Imatran Valtionhotelli on yksi kaupungin symboleista

ETELÄ-KARJALA / IMATRA – Rohkeasti vain sisälle, vaikka ei olisi tehnyt majapaikkavarausta. Imatran Valtionhotellissa on totuttu satunaisiin vierailijoihin, jotka ovat kiinnostuneet rakennuksen historiasta. Kyseessä on eräs Suomen mielenkiintoisimmista hotelleista, jonka upea junged-ulkonäkö on ihastuttanut matkailijoita jo yli 100 vuoden ajan. Ulkonäkö muistuttaakin enemmän satulinnaa kuin hotellia.

Hotelli tuli tarpeeseen, sillä vieressä sijaitseva Imatrankoski oli ollut jo 1700-luvulta lähtien suosittu tutustumiskohde. Suurkaupunki Pietari ja sen aristokraatit sijaitsivat lähellä. Tiedetään, että jopa keisarinna Katariina Suuri olisi vieraillut seuruineen Imatralla kosken kuohuja ihailemassa.

Kun kaksi ensimmäistä puusta tehtyä hotellia oli tuhoutunut tulipalossa, päätettiin kolmas rakentaa kivestä. Tehtävä annettiin arkkitehti Usko Nyströmille. Vuonna 1903 valmistunut lopputulos ei ole pelkästään Imatran, vaan koko Etelä-Karjalan kaunein rakennus.

Uusi loistohotelli varustettiin kaikilla alan mukavuuksilla: omalla generaattorilla toimiva sähkövalaistus, lämmitysjärjestelmä ja juokseva vesi. Hotellin alkuperäinen nimi oli Grand Hotel Cascade, mutta se vaihdettiin pian Valtionhotelliksi.

Asiakkaat olivat Pietarin ja kotimaamme kermaa. Vain harvalla imatralaisella oli asiaa loistohotelliin. Henkilökunta oli venäläistä ja palvelukielenä oli venäjän ohella ranska. Rautatien rakentamisen jälkeen 1800-luvun loppupuolella Pietarin ylimystöä saapui Imatralle sankoin joukoin.

Kansalaissodan aikana hotelli toimi sotilassairaalana. Talvi- ja jatkosodan aikana Valtionhotelli oli puolustusvoiminen käytössä. Marsalkka Mannerheim oli tuttu näky sotavuosina Imatralla.

Vuosien myötä Valtionhotellia on kunnostettu useita kertoja. Kunnostustöiden avulla on palautettu jugendhotelli alkuperäisen asuunsa. Valtiohotellin viereen on rakennettu nykyaikainen kokous- ja kongressihotelli.

VALTIONHOTELLI

Osoite: Torkkelinkatu 2, Imatra.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys

LUE MYÖS: Kesä 2022 on Rajamuseon näyttelyn viimeinen nykyisissä tiloissa

LUE MYÖS: Teollisuustyöväestön asuntomuseo on tärkeä osa Imatran alueen historiaa

LUE MYÖS: Imatran Veteraanimuseon anti on hätkähdyttävä – kyseessä on kuitenkin yhden perheen koti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.