Studio Dance Effect tanssittaa talkooperiaatteella

Tanssikoulu Studio Dance Effect, kavereiden kesken tuttavallisesti ”Effe”, on muutamassa vuodessa kasvanut liki parin sadan innokkaan jäsenen seuraksi. Eikä ihme, sillä tanssi on harrastuksena perin koukuttava. Effen nuorimmat toimintaan osallistuvat tanssijat ovat vasta kaksivuotiaita!

Tanssikoulun Mälikkälän Radiomiehenkadulla sijaitsevat tilat saivat alkunsa vanhempien aloitteesta. Koulujen liikuntasalien myöhäiset vuorot koettiin nuorille raskaiksi. Oma sali tuli tarpeeseen.

Tanssijoiden remonttitaitoiset isät ryhtyivät töihin. Käytöstä poistetut konttoritilat muutettiin asianmukaisiksi tanssitiloiksi. Nyt seuralla on käytössään jo kaksi omaa salia sekä kunnolliset sosiaalitilat.

Disco- ja showtanssi on niin vauhdikasta ja notkeutta vaativaa liikuntaa, että aikuisten kilpasarja alkaa jo 16-vuotiaana. Huipulle pääseminen vaatii kovaa harjoittelua. Innokkaimmat treenaavatkin useita kertoja viikossa. Fyysisten vaatimusten takia monen kilpaura päättyy jo parikymppisenä.

– Laji on kehittynyt valtavasti viimeisten vuosien aikana. Nopeus on lisääntynyt. Nuorimmat osaavat tehdä liikesarjoja, jotka ennen onnistuivat vasta myöhemmällä iällä, kertoo Studio Dance Effectin tanssikoulun kilpajoukkueiden päävalmentaja sekä lajivastaava Rosa Blom, joka kiertää myös paljon ulkomailla tuomaroimassa ja opettamassa lajiaan.

Disco- ja showtanssi ei ole pelkästään vauhdikasta liikuntaa. Se on myös näyttävää. Rytmikäs musiikki, kimaltelevat asut, värikkäät meikit ja akrobaattiset liikkeet ovat tärkeä osa esiintymistä. Pakolliset liikesarjat eivät sido koreografiaa, sillä vain mielikuvitus on rajana. Nykyään tuomarit arvostavatkin taitojen ohella yhä enemmän esiintyjän persoonallisuutta.

– 20-vuotias alkaa olla disco-eläkeläinen. Itse kilpailin vielä myöhemmin, mutta se on harvinaista. Laji vaatii paljon notkeutta, voimaa ja nopeutta. Harrastusmielessä lajia voi jatkaa myöhemmälläkin iällä.

Studio Dance Effect toimii talkooperiaatteella, joten kaikki kerätyt jäsen- ja tuntimaksut sijoitetaan koulun toimintaan ja tanssijoita tukemaan. Alkuaikoina Effe houkutteli uusia jäseniä lehti-ilmoituksilla. Ei enää, sillä nykyään maine kiirii suusta suuhun. Mainio kilpailumenestys sekä kotimaassa että ulkomailla on tehnyt seurasta arvostetun tanssipiireissä.

– Kaverit kertovat toisilleen. Osa tulee ihan tästä lähialueelta. Moni on tullut kouluista, jossa olen käynyt kertomassa lajistamme. Useat ovat siirtyneet tanssin pariin voimisteluseuroista. Moni tulee tänne suoraan koulupäivän päätteeksi. Ennen harjoituksia tehdään kotiläksyt.

Seuran Elite-ryhmän kilpailijat koostuvat juniori-ja aikuisikäisistä tanssijoista. Heidän tavoitteena ovat kotimaiset ja kansainväliset kisat, mutta kilpailutoiminta on vain osa Effen toimintaa.

Mukaan seuran tanssiharrastukseen pääsee vaikka ei omaisi aikaisempaa tanssiharrastusta. Muun muassa suositulla JAM-tunnilla jammaillaan ja pidetään hauskaa show ja street -tunnelmissa viimeisimpien hittikappaleiden vauhdittamana. Lajeina ovat muun muassa hiphop, latinoshow, house, locking sekä breakdance.

Satutanssi on 3-5 -vuotiaille aloittelijoille tarkoitettu ryhmä, jossa liikutaan ja leikitään musiikin tahdissa. Harrasteryhmistä löytyykin sopiva vaihtoehto kaikenikäisille. Akrobaattitunneilla tehdään kuperkeikkoja, ihmispyramideja ja voltteja.

Olennainen osa tanssiharrastusta on venyttely ja kehonhuolto. Venytyksiin syvennytään jopa puolentoista tunnin ajaksi kerrallaan. Effen koko laaja kurssitarjonta esitellään kattavasti seuran omilla sivuilla: www.tanssikoulusdeturku.fi

– Toiset haluavat enemmän show-tyyppistä hiphopia, toiset tykkäävät rankemmasta, kun freestylestä, volttien tekemisestä. Disco Freestyle on kuninkuuslaji, koska se on akrobaattisine liikkeineen haastavin. Nuoremmat tanssijat tykkäävät vähän kaikesta.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!