TPS 100 vuotta – Kun isoäidistä tuli intohimoinen jalkapallon ystävä

– Eiköhän taas lähdetä!

Pirjo Väärä ja hänen elämänkumppaninsa Risto Lahtinen ovat juuri astuneet TPS-kannattajien bussiin. Uusi kausi alkaa vierasottelulla. Edellisen kauden päätteeksi TPS on pudonnut Veikkausliigasta sarjaporrasta alemmaksi Ykköseen. Kun osa kannattajista ripottelee putoamisen myötä ehkä tuhkaa yllensä, on tämä mustavalkoisen sydämen omaava ikinuori parivaljakko aina valmiina seuraavaan kauteen. Viis sarjatasosta.

– Olen niin onnellinen, kun jalkapallo on tullut minun elämääni. Aikaisemmin en seurannut lajia lainkaan. En tiedä, mikä on parempi harrastus kuin seurata jalkapalloa, vakuuttaa Pirjo.

Syynä Pirjon jalkapalloinnostukseen on oma lapsenlapsi, Niklas Blomqvist, jonka peliuraa mamma on seurannut läheltä jo useita vuosia.

– Jäädessäni eläkkeelle jalkapallo vei minut täysin mennessään. Olen seurannut kentänlaidalta tyttäreni pojan Niklaksen jalkapallouraa juniorivuosista alkaen, aluksi Kaarinassa ja sitten myöhemmin Turun Palloseurassa. Innostukseni vain kasvoi, kun Niklas ylsi poikien maajoukkueeseen.

Blomqvist on pelannut Turun Palloseuran paidassa Ykköstä ja Veikkausliigaa. Tälle kaudelle Kakkosessa pelaava Kaarinan Pojat sai mieluisan vahvistuksen paluumuuttajan palatessa kotiseuraansa.

– Niklaksen pelatessa jännitän aina paljon, sekä pojan ja TPS:n puolesta. Sydän jyskyttää kuin maratoonarilla. Niklas tykkää, kun mamma on katsomossa. Pyrin nykyään seuraamaan kokonaisuuttakin, mutta aina vaaratilanteessa tulee mieleeni mahdollinen loukkaantuminen. Niklashan oli vuoden pelaamatta polviongelman takia.

Mamma-Pirjon innostuksesta kertoo paljon myös komea pelipaitakokoelma. Oman kodin seinälle on ripustettu useita käytössä olleita pelipaitoja. Niiden selkämyksiin on ikuistettu numero 22 ja nimi Blomqvist.

– Minulla on tallessa myös komea lehtileikekokoelma. Olen leikannut talteen kaiken, mitä Tepsistä ja Niklaksesta on kirjoitettu. Tallessa on myös TPS:n ottelulehtiset.

Eikä sattumaa ole myöskään Pirjon ja Riston otteluissa käytössä oleva asuvalinta. Pariskunnan hiukset ovat jo valmiiksi kauniin valkoiset.

– Mustavalkoinen väri on tullut Tepsin mukana. Olen sanonutkin, että minusta on tullut ihan mustavalkoinen. Kannattajatkin pitävät meitä kuin kukkaa kämmenellä. He ovat aina auttamassa.

Turussa kahden paikallisseuran kannattajat jakautuvat vahvasti kahteen leiriin. Vaikka Pirjo istuu katsomossa mustavalkoisten joukossa, hän antaa arvoa myös naapuriseuran toiminnalle.

Jukka Lehtovaaran siirtyessä Tepsistä Interiin, kahden eri seuran kannattajien välit olivat tulehtuneet. Onneksi nyt, kun pelaajaliikennettä on ollut molempiin suuntiin, tilanne on jo parempi. Minusta eri seurojen kannattajat voisivat tehdä yhteistyötäkin. Interin nykyisen valmentajan Jose Riveiron aikana joukkue pelaa hyvää jalkapalloa. Sitäkin katsoo mielellään.

Vaikka TPS on lähellä Pirjon sydäntä, jalkapallo on lajina alkanut kiinnostaa yhä enemmän.

– Jalkapallo kiinnostaa enemmän, kun sitä alkaa ymmärtämään. Seuraan yhä enemmän itse pelitapahtumia. Otteluiden jälkeen odotan aina, että voin katsella otteluista tehdyt koosteet. Katselen nykyään tabletillani mielelläni kaikkia mahdollisia jalkapallo-otteluita.

Lapsenlapsen lisäksi Pirjolla on toinenkin pelaaja, jota hän mielellään seuraa: FC Barcelonan Lionel Messi.

– Minulla on jalkapallo-otteluissa kassissani Messi-nukke, aito Barcelonan maskotti. Hän pääsee aina silloin pois kassista, kun kotijoukkue tekee maalin.

Niklaksen siirryttyä KaaPoon, löytyy Pirjolta myös uuden seuran kausikortti. Kun saa seurata kahden eri sarjatason joukkueen edesottamuksia, ei voi välttyä päällekkäisyyksiltä.

– Kyllä minä valitsen sen joukkueen, missä Niklas pelaa. Keväällä, kun otteluohjelmat julkaistaan, otan kalenterini esille. Ottelut merkitään ensimmäiseksi. Jalkapallopelit ovat Riston ja minun kesän kohokohdat.

(Vaikka Niklas on jo lopettanut pelaamisen, ei Pirjon into jalkapalloon ole hiipunut.)

Kun kotijoukkue tekee maaliin, Pirjo tempaisee kassistaan esiin toisen idolinsa, Messi-maskotin.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!