Inter-ikonin ikimuistoinen ilta

On vain yksi Pänä Lehtonen! On vain yksi Pänä Lehtonen! On vain yksi Pänä Lehtonen. FC Interin kannattajat hoilasivat suosikkinsa nimeä kovaa ja hartaasti läpi ottelun.

Lokakuun syysillasta tuli 37-vuotiaalle Henri Lehtoselle ikimuistoinen.

Näitä tunnetta tihkuvia futiskenttien tilaisuuksia pääsee näkemään ja kokemaan nykyisin harvakseltaan. Kovin ovat vähissä kokeneet sotaratsut, jotka ovat edustaneet pitkän ja ansiokkaan uransa aikana vain yhtä seuraa.

Paikalla oli tietysti Lehtosen koko perhe sekä monta vanhaa pelikaveria. Eräs illan koskettavimmista hetkistä oli, kun ottelun jälkeen isoveli Petri “Pedro” Lehtonen, pikkuveljensä esikuva, otti pelikentät Veikkausliigatasolla jättävän Henrin syleilyynsä. Veljesten ilmeet olivat paljon kertovat.

Pienoinen kohina Lehtosen uran päättymisestä alkoi, kun Inter-ikoni itse kertoi tunteikkaasti Facebookissa: ”Surullisin ja haikein mielin joudun ilmoittamaan, että urani ammattilaisjalkapalloilijana saattaa olla päättymässä tähän kauteen. Sain kuulla tiedon, ettei pelaajasopimustani enää jatkettaisi ensi kaudelle.”

Kirjoitus synnytti palauteryöpyn, jossa kritiikki kohdistui Lehtosen työnantajaan, FC Interiin. Moni koki, miten seura on hoitanut asian tyylittömästi. Ryöpytys saattoi olla ennenaikaista, sillä todellisuudessa FC Inter järjesti ikimuistoiset jäähyväiset seuralegendalle. Seura arvostaa pitkäaikaista edustusjoukkueen ikonia ja kapteenia.

Iso kiitos läksiäisten tunnelmalta menee valmentaja Fabrizio Piccaretalle. Moni muistaa, miten legenda Sami Hyypiä sai kokea jäähyväisottelussaan. Liverpoolin omapäinen manageri Rafael Benitez vaihtoi Hyypiän kentälle vasta juuri ennen ottelun loppua, vaikka itse ottelulla Tottenhamia vastaan ei ollut sarjasijoituksen kannalta mitään merkitystä. Kannattajat olivat laulaneet koko ottelun ajan Hyypiälle.

Piccareta juoksutti kentälle joukkueen, jossa peliaikaa saivat monet nuoret. Mukana olivat myös pelaajat, jotka eivät enää ensi kaudella pelaa Turussa. Lehtosen käsivartta koristi tuttu kapteeninnauha, kuten monina Inter-vuosina aikaisemmin.

Kun toista jaksoa oli jäljellä puolisentuntia, tuli ottelun odotetuin vaihto. Peli keskeytettiin toviksi. Niin yleisö kuin FC Interin ja HJK:n pelaajatkin antoivat Lehtoselle isot aplodit. Henri otti kipparitunnuksen käsivarrestaan ja antoi sen tuleville vastuunkantajille. Kuin symbolisesti kentän nuorimmainen 16-vuotias Elias Mastokangas taisi saada Lehtosen kapteeninauhan lopulta muistoksi käsivarteensa. Tulevaisuudenlupaus ei ollut edes syntynyt silloin, kun Lehtonen pelasi ensimmäisen pääsarjaottelunsa.

Joukkuekaverit muistelivat ystäväänsä näin:

”Kapteeni. Olet aina johtanut esimerkilläsi, niin kentällä, kuin kentän ulkopuolellakin. Jokapäiväinen ammattimaisuutesi ja asenteesi ovat asioita, joista jokaisen pitäisi ottaa mallia. Ystävä. Suuri sydän ja mahtava ystävä, jonka puujalkavitsejä tulee ikävä.” (Ari Nyman)

“Korttipöytien keisari, väsymätön taistelija ja esimerkillään johtava kapteeni. Sain istua monta vuotta tämän legendan vieressä Interin pukuhuoneessa. Kapteeni, joka ei väsynyt oikeastaan koskaan. Ei kentällä, eikä kentän ulkopuolella.”(Severi Paajanen)

”Otit huomioon aina kaikki ja olit kaikin puolin reilu joukkuepelaaja. Yksi aikakausi on nyt päättymässä, mutta taistelijaluonteesi tulee takuuvarmasti ohjaamaan sinut kohti uusia seikkailuja työelämässä.” (Magnus Bahne)

“Aivan huikea kuntoihme. Niin luinen kroppa, että aina samaan tilanteeseen mennessä tiesi jo etukäteen kohta jonkun paikan olevan mustelmilla. Viime aikoina ollut vähän ikävä niitä värjättyjä hiuksia, mutta taatut puujalkavitsit saavat aina hymyn huulille.” (Joni Aho)

”Pänä on Inter-legenda ja joukkueen symboli, kuten Francesco Totti oli AS Romassa ja Paolo Maldini AC Milanissa. Olen tyytyväinen, että minulla on ollut kunnia tehdä töitä hänen kaltaisen ammattilaisen kanssa. Vaikka hän nyt pelaajana täällä lopettaakin, tulee hänen kaltaisensa legendat olemaan aina iso osa tätä seuraa.”(Fabrizio Piccareta)

Jatkossa perheen isää Henri Lehtosta nähdään useammin kotona. Vaimo Hanna ja lapset ovat olleet tuttu näky FC Interin kotiotteluissa.
Kaksi FC Interin seuralegendaa ja veljestä, Henri ja Petri Lehtonen.
Seuran onnittelut komeasta urasta.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!