Pubeissa purraan Aten pähkinöitä

Yli tuhat tietokilpailua kuulostaa suurelta lukemalta. Iso se onkin, kun ottaa huomioon, että Jari ”Ate” Nummiselta on mennyt aikaa urakkaan vain runsas pari vuotta!

Erityistä on se, että Ate ei ole ollut visoissa kilpailijana, vaan kysymystentekijänä. Ilmiselvästi mies on hurahtanut tietokilpailuihin ja niiden järjestämiseen, kun lyhyessä ajassa on syntynyt jo yli 33 000 kysymystä.

Tampere on Suomen pubivisakaupunki. Paikallisissa baareissa järjestetään viikon aikana kymmeniä visoja. Tampereella pelkästään yhden illan aikana voi olla tarjolla parikymmentäkin tietokilpailua. Innostus pubivisailuun on rantautunut myös Turkuun. Jokaisena viikonpäivänä on kisa menossa jossain Turun baarissa. Näistä monet ovat Jari Nummisen järjestämiä.

– Tietokilpailut ovat kiinnostaneet jo pikkupojasta lähtien. Osallistuin eräässä Turun pubissa ensin kilpailijana visailuun ja pian siirryin itse vetäjäksi. Siitä se lähti. Mukaan tuli vähitellen uusia pubeja. Nyt niitä on viikossa mukana vakituisesti kymmenkunta. Vilkkaimpina päivinä on kolmekin visaa eri paikoissa. Ainoastaan sunnuntaina ja maanantaina pidän vapaata. Kesällä pidin yhteensä vain neljä vapaapäivää, kertoo Jari Numminen.

Hyvä tietokilpailukysymys on sellainen, mitä kaikki eivät tiedä, mutta kysymys ei saa olla myöskään liian helppo. Jarin etu on se, että hän tuntee hyvin kilpailuun osallistujat ja heidän tietotasonsa.

– Koska taso eri pubeissa vaihtelee, pystyn kohdistamaan kysymykset osallistujien mukaan. Välillä helpotetaan, välillä voidaan kysyä vaikeampia kysymyksiä. Turku-aiheiset paikalliskysymykset ovat aina suosittuja. Tärkeintä on se, että kaikilla on hauskaa. Visailu ei saa koskaan olla haudanvakavaa.

Jari laatii kysymykset seuraamalla ajankohtaisia tapahtumia. Kirjaston lukusali ja sen tarjoamat lehdet ovat tulleet tutuiksi. Yhdessä visassa kysytään kysymyksiä useilta eri aihealueilta. Pubeissa pyörivistä kaupallisista visoista poiketen Aten visoissa ei kysellä BB-talojen tai uusimpien tietokonepelien sankareita. Aten kysymykset on suunnattu aikuisväestölle. Yleissivistys ja hyvät hoksottimet ovat tärkeitä.

Joka kisassa parhaat palkitaan ja visakauden päätteeksi menestyneille joukkueille Ate järjestää Turku-finaalin, kauden päätöstapahtuman.

– Finaalissa on aina hieno tunnelma. Syödään, juodaan ja visaillaan Turun mestaruudesta. Paikalla on aina noin 150 osallistujaa.

Monet Aten visailuun osallistuvat kiertävät pubista toiseen. Osallistuupa osa jopa jokaiseen visaan viikon aikana. Eräs innokkaimmista on Leo Lindstedt, vireä eläkeläinen.

– Aten visat ovat tärkeä osa arkea. Joukkuevisat kasvattavat yhteisöllisyyttä. Ne ovat hauskaa ja mainiota ei-tosikkomaista kisailua. Joskus harmittaa kun tietää, mutta ei muista, joskus iloitsee kun osaa päätellä. On haastetta seurata niin paikallisia kuin yhteiskunnallisia tapahtumia.  Aten visat merkitsevät meille eläkeläisille terveyttä, haasteita, sosiaalista kanssakäymistä, uusia ystäviä ja kavereita, kertoo Leo Lindstedt.

Visakauden päätteeksi Turun pubien menestyneimmät joukkueet osallistuvat Turku-finaaliin. Tunnelma on tiivis, mutta järjestäjän, Jari Nummisen (selin), mielestä pubivisat eivät ole haudanvakavia tapahtumia.

ETUSIVU