TPS 100 vuotta – Jere Koponen on paljon vartijana, kun kauden tärkeimmät ottelut alkavat

TPS 100 vuotta. Seitsemän voitotonta kotiottelua peräkkäin olisi ollut katastrofi Turun Palloseuran menestysvuosina. Kuinka ollakaan, huolimatta alkukauden huonosta menestyksestä, nyky-TPS taistelee noususta takaisin Veikkausliigaan. Mahdollinen nousu pääsarjaan on joukkueen omissa käsissä.

Nousun kannalta TPS:n maalivahti, joukkueen itseoikeutettu ykkösveskari, Jere Koponen on paljon vartijana.

Ainakaan Koposen päänupista nousu ei jää kiinni. Alkukauden joukkueen alisuorittaminen kostautui vastustajan viime hetken maaleilla. Maalivahdille ottelut olivat haastavia. Oma joukkue hallitsi peliä ja Koposelle torjuntoja tuli harvakseltaan.

– Poikkeuksellisen paljon tuli epäonnisia kimmokemaaleja ja menetimme pisteitä. Psyyke kesti kuitenkin hyvin, vaikka kyllähän se turhautti. Sain tilanteen nollattua seuraavaan peliin. Onneksi vaikeina hetkinä elämässä on muutakin eikä jää vellomaan jalkapallokuplaan, toteaa Koponen

Jere siirtyi yllättäen raitapaitoihin kesken kauden elokuussa 2019. Siirtoa ihmeteltiin, sillä TPS:llä ei ollut suurempaa tarvetta yhteen lisämaalivahtiin. Mutta niin vain kävi, että Koponen alkoi saada vielä samalla kaudella peliaikaa. Viime kaudella Jere pelasi TPS:n maalissa kaikki kauden Veikkausliigaottelut sekä myöhäissyksyn liigakarsintaottelut Kotkaa vastaan.

Tämäkään kausi ei ole tehnyt poikkeusta. Koponen on pelannut kaikki Ykkösen ottelut. Santeri Aaltonen on kakkosveskari. Miikka Mujunen siirtyi jo ennen kauden alkua Rovaniemelle ja Ville Seppä jatkaa uraansa Ruotsin puolella.

– Maalivahdin roolissa on aina se karu puoli, kun vain yksi pääsee pelaamaan. Häntäkään ei vaihdeta, jos ei tule loukkaantumisia. Kaikki maalivahdit ymmärtävät tilanteen ja meidän kesken on aina ollut hyvä henki. Kyse on normaalista kilpailutilanteesta.

Koponen itsekin tietää, millaista on istua penkillä. Uran alkuvuosina kakkosveskarin rooli oli tuttu. Magnus Bahne, Eemeli Reponen, Jukka Lehtovaara ja Mihkel Aksalu olivat aikoinaan liian suuria puita kaadettavaksi.

– Vaikka on tullut penkillä istuttua, se aika on ollut kuitenkin oman urani kannalta tärkeä. Olen ottanut mallia. Seinäjoellakin oli hyvä työympäristö ja toiminta oli siellä tavoitteellista. Olisin tietysti halunnut päästä enemmänkin pelaamaan.

Koponen on saanut oppinsa Turun Nappulaliigassa. Sen jälkeen pelit jatkuivat Turun Pallo-Veikoissa, kunnes tuli tarve C-juniori-ikäisenä päästä isompiin ympyröihin ja FC Interiin. Seuraavaksi tovi vierähti juniorina naapuriseura TPS:ssä ennen paluuta takaisin sinimustiin. Interissä Koponen eteni aina miesten edustukseen asti.

Kun nuorelle maalivahdille ei ollut suuremmin peliaikaa vielä tiedossa Veikkausliigassa, Koponen oli lainalla Kotkassa. Samalla tuli suoritettua armeija.

Vuonna 2013 tapahtui Koposen liigadebyytti Interin paidassa. Kaudella 2014 tuli jo enemmän peliminuutteja, osin siksi, kun Bahne oli pitkään loukkaantuneena. Seuraava pelipaikka löytyi Seinäjoelta ennen kuin Koponen palasi takaisin tuttuun seuraan Interiin.

Keväällä 2019 kerrottiin, että Koponen siirtyy Liettuan pääsarjaan ja FK Palangan joukkueeseen.

