Turun Nappulaliiga on nappuloiden oma seura – ”Voitettiinko vai hävittiinkö”

Mika Aaltonen, Lucas Hradecky, Joni Kauko, Niklas Moisander, Jukka Lehtovaara, Erkka Petäjä, Jere Uronen, Ari Nyman jne. Lista on pitkä, sillä tässä on vain pieni osa niistä Turun Nappulaliigan pelaajista, jotka ovat yltäneet aina Suomen A-maajoukkueeseen asti.

Poikkeuksellisen monta maajoukkuetasoista pelaajaa on tullut Runosmäestä. Tähdistä kirkkain, Lucas Hradecky, on todennut, miten kannattaa hengittää Runosmäen ilmaa, siinä on jotakin taikaa.

Vuonna 1965 perustetun Turun Nappulaliigan tavoite ei suinkaan ole maajoukkuepelaajien kehittäminen. Jäsenmäärältään Turun ylivoimaisesti suurin jalkapalloseura tekee vapaaehtoistyötä jalkapalloperheen pienimpien, nappulaikäisten, kanssa. Turun Nappulaliiga on perustettu turkulaisia lapsia varten. Aloituskynnys on alhaalla. Kaupungin tiheä nappulakenttäverkosto mahdollistaa yhdistyksen periaatteen ”kotoa näkee kentälle”, eli matkat pelipaikoille halutaan pitää mahdollisimman lyhyinä.

Seuran tavoitteisiin kuuluu tarjota kaikille halukkaille peliaikaa. Eräs Nappulaliigan valmentaja kertoi esimerkin, joka kertoo osuvasti seuran ideologiasta. ”Vastustaja mätti maaleja tasaiseen tahtiin. Mietin, miten selittää löylytyksen omille pelaajilleni lievittääkseni tappion karvasta kalkkia. Kun peli päättyi, joukkueeni kirmaisi kohti juomapulloja. Ensimmäinen, joka sai pullon kouraansa, kysyi ennen kuin maistoi juomaansa: Kumpi voitti?”

Koska Turun Nappulaliigalla on ikää jo yli 50 vuotta, on seuran toiminnassa ollut mukana tuhansia turkulaisia tyttöjä ja poikia. Seuran historiikkia lukiessa tilastoissa vilisee tuttuja turkulaisia nimiä: Veikkausliigapelaajia, alasarjojen jyriä, jopa NHL-tähtiä 11-vuotiaasta Saku Koivusta lähtien. Seuran arkistoon taltioiduista valokuvista tunnistaa vielä monta tuttua juniori-ikäistä pelimiestä.

Turun Nappulaliigan toiminnanjohtaja Teuvo Mäkinen on saanut jo vuosien ajan seurata aitiopaikalta, ei pelkästään turkulaisen palloilun kehitystä, vaan myös yhteiskunnan muuttumista ja Turun kaupungin kehittymistä. Seuran toiminta perustuu kaupunginosiin.

– Linna eli kaupungin keskustan joukkue on saanut lisää pelaajia, ilmeisesti lapsiperheitä on taas muuttanut Turun keskustaan. Vastaavasti Aunelassa ikärakenne on vuosien myötä muuttunut ja alueen lapset ovat kasvaneet aikuisikään.

Turun Nappulaliigan ohjelmaan kuuluu sisäisten sarjojen järjestämisen ohella myös leiritoimintaa ja yksittäisten turnausten organisointi. Kesäkuinen naperoturnaus on saanut suojelijakseen itse Lucas Hradeckyn ja niinpä turnauksen nimi onkin nykyään Hradecky Napero Games.

Kyseessä on Nappulaliigan seuran nuorimpien ikäluokkien pelaajille tarkoitettu turnaus. Tänä vuonna turnaukseen osallistui yhteensä 37 joukkuetta. Tunnelma viikonlopun aikana Nappulaliigan omilla Peltolan Kaurakadun tekonurmikentillä oli käsin kosketeltava. Nuorimmat pelaajat olivat alle kouluikäisiä.

Turkulainen Nappulaliigajärjestelmä on ollut Suomessa poikkeuksellista. Seura on vastannut kaupunginosittain nuorempien ikäluokkien jalkapalloharrastuksesta. Vapaaehtoistoiminnan ylle kasaantui taannoin mustia pilviä, kun paikalliset suurseurat lähtivät värväämään jo nuorempia ikäluokkia ja heidän valmentajiaan pois Nappulaliigasta omiin seuroihinsa. Kaikki vanhemmat ja isovanhemmat eivät katsoneet suurseurojen toimintaa hyvillä mielin. Eräs heistä on jälkipolven pelaamista seuraamaan saapunut TPS-ikoni Teuvo Andelmin.

– On väärin, että TPS ja FC Inter käyvät tarkkailemassa ja värväämässä jo nuorempiakin ikäluokkia. Nappulaliiga mahdollistaa pelit lähellä kotona kaveriporukassa eikä vanhempien tarvitse lähteä kuljettamaan lapsiaan seuran harjoituksiin toiselle puolelle kaupunki. Niihin lapset ehtivät hieman vanhempanakin.

Lucas Hradecky, Nappulaliigan entinen pelaaja, on Napero Gamesin suojelija.
Tärkeintä ovat kaverit ja hauskanpito futista pelaamalla. Nuorempien, 6-7-vuotiaiden ottelut ovat vanhemmillekin mitä parhaita viihdettä.
Tärkeintä ovat kaverit ja hauskanpito futista pelaamalla. Nuorempien, 6-7-vuotiaiden ottelut ovat vanhemmillekin mitä parhaita viihdettä.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!