Ilman vapaaehtoisia ei olisi Paavo Nurmen kisoja

Paavo Nurmen kisat voivat alkaa. Turun Urheiluliiton toiminnanohjaaja Riitta Hyvärinen on työnsä tehnyt, ja nyt hänelläkin on mahdollisuus istahtaa toviksi nauttimaan itse kisatapahtumasta – mikäli ilta menee suunnitelmien mukaan.

Mutta, miksi ei menisi, sillä ennen H-hetkeä on tehty pitkiä päiviä, jotta kisat sujuisivat ongelmitta. Paavo Nurmi Games on maailmanluokan huippu-urheilutapahtuma, joka lähetetään TV-kameroiden välityksellä yli sataan maahan. Paikan päällekin Paavo Nurmen Stadionille saapuu, satoi tai paistoi, tuhansia yleisurheilun ystäviä.

Tänä vuonna tulee kuluneeksi 120 vuotta suurjuoksijan syntymästä. Paavon kisat pidetään juuri sopivasti hänen syntymäpäivänään.

Riitta Hyvärinen tietää, miten urheilutapahtuminen asiantuntijatarkkailijat seuraavat kisojen onnistumista yksityiskohtia myöten.

– Kisojen sujumisesta kirjoitetaan monisivuinen raportti. Sillä on suuri merkitys jatkon kannalta. Onneksi me suomalaiset olemme kansainvälisten kisojen järjestäjinä hyvässä maineessa. Parhaiten toimitsija toimii silloin, kun toimitsijaa ei huomaakaan, kertoo vapaaehtoisten rekrytoinnista vastaava Riitta Hyvärinen.

Tasan 60 vuotta sitten, vuodesta 1957 alkanut perinne, ”Paavo Suuren” mukaan nimetty kisatapahtuma, on kotimaisen yleisurheilukesän huipennus. Tulevaisuuden tavoitteet on nousta Timanttiliigaan.

Nykyisin tapahtuman järjestelyistä vastaavat Turun Urheiluliiton ohella myös Turun Toverit ja Turun Weikot yhteistyössä Paavo Nurmi Turku Oy:n kanssa. Osa vapaaehtoisista valikoituu seuratoiminnan ulkopuolelta. Yli seurarajojen menevä yhteistoiminta on harvinaista Turussa. Paavo Nurmi Games on paisunut jo nyt niin suureksi turkulaiseksi tapahtumaksi, että tekijöitä tarvitaan.

Ilman noin 400 hengen vapaaehtoistyövoimaa ei sekuntiaikataulun mukaan etenevä kisatapahtuma olisi mahdollista. Onneksi Riitta Hyvärisellä on positiivinen ongelma: vapaaehtoisia halukkaita on enemmän kuin tarvitaan. Työstä saatu korvaus, lippis ja pari pusakkaa, ei ehkä ole suurin motiivi olla mukana.

– Paavo Nurmi Gamesilla on niin hyvä maine, että moni haluaisi tulla mukaan. Meille on ylitarjontaa. Voimme valita. Ensikertalainen ei pääse vaativiin tehtäviin, sillä kenttätoimitsijaksi pääseminen edellyttää koulutusta ja kokemusta. Osa on ollut mukana jo vuosikymmeniä.

Puolet vapaaehtoisista sijoitetaan hoitamaan kilpailun oheistoimintoja, toinen puoli vastaa kenttätapahtumista.

– Jokaisella lajilla on lajijohtajansa, joka vastaa omasta ryhmästään. Hän tuntee lajinsa hyvin ja on koulutettu tehtäväänsä. Ryhmän jokaisen jäsenen tehtävä on etukäteen tarkkaan määrätty. Ryhmäkemia pitää toimia.

Kokeneetkaan toimitsijat eivät tule kisoihin kylmiltään, vaan ryhmät harjoittelevat ennen suurtapahtumaa pienimmissä tapahtumissa, kuten piirinmestaruuskisoissa.

– Peruutuksia tulee harvoin. Viime vuonna vain kaksi toimitsijaa jäi pois sairastumisen vuoksi. Minulla on käytössä lista varatoimitsijoista, jotka voidaan nopeasti hälyttää paikalle.

Suurimpana seurana Turun Urheiluliitto vastaa eniten tapahtuman kulusta. Turun Toverit on vastannut perinteisesti järjestysmiestoiminnasta. Maailman muuttuessa kisojen turvallisuuteen on jouduttu panostamaan yhä enemmän.

– Tänä vuonna on enemmän järjestysmiehiä kuin aikaisemmin. Osa hoidetaan ostopalveluna alan huippuammattilaisten avulla. Nykyisin kisa-alueelle ei pääse kukaan ilman turvatarkastusta.

Paavon nimikkokisoissa tarvitaan noin 400 apulaista, jota tapahtuma saadaan vietyä läpi jouheasti.
Myös nuoremmille avustajille löytyy tehtäviä. Jokaisella ryhmällä on oma johtajansa, joka on vastuussa ryhmänsä toiminnasta.
Turun Weikkojen tytöt huolehtivat kilpailijoiden vaatteista.
Turvatarkastukset ovat nykyään jokaisessa isossa tapahtumassa. Alan ammattilaiset vastaavat, että tarkastukset sujuvat.
Vaikka ajat otetaan sähköisesti, nämä asiantuntijat varmistavat kaiken vielä käsiajanotolla.
Rami Laustola vastaa kisojen turvallisuudesta.
Kun asiantuntijat ovat asialla, ei tässäkään aikaa juuri mene.

ETUSIVU