään, niin sieltä tulee ulos valmis ohjelma. Aiemmin otteluohjelmia ihan tekemällä tehtiin, mutta nykyään samanlaisia resursseja ei enää ole ja ohjelmat tulevat enemmän automaationa.

Mestaruusliigassa runkosarjan päätteeksi kahdeksan parasta joukkuetta jatkaa pudotuspeleihin. Joukkueet pelaavat puolivälierät (paras viidestä) pääsystä välieriin ja välierien voittajat edelleen finaalit (paras seitsemästä). Eko pitää järjestelmää oikeudenmukaisena.

– Panoksia säilyy loppukauteen, myös niillä joukkueilla, jotka eivät yllä pudotuspeleihin. Mestaruudesta pelataan niin pitkiä ottelusarjoja, että sitä ei voi voittaa tuurilla.

Liigasta ei putoa yksikään joukkue suoraan. Runkosarjassa sijalle 10. ja 11. sijoittuneet joukkueet pelaavat paras viidestä systeemillä säilymisestä ja karsintoihin joutumisesta. Ykkössarjan mestari ja liigan putoamiskarsinnat hävinnyt joukkue pelaavat paras viidestä menetelmällä liigapaikasta.

– Lentopallossa liigan ja ykkössarjan välillä on niin iso tasoero, että ei ole järkevää pudottaa yhtä joukkuetta suoraan.

Nousukelpoiseksi joukkueeksi ei lueta liigaseurojen omia farmijoukkueita tai Lentopalloliiton valmennuskeskuksen Kuortaneen joukkuetta.

– Jos Kuortane on Ykkössarjan paras joukkue runkosarjan jälkeen, sarjan kakkonen tulee karsimaan tai käytännössä parhaiten sijoittunut nousuoikeuden omaava joukkue. Eli lentopallossa farmijoukkuekaan ei voi osallistua liigakarsintoihin.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!