Gift-hyväntekeväisyysgaalassa kerätään rahaa syöpälasten hyväksi

Yleisö nauraa kippurassa. Ruissalon Tapahtumatelakan juhlaväestä raikuu suoranaista huutonaurua, kun illan seremoniamestari Kalle Lamberg, komiikan superammattilainen, riisuu vaatteensa.

Kyseessä on hyväntekeväisyystapahtuman ylimääräinen spontaani ohjelmanumero.

Lamberg huutokauppasi vuosi sitten vaatteetkin päältään kasvattaakseen hyväntekeväisyyspottia. Miehelle jäi jäljelle sentään kalsarit, mutta samalla kilahti tuhti summa ylimääräistä rahaa syöpälasten hyväksi.

– Lähtökohta tällaiselle tapahtumalle on, että esiintyjät itsekin pohtivat, miten tuotto saadaan mahdollisimman korkeaksi, kertoo Gift-hyväntekeväisyysgaalan ideanikkari ja puuhanainen Henrika Laurila.

Gift-gaala järjestetään nyt toisen kerran (28.2.2020). Paikka on edelleen sama, juhlajärjestelyjen kannalta hyväksi koettu Ruissalon Tapahtumatelakka. Siellä on tilaa noin 500 juhlavieraalle.

– Tilaisuus sai viime vuonna hyvää palautetta. Niinpä useammat tahot ovat lähteneet isommin mukaan.

Tapahtuman alkuunpanija Laurila mietti, miten voisi järkevällä tavalla olla henkilökohtaisesti mukana tekemässä hyväntekeväisyyttä. Ensimmäiseksi syntyi idea gaalasta. Sen jälkeen piti löytää sopivat yhteistyökumppanit ja avustettava kohde.

– Lapset olivat ajatuksena päällimmäisenä. He ovat sydäntäni lähellä. Piti löytää oikea järjestö, jonka toiminta olisi laadukasta ja ennen kaikkea paikallista. Halusin löytää sellaisen kohteen, jolle meidän rahalle olisi todellista hyötyä. Halusin myös nähdä konkreettisesti, mihin avustus menee.

Sopiva avustettava kohde löytyi läheltä.

Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö on Lounais-Suomen Syöpäyhdistyksen alainen osasto. Sykerö järjestää toimintaa syöpään sairastuneille lapsille ja heidän vanhemmilleen, kuten virkistystä, vertaistukea ja terapiaa. Yhdistys toimii lahjoitusvaroin ja vapaaehtoisvoimin.

– Viime vuonna avustuksemme mahdollisti infektiovapaan leirin Merikarinassa syöpään sairastuneille lapsille ja heidän perheilleen. Nyt kohteemme on edelleen sama.

Syöpään sairastunut lapsi joutuu hoitojaksojen aikana olemaan pitkään infektioeristyksessä. Yleiset paikat, kuten kahvilat ja kaupat, ovat kiellettyjä kohteita. Lapsen elämänpiiri kapenee hoidon aikana. Sairaalassakin joutuu usein viettämään jopa kuukausia. Infektiovapaa leiri katkaisee arjen ja lapsi saa virikettä toipumiseen.

Gaalan seremoniamestarina jatkaa viime vuoden tapaan Laura Satamo. Toiseksi vetäjäksi on lupautunut näyttelijä Tom Petäjä, joten, vaikka vakavasta asiasta onkin kysymys, ovat nauruhermot varmasti jälleen koetuksella.

Illan artistivieras on Mira Luoti, muun muassa PMMP-duosta tunnettu laulaja.

– Mira lupautui mukaan muusikkomiehensä kanssa. Kaikki illan esiintyjät ja yhteistyökumppanit ovat mukana talkoissa, ja se onkin yksi tärkeistä valintakriteereistä.

Mukana on myös, kuten viime kerrallakin, Joacim, 16-vuotias räppärilahjakkuus.

– Hänelle Sykerö on omakohtaisesti tuttu, eli hänellä on kokemusta syöpään sairastumisesta, mutta on tervehtynyt. Joacimin biisien koskettavat tekstit ovat syntyneet oman kokemuksen pohjalta.

Vaikka Gift-gaalassa perimmäinen ajatus on hyväntekeväisyys, tarjoaa se samalla myös yksittäisille ihmisille ja yrityksille mahdollisuuden verkostoitumiseen. Gaalaillan organisaattorin, mainostoimisto Powerpandaa luotsaavan Laurilan oma henkilökohtainen laaja kontaktiverkosto on tapahtuman toteuttamiselle ensiarvoisen tärkeä.

– Yritykset tuovat tilaisuuteen omia asiakkaitaan. Näin he yhdistävät kätevästi asiakastilaisuutensa hyväntekeväisyyteen. Jokainen osapuoli hyötyy.

Lapsisyöpäpotilasperheiden kerho Sykerö viettää 40-vuotisjuhlavuottaan. Samalla, kun Ruissalossa vietetään helmikuussa Gift-gaalailtaa, toimii gaala myös yhtenä osana Sykerön juhlavuotta.

Lisätiedot: www.giftsuomi.fi

Henrika Laurila: 040 738 4453

Ruissalon Tapahtumatelakka on gaalan tapahtumapaikka. Kuva McWhirter

ETUSIVU