TPS 100 vuotta – Kaiken takana oli äiti – futislegenda Raimo Toivasen ura tallentui leikekirjoihin

TPS 100 vuotta. Kuka olisi uskonut syksyllä 1975, että Turun Palloseuran voittama jalkapallon Suomen mestaruus olisi jäänyt toistaiseksi seuran viimeiseksi. Siitä on kulunut jo vuosikymmeniä.

Mestaruuden ratkaisseen Raimo ”Kili” Toivasen omassa muistissa on hyvin päivän tapahtumat. Sen todistavat myös Raimon äidin Esteri Toivasen tekemät ainutlaatuiset leikekirjat oman poikansa peliurasta 1960- ja 1970 -luvuilta.

Mennään kuitenkin ensin vuoden 1975 syyskuun iltapäivään, jolloin Kupittaan jalkapallostadionilla elettiin mestaruuden kannalta ratkaisevia aikoja. Voitto Vaasan Palloseurasta takaisi turkulaisille mestaruuden.

Jo kaksi Suomen mestaruutta voittaneen Toivasen peliura oli katkolla toistuvien loukkaantumisten johdosta ennen viimeistä mestaruusvuotta. Hän oli jo käynyt alustavia keskusteluja siirtymisestä seuran edustusjoukkueen valmentajaksi. Suunnitelmat saivat yllättävän käänteen.

Maajoukkueemme silloinen päävalmentaja Olavi Laaksonen oli saanut potkut Suomen Palloliitosta. TPS:n innokas kannattaja ja Nesteen toimitusjohtaja Uolevi Raade houkutteli Laaksonen Turkuun. Hänelle tarjottiin työpaikka Nesteeltä ja päävalmentajan pesti Turun Palloseurasta. ”Olan” tulo Turkuun sai Toivasen vielä jatkamaan peliuraansa.

30-vuotias Toivanen oli TPS:n keskikentän tärkein pelinrakentaja. Hänet tunnettiin ulkosyrjällä annetuista tarkoista syötöistään. Liki puolet TPS:n kauden maaleista syntyi maestron tarjoilusta. Mestaruusvuonna 1975 hän teki vain yhden maalin, mutta sitäkin tärkeämmän.

Toivanen on saanut vastata useampaan kertaan kysymykseen: Miten sä sen oikein teit?

– Ulkosyrjällä. Kovalla kierteellä. Pallo meni etutolpan kautta maaliin. Vaasan Palloseuran Timo Nevanperä ei ehtinyt mukaan. Jäimme usein treenien jälkeen maalivahti Göran Enckelmanin kanssa harjoittelemaan vapareita. Päätin jo edellisenä iltana, että kokeilen ulkosyrjällä, jos saamme huomenna vapaapotkun rangaistusalueen rajalta.

Vaikka Toivanen ratkaisi mestaruuden maalillaan, oli vuoden 1975 yllätysmestaruus suurimmaksi osaksi valmentaja Laaksosen ansiota. Kapealla materiaalilla kauden läpi vienyt joukkue ei ollut hohdokas, mutta Laaksonen osasi laittaa oikeat pelaajat oikeille paikoille ja antoi itseluottamusta koko joukkueelle. Tästä osoituksena oli TPS:n nousu usein alakynnestä voittoon, monesti jopa ottelun loppuhetkillä.

Toivasen ja Enckelmanin lisäksi vuoden 1975 mestaruusjoukkueessa pelasivat monille mieleen jääneitä pelimiehiä. Ainakin nimet Pauno Kymäläinen, Heikki Suhonen, Jarmo Manninen, Tommy Lindholm, Jouni Jalonen ja Reima Nummila ovat monien muistissa.

Palataan Esteri Toivosen tallentamiin korvaamattomiin leikekirjoihin. Paksuja historiallisia kirjoja kertyi peräti seitsemän kappaletta. Nyt ne ovat oman pojan hallussa muistona omasta urastaan.

– Oma äitini oli innokas jalkapalloihminen ja minun suurin fanini. Hän seurasi pelejäni aina paikan päällä Turussa, mutta matkusti myös vieraspaikkakunnille. Äiti kulki yleensä junalla ottelutapahtumiin ympäri Suomea. Hän ei koskaan kertonut minulle etukäteen. Usein saatoin vain nähdä hänet pelin aikana istumassa katsomossa, esimerkiksi Oulussa asti.

Ainutlaatuiset kotimaista jalkapallohistoriaa sisältävät leikekirjat syntyivät, kun Esteri Toivanen keräsi talteen otteluselostuksia useista eri lehdistä.

– Äitini kävi ottelupäivän jälkeen kirjastossa lukemassa sanomalehtiä. Jos niissä oli juttuja omasta pojastaan, äiti kävi rautatieasemalta ostamassa kyseisen lehden. Hän halusi tällä tavoin säilyttää jalkapallohistoriaa tuleville sukupolville.

Näin se syntyi! Toivasen ulkosyrjällä ammuttu kierteinen laukaus painuu Vaasan Palloseuran maaliin. Osuma ratkaisi TPS:lle Suomen mestaruuden syksyllä 1975. Se on myös toistaiseksi seuran viimeisen mestaruus.
Jalkapallo-otteluiden yleisömäärät ovat nykyisin varsin pieniä verrattuna entisaikoihin. Mestaruussarjaotteluissakin kävi runsaasti väkeä, kuten vanhasta valokuvasta on nähtävissä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!