Pituushyppääjä Taika Koilahti on asettanut tavoitteet pitkälle

Erittäin motivoitunut ilopilleri, joka on asettanut itselleen kovat tavoitteet. Tällainen mielikuva syntyy nopeasti, kun tutustuu ensimmäistä kertaa Taika Koilahteen, turkulaiseen hyppääjälupaukseen.

– Havaintosi on aivan oikea. Taika on hyvin motivoitunut. Hän on erittäin vastaanottavainen. Taika tutkii itsekin, mitä voisi tehdä vielä paremmin. Tällä hetkellä Taika pitää opiskelusta vapaavuoden ja katsoo, mihin rahkeet riittävät, kertoo Taikan valmentaja Tanja Nirkkonen.

19-vuotiaan Koilahden edustama seura on Turun Weikot ja päälajina on pituushyppy. Kuten lajin huipulle kuuluu, myös pikamatkat hoituvat tältä nuorelta urheilijalta pikavauhtia.

Yleisurheilua tiivisti seuraaville, nimi Koilahti ei ole uusi tuttavuus. Suurelle yleisölle Taika on vielä toistaiseksi tuntemattomampi. Jos kehitys jatkuu samanlaisena, Koilahti tulee olemaan kotimaisten kärkitilastojen vakionimi. Nuorten sarjoissa Suomen mestaruuksia on tullut jo useampi, sekä pituushypyssä että 200 metrin juoksussa. Viime kesänä alle 20-vuotiaiden EM-kisoissa Italian Grossetossa kotiin tuomisina oli kahdeksas sija pituushypystä.

– EM-kisojen tulos 625 oli tuulitulos. Virallinen ennätykseni on 619 hallissa hypättynä, 614 ulkoradoilla. Lähiajan tavoite on hypätä 640 senttiä. Ringa Ropon Suomen ennätyksen 685 ylittämiseen ei ole vielä lähivuosina mahdollisuutta, mutta sitä kohti rakennetaan vuosi vuodelta, kertoo Koilahti.

Taikan yleisurheiluinnostus alkoi jo nuorena 8-vuotiaana. Sama valmentaja, Tanja Nirkkonen, on vastannut kehityksestä koko urheilu-uran ajan. Harjoittelun ohessa Taika on panostanut myös opiskeluun.  Siitä todisteena on vuosi sitten Kerttulin urheilulukiosta saatu valkolakki.

Vaikka Koilahden kehitys on ollut lupauksia antava, myös epäonnea on osunut orastavalle urheilu-uralle. Viime kesän mystinen takareisivamma esti pitkään harjoittelun. Lopulta myöhään syksyllä saatiin selvyys. Vammaksi diagnosoitiin takareiden lihaskalvon kireys, jonka parantuminen vaati leikkaushoitoa.

– Vasta tämän vuoden tammikuussa sain aloittaa kevyen harjoittelun. Siinä oli se etu, että pystyimme hiomaan hyppytekniikkaa, kun jouduin harjoittelemaan matalimmilla tehoilla. Tekniikkaan on helpompi kiinnittää huomiota, kun ei voi hypätä täysillä. Tällä hetkellä vamma on parantunut ja voin harjoitella täysillä.

Taikan kesän tärkeimmät kisat ovat Laitilassa järjestettävät nuorten SM-kisat, Kalevan kisat ja tietysti kotikaupungin oma Paavo Nurmen kisat. Alun perin naisten pituus ei ollut kisaohjelmassa, mutta Koilahden onneksi se lisättiin mukaan miesten kolmiloikan peruuntuessa. Paavo Nurmen kisojen tavoite oli selvä: oma henkilökohtainen ennätys.

Ja tulihan se sieltä. Viileässä illassa kaksi ensimmäistä hyppyä oli yliastuttuja, mutta kolmannella hypyllä tulostaululle kirjattiin Taikan oma henkilökohtainen ennätys ja kauden kotimainen kärkitulos 621 cm.

– Hyvältä tuntuu tietysti, kun ennätyskin ja voitto tulivat. Vain yksi hyppy osui lankulle. Kolme oli yliastuttua ja kaksi lähti kaukaa lankun takaa. Tuuli oli hieman hankala, oli vasta- ja myötätuulta. Tätä tultiin hakemaan ja se myös saatiin.

Taikan tavoitteet on asetettu korkealle. Kun ikää on vasta 19 vuotta, on Ringa Ropon Suomen ennätys tavoitteena joskus tulevaisuudessa.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!