Urheiluakatemiasta huippuolosuhteet huippu-urheilijalle

“Lopetin kouluhommat, katsellaan sitä sitten joskus, jos vielä on tarvetta”, totesi toisen polven rallilahjakkuus Kalle Rovanperä. Samaan lopputulokseen päätyi taitoluistelija Emmi Peltonen. Heidän mielestään koulusivistyksen tai ammatin hankkiminen haittaa tavoitteellista urheilua.

Osa ymmärtää edellä mainittujen lahjakkuuksien uravalinnat. Osa varoittelee urheilu-uran lyhyydestä ja tyhjän päälle putoamisesta. Onneksi urheilun ja opiskelun yhdistäminen on tehty Suomessa joustavaksi. Lopputulos on nuoresta itsestä kiinni.

Turun Seudun Urheiluakatemia. Kuulostaa hienolta. Valmistuukohan sieltä liikuntatieteen maistereita ja tohtoreita? Todellisuudessa kyse on paljon arkisemmasta asiasta. Turun Seudun Urheiluakatemian (TSUA) tavoitteena on muun muassa avittaa nuorten urheilijoiden opiskelua ja ammattiin valmistumista aina perusopetuksesta alkaen.

Urheiluakatemiaa ei pidä sekoittaa toisen asteen urheilulukioon. Esimerkiksi Turussa Kerttulin urheilulukio on osa urheiluakatemian toimintaa. Muita toisen asteen yhteistyökumppaneita ovat Turun Ammatti-instituutti ja ruotsinkielinen Katedralskolan i Åbo.

TSUA ulottaa toimintansa myös toisen asteen oppilaitosten ulkopuolelle korkeakouluihin (Turun yliopisto, Åbo Akademi, AMK) ja perusopetuksen puolelle. Näin urheilusta kiinnostuneet lahjakkaat nuoret saavat koulutyön ohella valmennusta aina valmistumiseensa asti. Kyseessä on ainutlaatuisesta urheilijan polusta. Lahjakkaimmilla urheiluakatemian urheilijoilla on tavoitteena olympialaiset.

Päivittäisen valmennusavun ohella urheilijat saavat käyttöönsä ison joukon asiantuntijoita.

– Urheiluakatemian urheilijoille tarjotaan muun muassa omalääkäri-, fysioterapia-, ravitsemus ja urheilupsykologiapalvelut, kertoo Janne Salmi, entinen suunnistuksen maailmanmestari, nykyinen TSUA:n valmennuskoordinaattori.

Urheiluakatemioita on Suomessa parikymmentä. Niiden valtakunnallisesta kehittämisestä vastaa Suomen Olympiakomitea, joka osaltaan rahoittaa toiminnan. Kustannuksiin osallistuvat myös Turun kaupunki, naapurikunnat ja -kaupungit, opetus- ja kulttuuriministeriö, korkeakoulut, lajiliitot ja seurat.

Akatemioiden muodostama yhteistyöverkosto rakennettiin tukemaan jo olemassa olevaa toisen asteen urheilupainotteisia kouluja. Useimmat nuorista haluaa jatkaa opintojaan korkea-asteella. Ennen urheiluakatemioita oli haastavaa yhdistää esimerkiksi korkeakoulutasoisia tai ammatillisia opintoja tavoitteellisen urheilun kanssa.

– Mukana akatemian toiminnassa on myös aikuisurheilijoita, kuten seiväshyppääjä Minna Nikkanen. Osa näistä aikuisurheilijoista on ammattilaisia, osa on jo mukana työelämässä.

Aikuisurheilijat on jaettu tason mukaan eri ryhmiin. Huippuryhmään kuluu oman lajinsa huiput. Haastajaryhmä muodostuu nuorista tulevaisuuden lupauksista. Kolmas ryhmä on muut aikuisurheilijat. Tämän lisäksi toiminnassa on mukana urheilulukiolaisia, ammatillisen puolen opiskelijoita sekä yläkouluikäisiä. Urheiluakatemiaan kuuluu yhteensä 1 200 urheilijaa. Valmentajaverkostossa toimii yli 100 valmentajaa.

Oleellinen osa urheiluakatemian toimintaa on aamuharjoitusten organisointi. Seurasidonnaisuuksista riippumatta lajin lahjakkaimmat urheilijat harjoittelevat yhdessä ammattivalmentajan johdolla. Näin valmennusryhmien taso pysyy korkeana ja urheilijat saavat laadukasta valmennusta. Joissakin lajeissa, kuten jalkapallossa, seurat vastaavat valmennuksesta.

Harjoituspaikkoina toimivat Turun kaupungin tarjoamat liikunta- ja urheilutilat, joita kaikki urheiluakatemiaan hyväksytyt urheilijat saavat käyttää maksutta. Illalla urheilijat osallistuvat oman seuransa harjoituksiin.

Urheiluakatemiaan valitaan urheilijat yksilöinä, myös joukkueurheilun edustajat. Jokaiselle räätälöidään henkilökohtainen opintosuunnitelma, joka mahdollistaa joustavan opiskelun ja harjoittelun.

– Oleellinen osa akatemian toimintaa on urheilijan hyvinvointi. Meille on tärkeää, että urheilija voi hyvin fyysisesti ja psyykkisesti sekä voi harrastaa lajiaan mahdollisimman pitkään. Tämä on toimintamme kivijalka ja sen päälle tulee laadukas valmennus. Urheilijaa tuetaan kokonaisuutena.

ETUSIVU