Jalkapallon alasarjoille lisää näkyvyyttä

Jalkapalloa pelataan alasarjoissakin. Vaikka taitotaso ei yllä Veikkausliigatasolle, on otteluissa tunnetta sitäkin enemmän. Valtamedian kiinnostus on kuitenkin vähäistä. Palstatilaa ei irtoa alasarjojen futisjoukkueille.

Toista oli ennen. Varttuneempi väki muistaa, miten vuosikymmeniä sitten Turun alueen valtalehdissä Kolmosen otteluita raportoitiin innokkaasti. Ajat muuttuivat ja pääsarjapalloilu vei tilan paikallisilta alasarjan futisuutisilta.

Kiinnostus alasarjoihin ei ole kuitenkaan kadonnut. Moni jalkapallon ystävä seuraa, mitä tapahtuu alemmilla sarjatasoilla. Etenkin pienemmillä paikkakunnilla oman kylän joukkueen menestys kiinnostaa. Sauvossa tai Maskussa yleisömäärät ovat hienot. Viime kauden päätteeksi Kakkoseen noussut Kaarinan Pojat valittiin Suomen Vuoden Urheiluseuraksi.

Mediamaailma muuttuu ja uusia mahdollisuuksia otetaan käyttöön. Länsi-Suomen miesten Kakkonen ja Kolmonen saavat nyt enemmän näkyvyyttä eri kanavissa. Seuroja on innostettu jo ennenkin tarjoamaan otteluistaan live-seurantaan. Tälle kaudelle Kolmosen ottelutapahtuman reaaliaikainen seuranta on tehty pakolliseksi. Otteluiden tilastotapahtumia on mukava seurata, vaikka ei olisi itse paikalla.

Länsi-Suomen Kolmonen saa lisänäkyvyyttä, kun Monskan näköradio välittää kerran kuukaudessa tunnelmia yhdestä valitusta ottelusta. Kuukauden otteluita ennakkostudioineen tulee pitkälle syksyyn. Tavoite on, että sarjan jokainen joukkue saa näkyvyyttä. Ottelut selostaa Mikko Seppälä ja ne ovat nähtävissä kaikille kiinnostuneille maksutta Turun Sanomien verkkosivuilla.

Pallopiiri julkaisee jokaiselta ottelukierrokselta nettisivuillaan Kolmosen viikkoraportin ja palkitsee kuukauden pelaajan. Kolmosen pelaajat äänestävät kauden päätteeksi koko sarjan vuoden pelaajan.

Myös Kakkosessa pelaavan KaaPon kotiotteluita voi seurata verkossa. Toteutuksesta vastaa valtakunnallinen EOM-jalkapallolehti, joka on erikoistunut kertomaan suomalaisesta jalkapallosta. KaaPon kaikki yksitoista kotiottelua videoidaan suorina lähetyksinä YouTubeen. Ottelulähetykset koostuvat ennakko- ja jälkistudioista sekä itse ottelusta. Lähetysten tekijöinä ovat Kimmo Muttilainen ja Tero Karinti.

Uusi paikalliseen jalkapalloon keskittyvä on myös Jan Sundmanin ylläpitämä Kupittaa 5, joka FB-sivujen ohella kertoo futisaiheisilla podcast-lähetyksillään, mitä tapahtuu alueen eri palloilusarjoissa. Kattava kattaus ulottuu Veikkausliigasta aina Länsi-Suomen piirin Neloseen asti.

Yhteistä Monskan näköradion, EOM-jalkapallolehden ja Kupittaa 5:n hankkeilla on talkoohenki eli rakkaus lajiin. Kustannukset ovat kiusana, kun tuloja ei tule. Sen sijaan projektit vaativat sitoutumista, verbaalisia kykyjä, teknistä ammattitaitoa ja intomielistä suhtautumista jalkapalloon.

EOM-jalkapallolehden Kimmo Muttilainen (vas.), Tero Karinti ja Tomppa Vesalainen välittävät live-lähetyksillään verkkoon kaikki KaaPon kotiottelut.

ETUSIVU

Yhteistyössä

Jälkipeli kurkistaa kulissien taakse.
Nostaa esiin urheilun arjen sankareita ja mielenkiintoisia tarinoita, jotka harvemmin saavat julkisuutta. Yli lajirajojen. Herkullisimmatkaan tarinat eivät katoa, vaan löytyvät Jälkipeli-sivuilta. Kerro oma ehdotuksesi, niin Jälkipeli tulee paikalle!