Jaakko Hautamäki – räkänokasta liigatason pelaajaksi

– Olin räkänokka, kun lähdin, ja olin räkänokka, kun palasin.

Näin hauskasti kuvaa naama naurussa Rexel Oy:n asiakkuuspäällikkö, tradenomi Jaakko Hautamäki peliuransa alkuvaiheita ja lyhyeksi jäänyttä Sveitsin visiittiään. Paljon on tapahtunut niiden vuosien jälkeen, kun nuori ruskolainen ilmestyi FBC Turun salibandyharjoituksiin.

Kesti pitkään ennen kuin Turun yöelämään perehtyneestä antoine griezmannin -näköisestä hurmurista tuli kunnon pelimies.

– Kaikki muut asiat, kuten yökerhot ja opiskelijabileet, kiinnostivat enemmän kuin salibandy. Mutta kasvoin henkisesti. Löytyi tyttöystävä ja elämä rauhoittui. Niinpä halusin kokeilla sählyn pelaamista oikein kunnolla, katsoa mihin asti rahkeeni riittävät.

Ja pitkälle ovat riittäneet. Liigapelaaja Hautamäen omintakeisia rangaistuslaukauksia on ihailtu youtuben välityksellä koko maassa.

Salibandymaila tarttui Hautamäen käteen myöhemmin kuin kavereilla.

– Muutimme Turusta Ruskon perämetsään, kun olin alakouluikäinen. Pelasin futista Ruskon Pallossa. Siellä pelasi myös vahtolaisia, kuten Aku Kuikka ja Anssi Ala-Nissilä. He pyysivät pelaamaan salibandyä Team-17 -joukkueeseen.

Salibandy sai kuitenkin toviksi väistyä, koska jalkapallosta tuli Jaakon päälaji.

– Pelasin Turussa TPK:ssa aina 15-vuotiaaksi asti. Mutta, kun kaikki parhaat kaverini pelasivat salibandyä, vaihdoin lajia. Kaverit pelasivat FBC:ssä, joten tulin perässä ja lopetin jalkapallon.

FBC Turun Ville Lintunen muistaa hyvin, kun pari autolastillista poikia alkoi ilmestyä Vahdon ja Ruskon suunnalta junnujoukkueen harjoituksiin.

– Jaakko oli hyväntahtoinen sähläri, aina sattuu ja tapahtuu -kaveri, mutta otti pelaamisen tosissaan. Koomista on se, kun nykyisin taitavana rankkarispesialistina tunnettu kaveri oli junnuna ihan onneton, yhtäkään rankkaria ei tainnut mennä sisään. Into ratkaista pelejä oli kuitenkin suuri.

Syksyllä 2010 Hautamäki siirtyi FBC Turun divarijoukkueesta TPS:n liigajoukkueeseen.

– Tepsin sen aikainen organisaatio ei ollut vielä kunnossa. Vaatimustasokaan ei ollut korkea, vaikka joukkueessa oli useita urheilullisia pelaajia. Joukkue oli liigan häntäpäässä. Eikä oma kausikaan ollut erityinen.

Yhden TPS-kauden jälkeen Hautamäki siirtyi Sveitsiin, mutta palasi sieltä kesken kauden FBC Turkuun.

– Kun räkänokka-aikani oli ohi, aloin oikeasti miettimään menestymistä. Halusin näyttää, että osaan pelata. Otin yhteyttä TPS:n valmentaja Aki Vilanderiin.

Pelit alkoivat kulkea mustavalkoisessa seurassa. Hautamäki otti kolmen vuoden aikana isoja askeleita pelaajana. Pisteitä kertyi mukavasti. Neljäs ja viimeiseksi jäänyt vuosi oli kuitenkin ongelmallinen.

– Viime kaudella pääsin nilkkavaivojen takia vasta pudotuspeleihin. Molemmat nilkat olisi pitänyt leikata jo muutama vuosi sitten. Talvella ehdin miettiä loukkaantuneena lopettamista. Pudotuspeleissä oma kenttäni oli TPS:n sarjan paras, mutta näyttöni ei ilmeisesti riittänyt. Hopeamitaleiden jälkeen olisin halunnut jatkaa, mutta TPS:n uusi valmentaja totesi, että ei ole käyttöä.

Vaikka Hautamäki olisi halunnut jatkaa liigatasolla, on mies erittäin tyytyväinen nykytilanteeseen. Tuttu seura ja tutut kaverit ottivat paluumuuttajan mielellään takaisin.

– Tosi hyvillä mielin tulin takaisin. Olen todella tyytyväinen.

Asiakkuuspäällikkö Hautamäki työntouhussa kaukalon ulkopuolella.

ETUSIVU