Futista ja viiniä – suositun blogin salainen kirjoittaja on jalkapallomaailman ”Banksy”

Banksy on anonyyminä esiintyvä englantilainen katutaiteilija, joka on tehnyt muun muassa laittomia graffiteja. Vain yksi toimittaja on pääsyt haastattelemaan häntä. Ihan samalla tavoin kuin Jälkipelikin pääsi tutustumaan myyttiseen Futista ja viiniä -jalkapalloaiheisen blogin kirjoittajaan.

– Nimeni ei ole yhtä tarkoin varjeltu salaisuus. Aloittaessani kirjoittamisen muutama vuosi sitten, en tiennyt, mikä blogini tulee tulevaisuudessa olemaan. Futista ja viiniä on alkanut ajan myötä elää omaa elämäänsä ja samalla se on myös laajentunut. Ei ole ollut kuitenkaan tarve myöhemminkään lisätä omaa nimeäni mukaan.

Moni on aloittanut jalkapalloaiheisen blogin pitämistä ja lähes yhtä moni on lopettanut, mutta pian voidaan viettää Futista ja viiniä -blogin 10-vuotisjuhlija. Vilkkaimpina vuosina on julkaistu lähes 100 jalkapalloaiheista tarinaa. Mistä kumpuaa into vuodesta toiseen ylläpitää kyseistä blogia?

– Minulla on kaksi intohimoa elämässäni. Toinen on kirjoittaminen ja toinen on jalkapallo. Blogini on niiden yhdistelmä. Aloittaessani kirjoittamisen vuonna 2015 olihan se aluksi opettelua. En siinä vaiheessa tiennyt muuta kuin, että tykkään jalkapallosta ja kirjoittamisesta. Vähitellen toiminta laajentui eri sosiaalisen median kanaviin ja näin blogini on saanut myös enemmän näkyvyyttä. Toisinaan miettii, onko tässä mitään järkeä. Seuroilta ja pelaajilta saama positiivinen palaute kannustaa kuitenkin jatkamaan.

”Kaipaan suomifutikseen lisää persoonaa, särmää ja jopa jonkinlaista terävämpää vastakkainasettelua. Lajista tulisi kiinnostavampi myös niiden näkökulmasta, joille on ihan sama, mihin suuntaan puolustava joukkue haluaa ohjata hyökkäävän joukkueen peliä tai luovuttaako toinen joukkue suosiolla pallonhallinnan ja keskittyy nopeisiin vastaiskuihin.”

Kirjoitat värikkäin sanakääntein ja usein on myös kieli sopivasti poskessa. Erotut siis monista normi jalkapallosta kirjoittavista. Onko tyylisi etukäteen mietitty vai sinulle luontainen tapa kirjoittaa?

– Haluan kirjoittaa erilaisia tarinoita otteluista kuin mitä perinteinen media tekee. Eikä minun kannata kirjoittaa samanlaista otteluselostusta, mitä seurat tekevät. Haluan tuoda mukaan oman mausteeni lisäämällä erilaisia näkökulmia ottelusta, yksittäisistä tapahtumista ja pelaajista. Paljon on siis sellaista, mistä muut eivät kirjoita. Tämä on yksi tapa erottua muista.

Seuraat kansainvälistä futista, mutta mitä muuta jalkapalloa kotimaassa seuraat kuin Veikkausliigaa?

– Käyn Turun alueella katsomassa paljon alasarjojen otteluita. Niistä on tullut myös paljon kirjoitettua. Melkein jokaisesta paikan päällä näkemästäni ottelusta tulee jotain kirjoitettua, eli se on tullut tavakseni. Kolme, usein jopa neljä tuntia menee yhteensä otteluineen ennen kuin kuvat ja teksti ovat valmiina julkaistavaksi.

”Seurojen lisäksi myös Veikkausliiga on brändi. Sen tulisi tukea kaikkien sarjan seurojen näkyvyyttä ja houkuttelevuutta. Se että kauan odotetulla avauskierroksella ei päästä pelaamaan kaikkia pelejä antaa startista ontuvan kuvan.”

Onko sinulla suosikkijoukkuetta Suomessa?

– FC Inter on oma joukkueeni Suomessa. Muutin pikkupoikana Pohjanmaalta Turun seudulle. Isäni kanssa kävin katsomassa futispelejä. TPS:n ottelut vaikuttivat tylsiltä, mutta Interillä oli erikoisempaa, kuten brittitoppari ja eteläamerikkalaisia pallotaitureita. Joukkue pelasi mielenkiintoista hyökkäävää futista. Siitä se kipinä jalkapalloon alkoi. Alkuaikoina Interhän pelasi vielä Kakkosta ja Ykköstä.

Pakko tietysti kysyä, miten liität jalkapallon ja viinin toisiinsa?

– Ajattelen jalkapallon vivahteisena, vähän samalla tavalla kuin viininkin. Eri makuja, eri näkökulmia ja eri käyttötarkoituksia.

”Kerrotaan me futisfanit silti kiinnostavia tarinoita joukkueista, pelaajista, valmentajista ja Veikkausliigan ympärille muodostuvista ilmiöistä myös niille ystävillemme, joita jalkapallo ei sinänsä kiinnosta, sillä hyvä tarinat kiinnostavat aina.”

Futista ja viiniä -jalkapalloblogi

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!