Filip Valenčič ei ole pitkään viihtynyt samassa joukkueessa – alle kolmekymppinen hyökkääjä on edustanut urallaan jo yhdeksään eri seuraa

FC Interin päävalmentaja José Riveiro ilmaisi asian suoraan. Häntä kismitti, kun Filip Valenčič päättikin siirtyä seuraavaksi kaudeksi Helsingin Jalkapalloklubiin. Slovenialainen ilmeisesti söi sanansa ja päätti toisin, mitä alustavasti oli jo suullisesti sovittu. Inter jäi nuolemaan näppejään, kun Valenčič siirtyi vuoden alussa Helsinkiin.

Lisämutkia Riveiron suunnitelmiin tuli, kun Elias Mastokangas oli lähtenyt jo aikaisemmin lainalle Maarianhaminaan. Nousua uralleen haikaileva nuorukainen teki omat johtopäätöksensä mahdollisesta peliajastaan, kun Interin hyökkäykseen alkoi olla melkoista tunkua. Benjamin Källmanin yllättävä paluu Turkuun lisäsi omalta osaltaan hyökkäyspään kilpailutilannetta. Ja olihan Interissä jo Timo Furuholminkin.

Valenčič palasi takaisin Turkuun viime kesänä siirtoikkunan loppuhetkillä. Takana oli epäonnistunut kausi Norjassa. Valenčič purki sopimuksensa norjalaisen Stabäkin kanssa ja palasi Interiin. Vaikka Kupittaalla oli odottamassa tuttu joukkue ja valmentaja, ei Filipin loppukausi ollut kuitenkaan kummoinenkaan. Silti hänen toivottiin jäävän myös seuraavaksi kaudeksi Turkuun.

Valenčič ei ole pitkään viihtynyt samassa joukkueessa. Sloveeni on pyrkinyt innokkaasti urallaan eteenpäin, mutta siirrot uuteen ympäristöön eivät ole aina ole olleet onnistuneita. Alle kolmekymppinen hyökkääjä on edustanut urallaan jo yhdeksään eri seuraa, FC Interiä ja Klubia jo toistamiseen. Filip palasi HJK:hon kolmen vuoden tauon jälkeen. Edellinen kerta päättyi riitaisaan eroon. Valenčič ja HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo eivät tulleet keskenään toimeen.

Kun pelaaja saa tietyn maineen, siitä voi olla vaikea päästä eroon. Sloveenia on pidetty ongelmapelaajana. Toisaalta kovin moni pelaaja ei ole kahdesti valittu Veikkausliigan parhaimmaksi pelaajaksi. FC Interissä Valenčič voitti maalikuninkuuden kuudellatoista maalillaan.

Joidenkin mielestä Valenčič on liian hyvä pelaaja Veikkausliigaan, mutta onko sittenkään. Kuten monella muullakin Suomen pääsarjassa menestyneellä pelaajalla on ollut vaikeuksia luoda uraan Euroopan kovemmissa sarjoissa.

Valenčič tulee akateemisesta perheestä. Isä on koulun rehtori ja äiti on töissä yliopistolla. Perheen muut lapset, sisko ja veli, opiskelevat yliopistossa. Vaikka Filip ei ollut nuorena lukumiehiä, on hänkin suorittanut opintoja. Lukion jälkeen oli edessä liiketalouden opinnot ammattikorkeakoulussa, mutta jalkapallo kuitenkin kiehtoi enemmän.

Valenčič ei voi ylpeillä kuuluisien seurojen nimillä. NK Interblock Ljubljana ja NK Olimpija Ljubljana eivät ole jalkapallon suurseuroja. Sitä ei ole myöskään Italian kolmosliigaan AC Monza.  Sen sijaan Brittein saarten Kakkosliigan Notts County kuulostaa jo joltain, mutta jo yhden siellä vietetyn kauden jälkeen Valenčič siirtyi eksoottiseen Kemiin. Tämäkään pesti ei pitkään kestänyt, sillä kesällä 2017, kesken kauden, Filip siirtyi Klubiin.

Kaudella 2020 korona sotki Filipin valmistautumista kauteen Norjassa. Hän palasi kotiin Sloveniaan koronan takia yli pariksi kuukaudeksi. Paluun takaisin Norjaan oli karu, sillä Valenčič ei ilmeisesti ollut riittävän hyvässä kunnossa verrattuna pelikavereihinsa.

Kun kausi alkoi, Filipille ei ollut luvassa isoa roolia. Hän ollut kertaakaan joukkueensa avauskokoonpanossa ja oli mukana vain muutamassa ottelussa. Kun maalejakaan ei syntynyt, oli parempi suunnata muualle. Kun tutussa Turussa oltiin kiinnostuneita, oli helppo siirtyä Interiin – tosin jälleen vain väliaikaisesti. Tällä kaudella Valenčič on ollut HJK:n paras maalintekijä kuudella maalillaan. Sopimus kattaa kauden 2021. Sopimuksessa on optio kaudesta 2022.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!