Huhut Mestiksen kuolemasta ovat ennenaikaisia – tai sitten eivät

Mestiksen perinteinen seura SaPKo (vas.) meni jo konkurssiin. Seuraava saattaa olla Heinolan Peliitat. TUTO Hockeykin ajautui kassakriisiin.

Riippuu, keneltä kysytään. Näkemykset Mestiksen tulevasta kohtalosta eroavat kuin yö ja päivä.

Ja kun Mestiksen tilanne on mikä on, tämä sarja huutaisi pelastusta. Mutta kysymys kuuluu: Onko oikeastaan enää edes mitään pelastettavaa? Näkymä on sanalla sanoen synkeä.

Näin maalailee ElmoTV:n kolumnisti Samuel Savolainen tuoreessa kirjoituksessaan.

Maalimäärät ovat olleet jääkiekossa syksyn puheenaihe. Mestiksen maalikeskiarvo kertoo osuvasti, millaista jääkiekkoa sarjassa pelataan. Mestis-ottelussa on käytännössä maalitakuu. Se on sitä tuhansien tarinoiden Mestistä.

Näin positiiviseen sävyyn toteaa vastaavasti Mestiksen operatiivinen johtaja Olli Aro lähettämässään tiedotteessaan.

Olli Aro on oikeassa.

Mestiksessä tehdään paljon enemmän maaleja kuin SM-liigassa. Mestiksen ottelukohtainen maalikeskiarvo on korkeampi kuin Pohjois-Amerikan NHL-kaukaloissakin. Mestiksessä ottelujen maalikeskiarvo on syksyn osalta 6,38 maalia, NHL:ssä 6,31. SM-liigan ottelukohtainen maalikeskiarvo on vain 4,64. Laukauksia on Mestiksessä keskimäärin 97 per ottelu.

Mestiksessä eniten maaleja on tehnyt sarjaa johtava Kiekko-Espoo, 108 maalia. Joukkueen ottelukohtainen keskiarvo on 4,15 maalia. SM-liigassa eniten maaleja per ottelu on tehnyt Ilves, keskimäärin 3,33 maalia. SM-liigassa pienin keskiarvo on SaiPalla, 1,93 per ottelu, vähemmän kuin yhdelläkään Mestis-joukkueella.

Runsas maalimäärä on jääkiekkosarjalle tärkeää. Maalit kertovat aktiivisista otteluista ja tuovat viihdearvoa, mutta myös luovat yksilötähtiä ja nostavat pelaajien profiilia. Kausi lähenee puoliväliä ja Mestiksessä vähintään 15 ottelua pelanneista pelaajista 25 on piste per peli -tahdissa. (Olli Aro)

Syyskaudella Mestistä on seurannut ottelutapahtumien, television ja suoratoiston kautta yli kaksi miljoonaa suomalaista. Määrässä ovat mukana Mestiksen mediakumppanin CMoren ottelulähetykset sekä muut urheilu- ja erikoislähetykset. Kokonaisyleisömäärä on otteluissa 118 545 ja yleisökeskiarvo on 707 katsojaa.

Hälytyskellojen kilkatus tulisi olla korvissa voimakasta. Vaan kuuleeko sitä kukaan? Mestiksen näivettymisestä on puhuttu jo vuosikausia, mutta lopulta tilanteelle ei ole tehty riittävästi. (Samuel Savolainen)

Samuel Savolainenkin on oikeassa.

Lista hälyttävistä uutisista alkaa olla pitkä. Jo viime kaudella Mestiksen perinneseura SaPKo meni konkurssiin. Heinolan Peliittojen omistajakuviot ovat sen verran omituiset, että savonlinnalaiset saanevat pian seuraa. Turkulainen TUTO Hockeykin on ajautunut niin pahaan kassakriisiin, että irtisanoi toimitusjohtajansa palkkakuluissa säästäkseen.

Ei tarvitse olla suurikaan ennustaja, jos toteaa jo nyt, että ennen tämän kauden loppua kriisiseuroja on enemmänkin.

Kaikki tietävät sen lääkkeen nimen, jolla tilannetta voisi kohentaa niin Mestiksessä, mutta myös Liigassakin. Mutta pienintäkään sormenpäätä ei ole annettu, että leikkiä oltaisiin avaamassa edes silmänlumeeksi. Liiga toki tekee, kuten osakkaansa haluavat, mutta onko se enää miltään kantilta aidosti järkevää? (Samuel Savolainen)

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!