TPS 100 vuotta – Ilmassa oli tuhti annos nostalgiaa ja isoja tunteita, kun TPS Jalkapallo julkaisi uudet Kunniagalleriaan valitut tepsiläiset

TPS:n Kunniagallerian uudet jäsenet: Marco Casagrande (vas.), Marko Rajamäki, Pauno Kymäläinen, Teuvo Andelmin, Raimo Toivanen ja Tommy Lindholm. Myös Jouni Jalonen ja Merja Sjöman tulivat valituiksi.

TPS 100 vuotta. Kaikkien aikojen maalitykki, jo ensimmäisellä kerralla TPS:n Kunniagalleriaan valittu Heikki Suhonen, piti juhlapuheen ääni väristen. Hetki Kupittaan jalkapallostadionin tiloissa oli TPS-ikonille tunteikas. Sitä samaa se oli kaikille muillekin juhlatilaisuuteen kutsutuille.

Itselleni se oli ennen kaikkea nostalginen hetki. Moni oman lapsuuteni ja nuoruuteni viherkenttien sankari oli paikalla. Entisaikoina Kupittaalle mentiin katsomaan otteluita jo pelkästään silloisten futispersoonien ansiosta. Nyt heistä moni on ikuistettu TPS:n Kunniagalleriaan.

TPS Jalkapallo julkisti ensimmäisen Kunniagallerian jäsenensä syksyllä 2019. Kunniagallerian jäseniksi valittiin silloin kaksitoista seuralegendaa. Kun seuralla on ikää liki 100 vuotta, osa vanhemmista valituista jäi nykysukupolvelle vieraiksi. Moni kaipasi jo silloin 1960- ja 1970 -lukujen sankareita. Vuosina 1967-1978 TPS voitti kymmenen mitalia pääsarjatasolla, niistä viisi oli Suomen mestaruutta. Nyt oli tämän jakson sankareiden vuoro – tosin moni jäi vielä odottamaan vuoroaan, mutta myös nuorempaa sukupolven edustajia tuli valituksi. Hyviä TPS-ehdokkaita riittää jatkossakin. Lisää varmasti saadaan, kun seura täyttää ensi vuonna 100 vuotta.

Valituiksi tulivat Raimo Toivanen, Jouni Jalonen, Tommy Lindholm, Teuvo Andelmin, Pauno Kymäläinen, Merja Sjöman, Marko Rajamäki ja Marco Casagrande.

Näin Suhonen kuvaili valituksi tulleita oman aikakauden pelikavereitaan:

Jäsen nro 13: Raimo Toivanen

– ”Kili” oli seuran ensimmäisiä taitojalkapalloilijoita. Tekninen, erittäin hyvä suoritusvarmuus, loistava potkutekniikka. Syötti minun tekemistäni maaleista suurimman osan. Suunnittelimme etukäteen sellaista, mikä voisi yllättää vastustajan. Harjoittelimme esimerkiksi erilaisia vaparikuvioita.

Jäsen nro 14 Jouni Jalonen

– “Pappan” asenne kentällä teki hänestä kovanluokan pelaajan. Kun Jouni lähti ilmapalloihin, hän oli kuin kuuraketti. Ei antanut vastustajalle koskaan mitään ilmaiseksi.

Jäsen nro 15 Tommy Lindholm

– Tommy oli valtavan nopea. Hän oli ainoa pelaajamme, joka pystyi laukaisemaan täydestä vauhdista. Tommy teki erittäin hienoja maaleja.

Jäsen nro 16 Teuvo Andelmin

– ”Anssilla” oli erinomainen potkutekniikka. Hän teki useita hienoja maaleja. Andelmin olikin yksi joukkueen taitopelaajista. Hän oli positiivisella tavalla ylimielinen, eli vastustajalle ärsyttävä pelaaja, aina rintarottingilla uskalsi pitää palloa ja uskalsi haastaa.

Jäsen nro 17 Pauno Kymäläinen

– ”Pake” oli persoona ja erinomainen joukkuepelaaja. Jos Pauno olisi ymmärtänyt muutaman vuoden aikaisemmin, että hänellä olisi ollut mahdollisuus nousta huipulle, hän ei olisi pelannut koko uraansa Suomessa. Pake on yksi Suomen kaikkien aikojen kovimmista toppareista.

Jäsen nro 18 Merja Sjöman

– ”Merun” pelityyli oli erittäin aggressiivinen ja suoraviivainen. Uskon, että häntä kunnioitettiin eri puolilla Suomea. Sen lisäksi, että Meru oli kova taistelija, hän osasi myös pelata jalkapalloa. Hän oli joukkueensa supertähti.

Nuoremman sukupolven pelaajista valituksi tulivat Marko Rajamäki ja Marco Casagrande.

Jäsen nro 19 Marko Rajamäki

“Rapa” pelasi TPS:n edustusjoukkueen hyökkäyksessä kausien 1986-2002 välillä yhteensä 344 ottelua. Hän voitti SM-hopeaa kautena 1989 sekä SM-pronssia kautena 1987. Suomen Cupin voittaja vuonna 1991. Pelasi 16 A-maaottelua vuosina 1993-95. TPS:n päävalmentajana vuosina 2010-13. Voitti päävalmentajana SM-pronssia 2010 ja 2012, Suomen Cupin 2010 sekä Liigacupin 2012.

Jäsen nro 20 Marco Casagrande

“Casa” pelasi TPS:n edustusjoukkueen keskikentällä kausina 1993-2005 yhteensä 476 ottelua. Hän voitti SM-pronssia kautena 1996. Suomen Cupin voittaja vuonna 1994. TPS Jalkapallon taustayhtiön toimitusjohtaja vuosina 2009-2013.

Edesmenneen Pappa Jalosen puolesta paikalla oli poika Jasse Jalonen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!