Inter-ikoni Henri Lehtonen bongattiin uuteen työhönsä viimeisestä liigapelistään

Viime syksystä tuli jalkapalloilija Henri Lehtoselle ikimuistoinen. FC Inter järjesti seuran suurimmalle ikonille koskettavat läksiäiset. ”Pänän” pitkä jalkapalloura tuli päätökseen lokakuun pimenevässä illassa. Tunteita täynnä olleesta jäähyväisottelusta tuli käännekohta kokeneen pelikenttien sotaratsun elämään.

Jalkapallo huipputasolla sai jäädä. Oli aika aloittaa uusi ura työelämässä, jossa futiksella on pienempi merkitys. Kuten arvata saattaa, jalkapallolla on kuitenkin yhä tärkeä rooli Lehtosen palloiluperheessä.

– Kun tuli tieto, että sopimustani ei uudisteta, meni kolme viikkoa henkisesti toipua tiedosta. Kausi päättyi lokakuun lopussa. Siinä meni pari päivää joukkuekavereiden kanssa itkiessä ja nauraessa. Uusi työni alkoi jo puolentoista viikon päästä. Oli hyvä, että siirtymä uuteen arkeen ja elämään oli nopea, myöntää Lehtonen.

Jalkapallouran jälkeinen työpaikka järjestyi kiinnostavalla tavalla.

– Nykyinen esimieheni, Ojalan Marko, oli katsomassa viimeistä peliäni. Hän otti yhteyttä ja kertoi, että minulle löytyisi ehkä töitä. Itsestäänselvyys työpaikan saanti ei ollut. Ensin piti käydä työhaastattelussa. Enhän minä tiennyt etukäteen mitään myynti- ja rakennusalasta.

Metaplan Oy, Lehtosen nykyinen työnantaja, on Orikedolla sijaitseva rakennusalan tuonti- ja tukkuliike. Viheriöllä Lehtonen tuli tunnetuksi monipuolisena pelaajana. Maalivahdin roolia lukuun ottamatta kaikki muut pelipaikat tulivat tutuiksi. Sama monipuolisuus on nähtävissä uudessakin työpaikassa.

– Olen nyt rakennuspuolen myyntiedustaja. Käyn paljon työmailla tarkistamassa asiakkaittemme tarpeita. Osa työstäni tehdään puhelimitse ja sähköpostilla. Käytännössä teen kaikennäköistä. Välillä olen myymälän puolella, välillä jopa autokuskina. Joskus tarvitaan varastossa apua. Monipuolisesta työnkuvasta on apua, sillä näin oppii parhaiten, miten koko prosessi toimii.

Lehtosen peliura oli poikkeuksellinen. Ensimmäinen aikuisten peli tuli pelattua vuonna 1998. Vuosien ajan päivän rutiinit ja pukukoppielämä tulivat tutuiksi. Hyppy uusiin kuvioihin ei ollut helppo.

– Aluksi jännitti pirusti, kun en tarkkaan tiennyt, mihin astun. Tässä työssä menee pitkään, ennen kuin oppii yrityksen järjestelmät ja tuotteet. Ensimmäiset kolme kuukautta olivat vaikeita. Meillä on 15 000 eri nimikettä. Joka päivä oppii uutta.

Lehtonen kaipaa yhä bussimatkojen korttirinkiä ja pukukoppielämää. Jälkimmäiseen tuo helpotusta jatkamalla pelaamista Jyrkkälän Tykeissä.

– Jytyssä on vanhanajan pukukoppimeininkiä. Veikkausliigassa pukukoppielämä on muuttunut vanhoista hyvistä ajoista. Porukka on nuorentunut. Nyt ollaan enemmän omissa oloissaan, räplätään puhelimia ja kuunnellaan omaa musiikkia.

Kun Lehtosen Veikkausliigaura FC Interissä päättyi, hän ei saanut tarjouksia muiltakaan pääsarjatason seuroilta. Eikä niillä olisi ollut merkitystäkään, sillä Pänää kiinnosti pelata vielä yhdessä isoveljensä Petri Lehtosen kanssa.

– Kun tiesin aktiiviuran loppuvan, niin ensimmäinen ajastus oli päästä pelaamaan isoveljeni kanssa. Yhdessä on paljon treenattu, mutta yhteisiä virallisia pelejä ei ole kuin pari. Kauden kaikissa Jytyn peleissä olen ollut mukana. Myös jokaisessa harjoituksissa pyrin käymään ja osallistumaan Jyty-hengen mukaisesti talkoisiin.

Vaikka Lehtosen peliuralle ei osunut pahoja loukkaantumisia, uuden arjen myötä aktiivijalkapalloilijalle tutut kolotukset ovat jääneet pois. Uutta on myös perheenisän lisääntynyt vapaa-aika. Kolmilapsisen perheen isän arkeen kuuluu jalkapalloa harrastavien poikien vieminen harjoituksiin ja toimiminen joukkueen valmennusapuna.

– Nuorimmaisen jalkapalloura alkoi viikonloppuna 4-vuotiaana Turun Nappulaliigan Naperoturnauksessa.

Henri Lehtosen jäähyväisottelusta syksyllä 2017 tuli ikimuistoinen. Koko perhe oli paikalla.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!