Jasper Rannisto on pesunkestävä Stadin kingi

Mies voi lähteä Stadista, mutta stadilaisuus ei lähde miehestä. TUTO Hockeyn tuorein tulokas Jasper Rannisto on pesunkestävä Stadin kingi. Kyseessä ei ole kuitenkaan pääkaupungin slangia viljelevä kukkopoika, vaan hyväkäytöksinen ja nauravainen nuorukainen, jolle jääkiekko on arjen tärkein asia.

Rannisto siirtyi Turkuun ja Tutoon selvän syyn takia. Pohjanoksa, Janatuinen, Valtola, Hakulinen, Kähkönen, Lindsten, Kuru…Rannisto haluaa Mestiksestä Liigaan ponnistaneiden pelaajalistan jatkoksi. Tähän Tuto tarjoaa hyvän lähtökohdan.

Ranniston tulo Turkuun oli vähemmän hohdokas. Valonheittimet ja kamerat oli suunnattu lehdistötilaisuuden päätähtiin. KHL-tähdet Dmitry Megalinsky ja Aleksander Nikulin kiinnostivat mediaa enemmän kuin sivusta tapahtumia seurannut hymyilevä Rannisto. Yhden liigaottelun meriitillä ei ihan vielä pärjää yhteensä yli 800 KHL-ottelun pelimiehille.

– Olihan se hauska tilanne, kun paikalla oli pari vähän kovempaa pelimiestä. Mutta aina kun on mahdollista, asenne pitää olla positiivinen. Negatiivinen asenne ei tuota kenellekään hyvää, muistuttaa aina hyväntuulinen Rannisto.

HIFK on eräs Suomen tunnetuimmista seurabrändeistä. Joukkueessa on pelannut monta oman aikakauden suurta nimeä. Esimerkiksi Matti Hagman oli yksi seuratuimmista julkisuuden henkilöistä. HIFK:n kapteeni nautti rokkitähden suosiosta. Stadin kingin ego oli usein seuran logoakin suurempi.

– Joo, kyllä tiedän, vastaa Rannisto, kun varmistan häneltä, onko hän aito hifkiläinen. Rannisto on kuullut nimen Carl Brewer.

Kyseessä on legendaarinen Kanadasta Helsinkiin tullut pelaajavalmentaja, joka omalla persoonallaan loi myyttisen mielikuvan punanuttujen fyysisestä pelitavasta.

– Kyllä kaikki jäähallissa tietää, kenestä on kysymys. Yksi hallin iso käytävä on nimetty hänen mukaansa. Ehkä hänen perintönsä tarkoittaa minulle sitä, että ei ole olemassa tekosyitä. Jos vähän sattuu, niin purraan vain hammasta ja mennään eteenpäin. Kysymys on tietynlaisesta asenteesta. Kyllä aikaisempien sukupolvien pelaajat ovat jättäneet jälkensä seurakulttuuriin.

Isä varmisti, että pojan valinta oli HIFK.

– Seurasin isoveljieni perässä jääkiekon pariin. Isäni piti huolen siitä, että seuraksi valikoitui HIFK. Eli olen aloittanut lätkäurani seuran kiekkokoulusta. Sen jälkeen olen harrastanut vain jääkiekkoa enkä muita urheilulajeja. Olen käynyt läpi kaikki IFK:n juniorikäluokat.

Ranniston pelit sujuivat siihen malliin, että hän sai kutsun nuorempien ikäluokkien maajoukkueturnauksiin. Ansioluetteloon on merkitty yli kolmekymmentä maaottelua. Ennen Turkuun tuloa Rannisto pelasi alkukauden HIFK:n A-nuorissa. 42 ottelussa pakin paikalla pelaavalle Jasperille kertyi yhteensä 20 pistettä.

Kaudella 2018-2019 Rannisto vietti vuoden Kanadassa pelaamalla Quebecin osavaltiossa juniorisarjaa.

– Kun lähdin sinne, olin vielä 17-vuotias. Asuin paikallisessa perheessä. Kävi hyvä tuuri, kun asuin yhdessä Anttalaisen Aleksin kanssa. Molemmat isoveljeni olivat jo olleet vuorollaan vaihto-oppilaina Yhdysvalloissa. Faija kannusti minuakin lähtemään, toteamalla sinne vaan rohkeasti.

HIFK on usein vihatuin vastustaja. Muut toivovat aina eniten stadilaisten voittamista. Koetaanko tämä HIFK:ssa rasitteena?

– Se on vaan etu. Koskaan et voi vetää puolivaloilla. Se sytyttää aina. Pienemmilläkin paikkakunnilla HIFK tunnetaan. Kun on kasvanut koko nuoruutensa HIFK:ssa, olen ylpeä termistä Stadin kingi. Seura on ollut minulle kuin toinen perhe.

Ranniston suuri unelma on päästä pelaamaan kasvattajaseuransa liigajoukkueessa. Yksi liigapeli tuli jo ikuistettua tilastoihin.

– Tosin en päässyt ottelussa kertaakaan jäälle. Istuin penkillä seitsemäntenä pakkina.

Rannisto sai alkukaudella hyvin peliaikaa HIFK:n A-junioreissa, mutta tavoitteellinen pelaaja halusi päästä pelaamaan miesten pelejä.

– Haluan päästä urallani eteenpäin. Miesten pelit kehittävät enemmän kuin junioripelit. Tutossa on siihen mahdollisuus. Turussa voisin pelata myös A-junioreiden otteluita. Tärkeintä on päästä pelaamaan mahdollisimman paljon.

Vaikka Ranniston tavoite on päästä Liigaan, ensin pitää saada peliaikaa Mestiksessä.

– Lähitavoitteeni on ottaa Mestis-joukkueesta oman paikkani kokoonpanosta.

ASM-joukkueen valmentaja Tommi Elomo on jo ehtinyt tutustua Rannistoon.

– Kaikesta tekemisestä näkyy, että kyseessä on tulevaisuudessa liigapakki. Muutaman vuoden kuluttua pelaa ihan varmasti Liigassa. On fyysisesti kova ja pystyy tekemään kiekon kanssa muutakin kuin lyömään sitä ränniin.

Niko Ahoniemi on saanut liehuletti Rannistosta kovan haastajan.

ETUSIVU