Golf on ”pirun keksimä peli”

Pelimies on pelimies, vaikka ikää karttuukin. Ruissalon Aura Golfin viheriöllä näkee useita entisaikojen pelimiehiä. Kun golfkärpänen iskee, lajista tulee monelle elinikäinen harrastus. TPS:n jalkapalloilijana tunnettu Raimo ”Kili” Toivanen löi ensimmäiset golflyöntinsä jo 1960-luvun lopulla.

– Eräs vanha pelikaverini aikoinaan sanoi, että golf on pirun keksimä peli. Golf koukuttaa ja kiehtoo. Kun peli kulkee, se tuntuu hyvältä. Onnistumisenelämys on suuri. Välillä lyönnit suuntautuvat pusikkoon, kertoo Toivanen.

Golfista on tullut kansanpeli. Toista oli Toivasen aloittaessa.

– Entinen TPS:n jääkiekonpelaaja Aki Salonen sai houkuteltua minut golfin pariin. Aloitin Artukaisista. Lentokentän päärakennuksen vieressä oli ensimmäinen lyöntipaikka. Ruissaloon siirryin 1970-luvun alussa.

Suomen viidenneksi vanhin golfseura Aura Golf täyttää tänä vuonna 60 vuotta. Artukaisista muutettiin 1960-luvulla Ruissaloon. Seura vuokrasi maanviljelijä Veikko Laurilan maa-alueita kentän perustamista varten. Aura Golfin klubitalona toimii 1850-luvulla rakennettu maatilan päärakennus. Myös Laurilan tilan talousrakennuksista osa on yhä jäljellä. Ensimmäiset yhdeksän reikää avattiin 1960-luvun lopulla. 18-reikäinen rata valmistui 1980-luvun alkuvuosina.

– Golf oli aloittaessani elitistinen peli. Golfin pelaajat pitivät itseään vähän parempina ihmisinä. Seurassakin oli siihen aikaan vain alle 100 jäsentä. Nyt heitä on Aura Golfissa moninkertainen määrä.

Raimo ei joudu pelaamaan yksin, sillä pelikavereita riittää. Tänään on vuorossa vakioporukka, johon kuuluu entiset TPS:n lätkänpelurit Jukka Koskilahti ja Jarmo Koivunen sekä Loimaan Palloilijoiden entinen pesäpalloilija Simo Lieskivi. Urheilutaustojensa ja golfin ansiosta miehet ovat olleet ystäviä jo vuosikymmeniä. Golfharrastuksen yksi tärkeimmistä piirteistä onkin juuri sosiaalisuus ja hurtti huumori.

– Viimeiset kolmenkymmentä vuotta on mennyt huonosti. Tasoitukseni on pudonnut. Pelaamme aina panoksista, mutta älä kirjoita lehteen, millaisista rahasummista. Verottaja voi ilmestyä kotiovelleni, veistelee Jukka Koskilahti.

Kun on kyse ikämiesgolfista, neljän tunnin kierros ja kymmenen kilometrin kävelymatka on oiva tapa hoitaa kuntoaan. Toivanen muistuttaa myös lihashuollosta. Venytteleminen on tärkeää, jotta pelaaminen luonnistuu.

– Itse pelaan yli 100 kierrosta vuodesta. Kun aloitin vuosikymmeniä sitten, niin olen ehtinyt kiertämään golfkentällä maapallon ympäri, 46 000 kilometriä. Tämä on myös minulle halpa harrastus. Kun kausimaksu on 650 euroa, niin yhden kierroksen hinnaksi tulee vain muutama euro. Talven aikana tulee toki käytyä myös ulkomailla pelaamassa.

Luonnonkaunis Ruissalo on arvostettu paikka pelata golfia. Radat ovat hyvässä kunnossa. Aura Golf on valittu kerran vuoden golfseuraksi Suomessa. Ruissalossa on järjestetty muun muassa naisten ja miesten Euroopan mestaruuskilpailut. Kansanpuiston alueella tammipuiden kehystämä maisema tarjoaa upeat puitteet pelille.

– Erityistä Ruissalossa on se, kun täällä on luonnonvaraisia tammia esteinä, jotka pitää ottaa huomioon. Välillä vanhat puunrungot kolisevat. Eräs Ruissalon ongelmana on alueen rajallisuus. Radat ovat melko lyhyitä. Varustekehityksen myötä pelaajat lyövät aina vaan pidempi lyöntejä. Golfissa oleellista ei ole kuitenkaan lyönnin pituus, vaan sen tarkkuus.

Aura Golfin hallinnoima rata Ruissalon kansanpuistossa tarjoaa poikkeuksellisen hienot olosuhteet golfin pelaamiselle.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!