FC Interissä puhaltavat uudet tuulet Vesa Mäen johdolla

FC Interin tekninen johtaja. Vesa Mäen titteli kuulostaa komealta, mutta ulkopuoliselle tehtäväkuva jää vieraaksi.

– Tekninen johtaja on kansainvälinen nimi. Suomessa puhutaan urheilutoimenjohtajasta, selventää Vesa Mäki.

Yksi puhelu muutti Vesa Mäen arjen. Pitkänlinjan jalkapallomies siirtyi FC Interiin Palloliiton piirin valmennuspäällikön tehtävistä. Mäen ollessa opintomatkalla Barcelonassa tuli Stefans Håkansilta puhelinsoitto.

– Olen tehnyt Barcelonassa yhteistyötä useita vuosia paikallisen yrityksen kanssa, joka kouluttaa pelaajia ja valmentajia. Siellä ollessani Stefan soitti ja kysyi kiinnostusta lähteä mukaan FC Interin toimintaan.

Uuden työnantajan tehtäväanto on kiinnostava. Vesa Mäen tehtävänä on rakentaa FC Interille vahva seuraidentiteetti.

– Kyse on koko seuran jalkapalloidentiteetistä. Miten harjoitellaan, miten pelataan ja millaisia pelaajia seura tarvitsee. Metodi on tärkeä, eli miten Interissä opitaan pelaamaan. Esimerkiksi jokaisen seuran juniorijoukkueen harjoituskaava on samanlainen. Näin toimitaan kaikissa suurseuroissa. Interissä identiteetin rakentaminen tehdään yhteistyössä valmentajien kanssa. Itse olen johtamassa tätä toimintaa.

Vaikka Vesa Mäki on ollut vasta tovin mukana seuraorganisaatiossa, on hän ollut näkyvästi esillä, kun on kyse FC Interin tulevaisuuden visioista.

Jo viime syksynä luvattiin, miten seurassa uudet tuulet puhaltavat. Kun Sinimustien seurahistoria perustuu Håkansin perheen tarinaan, isot päätökset tulevat yhä seuran perustajan suunnalta. Teknisellä johtajalla Vesa Mäellä on kuitenkin suuri rooli siinä kehityksessä, mihin suuntaan turkulaista seuraa tulevaisuudessa ohjataan.

Shefki Kuqin tilalle tullut apuvalmentaja Fabrizio Piccareta sai jatkaa edustusjoukkueen päävalmentajana, huolimatta viime syksyn joukkueen tulostuksellisesti huonoista saavutuksista. Piccaretan pestin edellytyksenä on, että hän toimii FC Interin uuden identiteetin mukaisesti, muun muassa hyväksymällä minkälaisia pelaajia jatkossa seuraan halutaan.

– Tavoite on, että seuran valmentajakin on seuran näköinen. Olemme Piccaretaan muutenkin tyytyväisiä, mutta hän allekirjoittaa myös seuran identiteettiin kuuluvat yksityiskohdat.

FC Interin kaksi edellistä kautta olivat epäonnistuneita. Veritas Stadionin nurmella esiintyi parin viime vuoden aikana poikkeuksellisen iäkäs ja perin ulkomaalaispitoinen joukkue. Pelaajien vaisu sitoutuminen joukkueen tavoitteisiin oli aistittavissa katsomoon asti. Kauden jälkeen aloitettiin pelaajien kohdalla suursiivous.

Seura on ilmoittanut kasvattavansa kotimaisuusastetta. Miten tässä on onnistuttu?

– Viime vuoden kahdeksasta ulkomaalaisesta pelaajasta vain yhden sopimus uusittiin (Lucas García). Nyt heitä on neljä, melko nuoria, mutta tasokkaita pelaajia.

Viime syksynä luvattiin myös, miten joukkuetta uudistetaan nuorentamalla. Miten tässä on onnistuttu?

– Viime kauden joukkueeseen verrattuna nykyinen joukkue on tasapainoisempi. On pyritty hakemaan samalle pelipaikalle korvaava nuorempi pelaaja, jos joku esimerkiksi loukkaantuu. Ensin kartoitimme seuran omat ja lähialueen nuoret pelaajat. Sen jälkeen kävimme läpi kotimaan markkinat. Saimme monta potentiaalista ikäluokkansa maajoukkuetasoista nuorta. Viime vuonna joukkueen keski-ikä oli 28 vuotta, nyt 23 vuotta.

FC Interin harjoituskausi on kulkenut hyvin. Harjoituspelit ja otteet Suomen cupissa ovat olleet lupauksia antavia. A-juniori-ikäiset Benjamin Källman ja Albion Ademi ovat alkaneet lunastaa heihin kohdistuneita odotuksia. Uutta on myös paikalliskilpailijan TPS:n nousu takaisin Veikkausliigaan. Kaikki on valmiina, kunhan saadaan Veritas Stadionin nurmi pelattavaan kuntoon.

(Mutta näin tässä lopulta kävi, potkut tulivat)

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!