Hirvensalon alpeilla on täysi tohina päällä – sunnuntaina järjestetään jälleen suosittu Brio-naperopujottelutapahtuma

Hirvensalon laskettelukeskuksessa nautitaan talven jatkumisesta. Lumisilla rinteillä laskettelijoita riittää.

Ulkona paukkuu kireä pakkanen. Orastava kevät on peruttu. Aika harvassa on nyt sellainen turkulainen, joka naama olisi muikeana takatalven kylmästä säästä. Yksi sellainen kuitenkin löytyy. Hän on Turun Slalomseuran kiireinen puheenjohtaja Jari Lehtinen. Hänen edustamansa seura pyörittää Hirvensalon laskettelukeskusta.

– Talvi on ollut oikukas. Pääsimme lumettamaan joulukuun 10. päivä ja rinteet olivat auki jo muutamaa päivää myöhemmin. Vuodenvaihteeseen asti meni hyvin, mutta sitten tulivat tammikuun pari viikkoa kestävät vesisateet. Lähellä oli, että olisimme joutuneet sulkemaan tältä talvelta. Sen jälkeen tilanne parani ja hiihtoloma meni oikein hyvin. Ja nyt tuli talvi uudestaan, joten täällä on täysi tohina.

Lasketellaanko talvisten olosuhteiden ansiosta nyt pidempään Hirvensalossa?

– Emme pidennä laskettelukautta. Suljemme joka tapauksessa 1. huhtikuuta, sillä heti sen jälkeen täällä alkaa iso Turun kaupungin tekemä remontti. Saamme uuden huoltorakennuksen. Sähköt ja valaistus laitetaan uusiksi. Tämä talvinen sää innostaa kuitenkin ihmisiä hankkimaan kausikortti myös ensi talveksi.

On eletty aikoja, kun vähälumiset talvet johtivat Hirvensalon laskettelukeskuksen ahdinkoon. Nyt on mennyt hyvin jo muutama vuosi peräkkäin. Vaikka talvet eivät ole veljiä keskenään, lunta on riittänyt. Oleellista ei kuitenkaan ole taivaalta satava lumi, vaan pakkaset. Markkinoinnin kannalta luonnonlumi on tärkeä, sillä jos Kauppatorillakin on lunta, kaupunkilaiset lähtevät helpommin laskettelemaan.

– Toivomme pakkaskelejä, mutta meidän on tultava sen kanssa toimeen, jotta ei tulisi vahinkoja, kuten putkien jäätymistä. Luonnonlumella on nykyisin vain pieni merkitys. Jos sataa taivaalta puoli metriä luonnonlunta, niin se tiivistyy tampattaessa viiteen senttimetriin. Tarvitsemme rinteeseen puolesta metristä 70 senttiin tiukkaan tampattua tykkilunta.

Rinteiden lumetukseen tarvitaan vettä.

– Joudumme käyttämään normaalia hanavettä. Vuotuinen vesilaskumme on suuri. Vedensaanti tulevaisuudessa olisikin ratkaistava ensimmäiseksi. Meille riittäisi vesi, joka pumpattaisiin Pitkästäsalmesta.

Turun Slalomseura pyörittää pienellä organisaatiolla turkulaisten lähiliikuntakohdetta.

– Vaikka teemme runsaasti talkootyötä, joudumme käyttämään paljon lakisääteistä koulutettua työvoimaa. Lumetuksesta lähtien hissien pyörittämiseen tarvitaan ammattimaista henkilöstöä. Kiireisimpinä aikoina olemme noin kahdenkymmenen nuoren aikuisen työnantaja sosiaalikuluineen.

Turun Slalomseura pyörittää joka talvi innostuneille vasta-alkajille hiihtokoulua. Nuorimmat ovat parivuotisia ja viisivuotiaat ovat jo ”vanhoja” tekijöitä. Seura sai sattumalta kokeneen lisän junioreiden valmennuspuolelle.

Santeri Palomäki on Rukan kasvatti. Hänellä on yli kolmekymmentä maailmacupin starttia ja Santeri on yltänyt myös cupin pisteille. Hän asuu nykyisin Turussa ja onnistuimme saamaan hänet mukaan seuramme toimintaan.

Vain pieni osa Hirvensalon rinteiden käyttäjistä on TuSlan omia jäseniä. Lastenrinteeseen ja pulkkamäkeen pääsevät maksutta kaikki kaupunkilaiset. Rinne onkin ollut kovassa käytössä.

Jälleen ensi viikonloppuna sunnuntaina Hirvensalossa järjestetään suosittu lastentapahtuma, Brio-naperopujottelu. Kello 13 alkava tapahtuma kerää runsaan osanoton. Osallistumismaksu on kahdeksan euroa.

– 1980-luvulla saimme lahjoituksena Hirvensalossa nykyisin käytössä olevan naruhissin. Lastenrinteeseen asennetun hissin avulla kehitimme naperoille tarkoitetun tapahtuman. Halusimme tehdä siitä koko perheen ulkoilutapahtuman. Leluvalmistaja on ollut pujottelukisan yhteistyökumppani alusta asti. Tämä on turkulainen tapa innostaa ihmisiä talviliikuntaan ja sitä kautta voimme saada myös uusia harrastajia.

Roope Tuominen on nuoresta iästään huolimatta jo kokenut laskettelija. Lähirinne mahdollistaa lajin aktiivisen harrastamisen.
Turun Slalomseuran hiihtokoulu kerää runsaasti innokkaita aloittelijoita joka talvi.
Hirvensalon alpit sijaitsevat lyhyen matkan päässä Turun keskustasta. Tänne voi tulla vaikka bussilla heti koulupäivän jälkeen.
Brio-naperopujottelupäivä houkuttelee paikalle aina runsaasti lapsia.
TuSla järjesti leikkimielisen, mutta totisen pujottelukilpailun entisille maajoukkuetason laskettelijoille, jotka vaikuttavat Turussa tai ovat nykyturkulaisia. Kisan jälkeen maistui kaakao ja donitsi.

ETUSIVU