Jokioisten museorautatie huokuu entisaikojen nostalgiaa

KANTA-HÄME / JOKIOINEN – Kesäinen sunnuntaipäivä on paras vierailuajankohta. Silloin on ajopäivä. Halukkaat voivat ostaa biletin nostalgiaa huokuvalle kapearaiteiselle junamatkalle. Museojunat liikennöivät kesä-, heinä- ja elokuussa. Matkan voi aloittaa Humppilasta, Jokioisista tai Minkiön asemalta, jossa on nähtävänä alkuperäinen asemaympäristö kalustohalleineen. Sunnuntaisin kävijöitä palvelee myös kahvila ja matkamuistomyymälä.

Alkuperäisestä 23 kilometrin rataosuudesta (Humppila-Forssa) on jäljellä 14 kilometriä. Raideleveys on 750 millimetriä. Kapeamman raideleveyden valintaa perusteltiin halvemman hinnan vuoksi. Liikenne aloitettiin vuonna 1898. Rautatie perustettiin hoitamaan Jokioisten ja Forssan teollisuustuotteiden kuljetuksia.

Jokioisten metallituotteet ja Forssan kankaat saatiin markkinoille Humppilan leveäraideradan avulla. Myös raaka-aineet saatiin kuljetettua tehtaisiin kiskoliikenteen avulla.

Tavaraliikenteen ohella aloitettiin myös henkilöliikenne. Mukaan kyytiin pääsi muutamilta seisakkeiltakin. Sotavuosien jälkeen lisääntyvä autoliikenne vähensi henkilöliikennettä. 1950-luvulla lakkautettiin viimeiset matkustajia kuljettavat junavuorot. Tavaraa kuljetettiin vielä 1970-luvun alkuun. Kalusto oli vanhentunut ja rata oli huonossa kunnossa. Kilpailukyvyn säilyttäminen olisi vaatinut mittavia investointeja. Siihen ei ollut halukkuutta.

Lakkautuspäätöksen jälkeen osa rautatiestä purettiin. Kaikkea ei kuitenkaan lakkautettu, sillä aktiiviset rautatieharrastajat aloittivat talkootyöllä radan ja kaluston kunnostamisen. Vanhoja höyryvetureita korjattiin ajokuntoon. Radan loppuaikoina liikennettä hoidettiin dieselvetureilla.

Jokioisten Museorautatie omistaa myös ajokuntoisia dieselvetureita. Tavaravaunuja oli aikoinaan yhteensä satakunta. Monet näistä vaunuista on edelleen jäljellä.

Ennen vierailua kannattaa tutustua Museorautatien internetsivuihin. Sieltä näkee esimerkiksi juna-aikataulut.

JOKIOISTEN MUSEORAUTATIE

Osoite: Kiipuntie 49, Minkiö (Jokioinen).

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Elonkierto on suunnattu lapsiperheille

LUE MYÖS: Jokioisten kartanolla on hieno tarina kerrottavanaan

LUE MYÖS: Miina Sillanpään muistomerkki löytyy Jokioisilta

LUE MYÖS: Jokioisten Pappilamuseossa elämänmeno on saatu hyvin aidoksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.