Hopeasta ei tule mestaruuskrapulaa – FC Inter potee revanssihenkeä

Niin lähellä, mutta kuitenkin kaukana. FC Interin seurahistorian toinen Suomen mestaruus oli voittoa vaille valmis viime kauden viimeisessä ottelussa. Ottelun päätyttyä hopeamitali ei lämmittänyt pelaajia. Kentältä poistui sinimustia sotaratsuja myrtynyt ilme kasvoillaan.

Hopea on kuitenkin arvometallia – etenkin, kun viimeiset vuodet on mennyt kolmenkymmentä vuotta täyttävältä seuralta ilman suurempaa menestystä Suomen cupin voittoa lukuun ottamatta.

Kuinka paljon hopeamitaleiden saavuttaminen on edesauttanut tulevaa kautta?

– Hopea oli seuralle iso juttu. Pian pelin jälkeen hopea alkoi maistumaan paremmalta. Mestaruudesta voi tulla mestaruuskrapula, mutta hopeasta on aistittavissa pelaajissa revanssihenkeä. Olimme niin lähellä, kertoo FC Interin tekninen johtaja Vesa Mäki.

Håkans-konserni on kuitannut jalkapalloseuran tappiot konserniavustuksilla. Vuosittaista yli miljoonan euron tukea on vähitellen pienennetty. Käytännössä se tarkoittaa pienempää pelaajabudjettia. Sen seurauksena Niko Markkulan ja Mika Ojalan sopimukset jäivät syntymättä.

Kuinka paljon pienentynyt budjetti on vaikuttanut joukkueen kokoamiseen?

– Toiminta pitää sopeuttaa tilanteen mukaan. Edelleenkin olemme pelaajabudjetissa hyvällä tasolla monen muuhun verrattuna. Nyt meillä on vähemmän aikuispelaajia. Käännetään se positiiviseksi, meillä on ollut mukana harjoituksissa enemmän nuoria omia pelaajia. Pelaajatarkkailu pitää olla entistä tarkempaa, jotta löydetään oikean tyyppinen pelaaja käytössä olevalla budjetilla. Ei raha ratkaise menestystä. Olemmekin panostaneet viime vuosina valmennukseen.

Mikä on Benjamin Källmanin tilanne? Entä Filip Valencic?

– Källmanista on useampi seura kiinnostunut. Todennäköisesti on, että hänen uransa jatkuu ulkomailla. Benjamin haluaisi päästä EM-kisoihin. Jos hän pääsee pelaamaan hyvässä joukkueessa, niin kisapaikka voi olla lähellä.

– Filipin tilanne ei ole muuttunut. Seuraamme tilannetta. Valencic on norjalaisen seuran omistuksessa. Ratkaisu on heistä kiinni. Ehkä he yrittävät myydä Filipin vielä jonnekin. Voimme vain odottaa tai sitten emme odota.

Uusia vahvistuksia on tullut paljon ulkomailta. Onko Inter menossa kohti muukalaisjoukkuetta?

– Haaste on siinä, löytyykö tällä hetkellä omista riittävän laadukkaita pelaajia. Nuorien on annettava vielä vähän aikaa kasvaa. Esimerkiksi Elias Mastokangas on ollut jo kolme vuotta mukana edustuksessa, ja vasta nyt hän on Veikkausliigapelaaja. Hyppy B- ja A-junioreista Veikkausliigaan on iso.

Millä aikavälillä reservistä ja omista junioreista saadaan pelaajia edustukseen?

– Pitää olla realisti eli joudumme vielä odottamaan. Useita nuoria on nostettu edustuksen harjoitusrinkiin, mutta hyppäys vakioliigapelaajaksi vaatii aikaa. Strategiamme ei ole muuttunut, mutta meidän pitää olla kärsivällisiä.

Onko vielä tarvetta joillekin pelipaikoille pelaajia?

– Topparin tontille tarvittaisiin vielä yksi pelaaja. Hyökkäyspäähän haetaan vielä yhtä tai kahta pelaajaa.

Mitä mieltä olet sarjaohjelmasta Interin kannalta?

– Ideaalitilanne olisi meille se, että ottelut pelattaisiin perjantaina tai lauantaina. Ongelmana on, kun eri joukkueet haluavat pelata viikon eri päivinä, osa viikollakin. Olisi helppoa, jos kaikille sopisi yksi tai kaksi tiettyä päivää viikossa, mutta se ei onnistu. Tärkeintä olisi, että viikkorytmi olisi urheilullisesti oikea. Pelaajat ehtisivät palautua edellisestä ottelusta ja valmistautua seuraavaan peliin. Yleisön kannalta vakiopäivä olisi paras vaihtoehto, mutta se ei käytännössä toteudu.

Kuinka paljon EM-kisat vaikuttavat otteluohjelmaan?

– Kauden sisällä on kolme kymmenen päivän maaotteluataukoa. EM-kisat vaikuttavat poikkeuksellisesti otteluohjelmaan. Elokuussa Turussa järjestettävien Kalevan kisojen aikana emme pelaa Veikkausliigaotteluita. Juhannus ei ole sinällään poikkeus, mutta vain Suomessa juhannus katkaisee jalkapallotoiminnan.

Kuinka suuri taloudellinen merkitys on paikallisotteluilla?

– Jos saamme stadionin lähes täyteen, niin sillä on iso taloudellinen merkitys. Viime kaudella Röndby-peli ja KuPS-peli tuottivat puolet kauden pääsylipputuloista, jos lasketaan kausikorttilaiset pois. Kun kauden yleisökeskiarvo olisi 3000-4000 maksavaa katsojaa, se auttaisi taloudellisesti paljon seuraa.

FC Inter täyttää kolmekymmentä vuotta. Miten se tulee näkymään turkulaisille?

– Juhlavuoden toimikunta suunnittelee ohjelmaa, jota vetää Lauri Kemppainen. Juhlavuosi tulee näkymään pitkin vuotta. Jokaisessa Veikkausliigaottelussa haluamme nostaa seuralegendoja esille. On tärkeää muistaa kaikkia niitä, jotka olivat perustamassa seuraa. Yksi ottelu on juhlaottelu. Avaamme myös FC Interin Hall of Famen, Kunniagallerian.

Mitä henkilökohtaisesti toivot omassa roolissasi?

– Seuran yhteinen toive on, kentällä olisi mahdollisimman paljon oman akatemian pelaajia ja katsomot olisivat täynnä Inter-perheen jäseniä: lapsia, vanhempia, kannattajia ja yhteistyökumppaneita. Yhteisöllisyyden kasvattaminen olisi tärkeää. Ongelma on toistaiseksi se, että pelkillä oman kylän pojilla ei taistella mestaruudesta. Tasapainon saaminen on haastavaa.

FC Interin ottelu Tampereella Ilvestä vastaan vei turkulaiset lähemmäksi mestaruutta, mutta vauhti ei ihan riittänyt kuopiolaisten voittamiseen.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!