Miina Sillanpään muistomerkki löytyy Jokioisilta

KANTA-HÄME / JOKIOINEN – Talousneuvos Miina Sillanpää oli itse pitämässä juhlapuhetta runsaslukuiselle yleisölle. Lokakuussa 1951 paljastettiin hänelle omistettu muistomerkki Jokioisissa, samalla paikalla, missä oli sijainnut hänen syntymäkotinsa.

Graniittinen muistokivi löytyy Jokioisten Pappilamuseon pihapiirin läheisyydestä Vaulammille johtavan tien varrelta. Pappilamuseon yläkertaan on kerätty Miinalle kuuluneita esineitä.

Nimi Miina Sillanpää on useimmille tuttu. Sen sijaan hänen alkuperäinen nimensä, Vilhelmiina Riktig, kuulostaa vieraammalta. Miina muutti nimensä muuttaessaan pois kotoa. Tuleva suurnainen syntyi kesäkuussa 1866 Jokioisten Ojaisten kylässä torppari Juho ja Leenan Riktigin monilapsiseen perheeseen. Isä kuului Jokioisten kartanon torppareihin.

Miinalta jäi kokematta varsinainen lapsuus, sillä tuohon aikaan oli Suomessa nälkävuodet. Köyhän torpan lapset joutuivat jo nuorena töihin. Miina pääsi 12-vuotiaana Forssan puuvillakehräämöön. Forssaan oli matkaa kymmenen kilometriä, joten kotiin pääsi vain viikonloppuisin.

Muutaman vuoden kuluttua Miina palasi takaisin Jokioisille ja meni 16-vuotiaana Ferrarian naulatehtaalle. Pari vuotta myöhemmin, 18-vuotiaana, Miinalle tarjoutui tilaisuus lähteä Porvooseen piikoomaan. Kouluja Miina ei ehtinyt juurikaan käydä. Yleinen oppivelvollisuus ei ollut vielä voimassa. Nuori tyttö kävi vain pari vuotta kiertokoulua ja tovin tehtaankoulua. Miina oli kuitenkin nopea oppimaan ja ahkera lukemaan.

Vaatimattomasta koulutuksestaan huolimatta Miina Sillanpää eteni työelämässä. Hän teki merkittävän uran eduskunnassa Sosiaalidemokraattisen puoleen edustajana. Hän toimi kansanedustajana kaikkiaan 38 vuotta. Sillanpää on yhä Suomen pitkäaikaisin naiskansanedustaja. Poliittisen ura huippu oli, kun hänestä tuli tasavallan ensimmäinen naisministeri.

MIINA SILLANPÄÄN MUISTOMERKKI

Osoite: Vaulammintie 2, Jokioinen.

KARTTA

Lue lisää

ETUSIVU

SISÄLLYSLUETTELO

LUE MYÖS: Elonkierto on suunnattu lapsiperheille

LUE MYÖS: Jokioisten kartanolla on hieno tarina kerrottavanaan

LUE MYÖS: Jokioisten museorautatie huokuu entisaikojen nostalgiaa

LUE MYÖS: Jokioisten Pappilamuseossa elämänmeno on saatu hyvin aidoksi

Yhteistyössä

Suomi on täynnä toinen toistaan kiehtovampia tutustumiskohteita.
Salatut Museot on vieraillut lukemattomissa kotimaisissa museoissa, suurissa ja pienissä. Ja lisää kertyy. Monet ovat piilossa pölyisten teiden päässä, mutta osa löytyy ihan nurkan takaa. Tämän sivuston avulla niiden löytäminen on helpompaa.