– Tarjous tuli ulkopuolisen agentin kautta. Olosuhteet olivat huonommat kuin Turussa, mutta se oli juuri siihen kohtaan minulle hyvä kokemus. Uusi ympäristö ja uusi kulttuuri. Oli kiva nähdä, millaista jalkapallo on muualla kuin Suomessa. Kokemuksena se oli kasvattava.

– Palanga on hieno kesäkaupunki. Siellä on paljon rantaviivaa sekä kesällä runsaasti turisteja. Pääsarjassa on kaksi isoa Veikkausliigatasoista seuraa, mutta muissa joukkueissa on kaiken tasoisia pelaajia. Liettuassa koripallo on kuitenkin ykköslaji, se kerää suurimmat otsikot.

Koponen palasi takaisin Turkuun kesken kauden.

– Joukkue oli venäläisessä omistuksessa. Venäjän kieli toi omat haasteensa, mutta opin ymmärtämään, mistä puhutaan. Siellä oli kuitenkin kentän ulkopuolisia sotkuja, joihin osasin jo sinne lähtiessäni varautua. Niinpä palasin Turkuun.

Keskellä kautta oli vaikea löytää uutta seuraa.

– Tarkkailin mitä siirtoikkunassa tapahtuu. Keskellä kautta ei juurikaan ollut tarvetta maalivahdille. Otin yhteyttä Tepsiin, mutta heilläkään ei ollut juuri tarvetta. Mitään ei luvattu, mutta sain liittyä mukaan ryhmään.

Viime kauden viimeisestä ottelusta tuli Koposelle ikimuistoinen. TPS:n maalivahdin urasuunnitelmat menivät uusiksi, kun liigakarsintaottelussa KTP:n Antti Mäkijärvi puski muutama minuutti ennen ottelun päättymistä kotkalaisille nousun varmistaneen maalin. Koposen unelma Veikkausliigauran jatkumisesta meni ehkä siinä. Ykkönen ei olisi oikea sarjataso liigatason maalivahdille.

Tuskin Koponenkaan tiesi tärkeän ottelun jälkeen, miten hänen uransa tulisi jatkumaan.

– Viime syksynä oli eri vaihtoehtoja, mutta mikään ei ole varmaa ennen kuin nimet ovat paperissa. TPS oli yhteydessä jo ennen kauden päättymistä, mutta antoi minun rauhassa miettiä. Tepsissä toimintaympäristö on liigatasoista ja maalivahtivalmennus on ensiluokkaista.

Selvää kuitenkin oli, että urheilujohtaja Mika Laurikaisen ja päävalmentaja Jonatan Johanssonin listalla Koposen nimi oli heti Rasmus Holman jälkeen. Luottovahdin nimi oli saatava paperiin.

TPS:llä on nyt kauden tärkeimmät ottelut edessään. Maalivahtivalmentaja Mikko Känkäselle ykkösmaalivahdin valinta tuleviin otteluihin lienee selviö. Kyse on kuitenkin tavoitteellisesta kilpaurheilusta, mutta Känkäsellä on myös visio Koposen lähitulevaisuudesta.

– Jere ei ole vielä päässyt kokemaan, millaista on olla isossa roolissa voittavassa Veikkausliigajoukkueessa. Nyt harjoittelemme niin kuin Veikkausliigassa, vaikka olemme Ykkösessä. Haluaisin, että Jerellä olisi jonkin värinen lätkä kädessään pääsarjatasolta, kun kausi päättyy, toteaa Känkänen.

Elämää on jalkapallon ulkopuolellakin. Fiksut pelaajat osaavat hoitaa myös siviiliasiansa kuntoon. Näin myös Koponen.

– Aurajoen urheilulukion ja armeijan jälkeen opiskelin tradenomiksi. Hieman pidemmän kaavan mukaan meni, mutta kuitenkin urheilun ohella valmistuin. Ensi vuonna täytän 30 vuotta. Pelivuosia maalivahtina riittää, mutta mielessäni on jo, mitä teen peliurani jälkeen. Haluan, että itselläni on työkokemusta ennen kuin jalkapallon pelaaminen päättyy.

(Koponen on saanut kokea aitiopaikalta, miten oman joukkueen suuret odotukset eivät ole toteutuneet. Jere on niitä harvoja pelaajia, jonka sopimus yhä jatkuu TPS:n kanssa.)

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!