Julius Pohjanoksa ponnahti Mestiksen kautta Liigan kirkkaisiin valoihin

– Julius Pohjanoksa on palannut takaisin ja tältä se nyt näyttää, näin kommentoi otteluselostaja Jani Säteri Turun Palloseurasta yhden ottelun vuokrasopimuksella Kupittaalle ja Tutoon siirtyneen Pohjanoksan huipputorjuntaa.

Ottelun ratkaisuvaiheessa ”Julle” tekee tuplatorjunnallaan huippupelastuksen. Imatran Ketterän varmalta näyttänyt kavennusosuma jää tekemättä.

Mestis-ottelu päättyy TUTO Hockeyn voittoon. Pohjanoksa ottaa kotivoitosta kaiken irti. Kun muut pelaajat ovat jo pukukopin puolella, Julius kiertää vielä kaukalossa kiittämässä tuttuja Tuton takakaarteen kannattajia kannustuksesta.

Säteri on seurannut läheltä Pohjanoksan kehittymistä juniorisarjojen kakkosvahdista liigatason maalivahdiksi.

– Julius ei todellakaan ollut mikään lapsitähti. Ihan puskissa on saanut kasvaa. Pohjanoksan kehitys lähti liikkeelle Mestiksessä. Hän oli Tuton kantavia voimia ja sarjan paras maalivahti. Mestiksestä ei nykyään enää kovin moni nuori nouse Liigaan, mutta kun teet pari kolme vuotta määrätietoisesti töitä, se on mahdollista.

Pohjanoksasta puhuttaessa puhe siirtyy nopeasti liigavahdin pienuuteen.

– Julius ei tee pienuudestaan mitään ongelmaa. Kaverin vahvuudet ovat muualla. Pelinlukutaito on ihan timanttia. Pohjanoksa on oikeassa paikassa oikeaan aikaan. Kun ei ole peittävää kroppaa, pitää ennakoida, mitä tulee tapahtumaan.

Alle 180 senttiset maalivahdit ovat harvinaisuuksia ammattilaissarjoissa, mutta poikkeuksiakin löytyy.

– Esimerkiksi Juuse Saros on pelannut NHL:ssä. Jaroslav Halak, Pohjanoksaa pienempi maalivahti, on pelannut jo 500 NHL-ottelua. Maalivahdit tarvitsevat kehittyäkseen pelejä. Pohjanoksalle TPS oli turvallinen valinta, mutta toistaiseksi Julius on ollut maajoukkuetasoisen veskarin Rasmus Tirrosen kakkosmies. Muualla peliaikaa olisi tullut enemmän. Julius ei ole kuitenkaan penkillä mikään myrkyttäjä, se on ihan varma.

Pohjanoksan kiekkoharrastus alkoi sieltä, mistä monen muunkin turkulaisen pikkunassikan.

– Taisin olla jotain 3,5-vuotias, kun olin isäni mukana TPS:n luistelukoulussa. Tykästyin heti lajiin. Jos ei ollut muita halukkaita, niin halusin aina maaliin. Vaikka en aina ollut juniorivuosina ykkösmaalivahti, luotin omaan tekemiseen. Tiesin, että osaan tämän homman, muistelee Pohjanoksa.

Nuoren maalivahtilupauksen ura lähti nousuun, kun tuli mahdollisuus siirtyä Mestikseen.

– Olisin voinut pelata vielä yhden kauden A-junioreissa, mutta katsoin, että on päästävä eteenpäin. Mestis oli looginen paikka, sieltä on moni maalivahti päässyt eteenpäin. Aikaisemmin olin jo ollut lainalla viiden pelin verran Tutossa.

Kun valitaan Mestiksen parhaaksi maalivahdiksi, on luonnollista, että ura jatkuu isoimmissa ympyröissä. 23-vuotiaan Pohjanoksan oli helppo siirtää varusteensa Kupittaalta Artukaisiin kasvattajaseuransa liigaorganisaatioon.

– Onhan tämä askel enemmän ammattilaisuuteen. Ajallisesti Mestis vie lähes yhtä paljon aikaa. Siellä moni opiskelee tai käy töissä samaan aikaan. Nyt voin keskittyä vain harjoitteluun ja pelaamiseen. Liigassa vastaavasti paineet ja odotukset kasvavat.

Vaikka peliaikaa ei ole tullut kovinkaan paljoa, se ei tässä vaiheessa huoleta Pohjanoksaa.

– Syksyn aikana olen mennyt eteenpäin. Kehitystä on tullut, vaikka peliaika on jäänyt vähiin. Työnteko auttaa pitkässä juoksussa. Tavoitteeni päästä liigassa ykkösmaalivahdiksi ja päästä siitä sitten eteenpäin.

Haastattelun aikana selviää, että Pohjanoksa ei olekaan ihan perinteinen maalivahti, omissa oloissaan pukukopissa viihtyvä, sisäänpäin kääntynyt introvertti yksilöurheilija joukkuelajissa.

– Pyrin olemaan joukkuepelaaja. Tietyssä määrin pitää olla oikealla tavalla itsekäs, sillä maalivahtipeli on myös yksilölaji. Tämän hetken rooliini kuuluu olla koko ajan valmiina hyppäämään kaukaloon.

Selviää myös, että Pohjanoksa on ymmärtänyt avata koulukirjat. Kerttulin urheilulukion kiekkolehtori Kalle Sahlstedtin opit ja elämänarvot ovat menneet perille.

– Kannustusta opiskeluun tulee myös kotoa, mutta itsekin olen ymmärtänyt opiskelun merkityksen. Minulla on opiskelupaikka Tampereen teknillisessä yliopistossa. Tuo omia haasteita, kun opiskelupaikka on eri paikkakunnalla ja otteluita on paljon. Olen kuitenkin kolmen vuoden aikana saanut kursseja suoritettua.

Pohjanoksa on saanut toistaiseksi vähän peliaikaa Turun Palloseurassa. Julius kävi Tuton 90-vuotisjuhlaottelussa yhden ottelun vuokralla naapuriseurassa. Pelipaita oli Tuton, mutta kypärä oli TPS:n.
Pohjanoksa ei ole mikään mörökölli maalivahti, vaan osaa ottaa kannattajat huomioon.

ETUSIVU