Hirvensalossa toivotaan aikaista talvea

Eipä käy kateeksi. Turun Slalomseuran puheenjohtaja Jari Lehtisen puhelin soi lähes taukomatta. Hirvensalon hiihtokeskuksen toiminnasta vastaavan urheiluseuran puuhaihmiset ovat saaneet kääriä hihansa. On pakko painaa pitkää päivää, jotta hiihtokeskuksen rinteet voitaisiin avata myös tänä talvena.

Yhtälö on haastava. Turun Slalomseura pyörittää pienellä organisaatiolla turkulaisten lähiliikuntakohdetta, joka monipuolisuudellaan muistuttaa kunnallista liikuntapaikkaa. Vain pieni osa rinteiden käyttäjistä on seuran omia jäseniä. Lastenrinteeseen ja pulkkamäkeen pääsevät maksutta kaikki kaupunkilaiset. Näistäkin koituvat kulut lankeavat Turun Slalomseuran maksettavaksi.

– Vaikka teemme runsaasti talkootyötä, joudumme käyttämään paljon lakisääteistä koulutettua työvoimaa. Kiireisimpinä aikoina olemme noin kahdenkymmenen nuoren työnantaja sosiaalikuluineen. Hiihtokeskuksen pyörittämiseen tarvittava kulurakenne on yhdelle urheiluseuralle raskas, harmittelee Jari Lehtinen.

Hirvensalon hiihtokeskuksessa tiedetään turkulaisen talven nykyrealiteetit. Yksikin vähäluminen talvi tuo ehti talousongelmia. Kaksi peräkkäistä leutoa talvea synnyttää jo pahemman kassakriisin. Nyt olosuhteiden kannalta on takana neljä huonoa talvea.

– Aikainen talventulo ja pikkupakkaskelit hiihtolomaviikolla ovat meille elintärkeitä. Parhaimpina vuosina rinteet ovat olleet yli 130 päivää avoinna, huonoimpina vuosina vain alle 50 päivää. Usein ihmiset yllättyvät, kun tulevat Hirvensalon sillan yli. Vaikka Kauppatorilla ei olisi lunta, niin meillä voi olla täällä hyvät lasketteluolosuhteet.

Onneksi Turun Slalomseura ei ole ongelmiensa kanssa yksin. Turkulaiset ymmärtävät lähiliikuntapaikkansa arvon. Lähirinne tarjoaa mahdollisuuden viettää perheen liikunnallista talvipäivää luonnossa ilman pitkiä automatkoja.

Etelä-Suomen laskettelurinteet eivät kilpaile pohjoisen suurten hiihtokeskuksien kanssa. Päinvastoin. Moni lapsi oppii laskettelun alkeet lähellä sijaitsevassa lähirinteessä. Bussilla ehtii Hirvensalon hiihtokeskukseen koulupäivän päätteeksi.

Vaikka Hirvensalossa rinteiden korkeus ei ole järin suuri, toistojen määrä on suurempi kuin Lapin isoissa rinteissä. Taitojen kehittyessä syntyy halu matkustaa Pohjois-Suomen isommille laskettelukeskuksille. Etelä-Suomen pikkurinteet ovatkin Lapin hiihtokeskuksille erittäin tärkeitä.

Tämän syksyn Hirvensalon hiihtokeskuksen akuutti rahapula uhkasi sulkea mäet jo ennen talven tuloa. Turun kaupungin ja Turun Slalomseuran välinen neuvottelu johti 70 000 euron lainaan, jolla taataan toiminnan jatkuminen tänäkin kautena.

– Myönnetyllä lainasummalla saamme päähissiin talveksi käyttökuntoon. Tämä kausi on turvattu. Valitettavasti hissit ja koko alue kärsii vuosien aikana kertyneestä korjausvelasta. Muun muassa rinteiden ikivanhat puiset valaisintolpat pitäisi vaihtaa ja lamput nykyaikaistaa. Summat ovat niin suuria, että urheiluseura ei yksin pysty korjausvelvoitteista selviytymään.

Hiihtokeskuksen lumetettava pinta-ala on laajentunut vuosien myötä muun muassa lapsille tarkoitetun ilmaisen laskettelurinteen ja pulkkamäen myötä.

– Joudumme käyttämään lumentekoon normaalia hanavettä. Vuotuinen vesilaskumme on suuri. Maksamme vedestä markkinahintaa, emme saa alennuksia.

Turun kaupungilla ja Turun Slalomseuralla on yhteinen tahtotila siitä, että toistuvista taloudellista taloushuolista päästäisiin niin, että Hirvensalon hiihtokeskus voisi toimia jatkossakin kaupunkilaisten lähiliikuntapaikkana. Jari Lehtisellä on mielessään konkreettinen ajatus, miten olisi järkevintä tulevaisuudessa toimia.

– Koska kyseessä on kaikkien turkulaisten lähiliikuntapaikka, Turun kaupunki myöntäisi vuosittain liikuntapaikka-avustusta ja Turun Slalomseura toimisi hiihtokeskuksen operatiivisena osapuolena.

Kestävää ratkaisuun pääsemiseen on aikaa tuleva talvi. Nykyinen kassakriisi paikattiin väliaikaisesti pikalainalla.

– Jos pysyvää ratkaisua ei löydetä, kalusto myydään markkinahintaan. Alue riisutaan kokonaan. Jos joku aikoo aloittaa uudestaan, kaikki on rakennettava alusta alkaen. Nyt alue on merkitty kaavaan liikuntapuistona. Osa poliitikoista ehkä näkee kohteen uutena asuntoalueena.

Talousmurheista huolimatta Hirvensalon hiihtokeskuksen kausi alkaa tänäkin vuonna suositulla Suksipörssillä (24.-26.11.). Kuka tahansa voi tulla myymään vanhat pieneksi käyneet varusteensa pois ja ostaa uudet käytetyt tilalle.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!