Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys

ETELÄ-KARJALA / IMATRA – Vaikka vettä ei kuohuisikaan koskessa juuri vierailusi aikana, on näky kuitenkin komea. Mutta aina parempi, jos koski kuohuu vapaasti. Suomen vanhin matkailunähtävyys, Imatrankoski, on tunnettu kansallismaisema, jota on käyty ihailemassa aina ulkomaita myöten jo 1700-luvulla.

Vilkkaimpina aikoina Pietarista tuli useita junavuoroja päivässä Imatralle tuoden Pietarin aatelistoa ihailemaan kosken kuohuja. Eräs arvokkaimmista vierailijoista oli itse keisarinna Katariina II. Matkailijoita varten rakennettiin kosken lähelle kuuluisa Valtionhotelli. Nykyinen kivinen satulinnaan muistuttava rakennus valmistui 1900-luvun alussa.

Saimaan vedet saivat purkautua vapaasti Vuokseen aina vuoteen 1929, kunnes silloinen tasavallan presidentti Relander kävi vihkimässä Suomen suurimman vesivoimalaitoksen. Nykyään vettä juoksutetaan koskessa vain näytösluontoisesti. Silloin väkeä saapuu rantakallioille ja kosken yli johtavalle sillalle tuhatmäärin.

Sulut voidaan avata myös satunnaisesti huoltotoimenpiteitä varten. Siksi kuivassa koskiuomassa liikkuminen on ehdottomasti kielletty. Muutenkin alueella liikkuessa pitää olla varovainen. Kosken ympäristöön perustettiin Suomen ensimmäinen luonnonsuojelualue Kruununpuisto.

Suomen tunnetuin luonnonnähtävyys on ikuistettu lukemattomiin teoksiin. Monet taiteilijat, kirjailijat ja säveltäjät ovat saaneet innoituksensa kosken kuohuista. Onpa moni päättänyt päivänsäkin hyppäämällä kosken pyörteisiin.

Poikkeuksellisen komea luonnonilmiö on synnyttänyt kosken partaalle myös Imatrankosken-nimisen kaupunginosan, josta on kehittynyt vilkas Imatran kaupallinen keskusta ja suosittu asuinalue. Koskivieraillun yhteyteen kannattaa varata aikaa myös Valtiohotellia vastapäätä sijaitsevaan Veteraani- ja lottamuseoon tutustumiseen. Kohde on ällistyttävä.

IMATRANKOSKI

Osoite: Imatrankoskentie 3, Imatra.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Kesä 2022 on Rajamuseon näyttelyn viimeinen nykyisissä tiloissa

LUE MYÖS: Teollisuustyöväestön asuntomuseo on tärkeä osa Imatran alueen historiaa

LUE MYÖS: Imatran Valtionhotelli on yksi kaupungin symboleista

LUE MYÖS: Imatran Veteraanimuseon anti on hätkähdyttävä – kyseessä on kuitenkin yhden perheen koti

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.